Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Jakmile se dohadujeme o prvenství, tak má úspěch vždy o mnoho více otců. Ono je to v podstatě jedno, jestli tam dorazil jako první Leif nebo Kryštof, nakonec se stejně dozvíme, že to byl někdo s českými kořeny, jak tisk neopomene v mnoha jiných případech náležitě vypíchnout. Nakonec stejně musel dorazit Americo Vespucci, aby to dostalo tu správnou šťávu.

A ještě na závěr - ono totiž záleží na tom, kdo a pro koho objevuje. Není vůbec vyloučeno, že onu "Indii", jak si to myslel Kolumbus, už dávno před Evropou objevil někdo z Austrálie, Asie nebo dokonce Afriky. A máme tu zase plno konspirací.

2 0
možnosti
Foto

no jasně jak jinak by se tam dostali Indiáni-tím spíš je ta evropská arogance překvapující-tak jejich potřeba si všechno pojmenovat podle svého jako třeba Viktoriininy vodopády v Africe

0 0
možnosti
DP

Leif byl patrně prvním evropským, tedy z východu, objevitelem Ameriky. Ovšem Amerika byla "objevena" ze západu východoaltajskými kmeny, jejichž první velká emigrační vlna přešla tehdy úzkým pevninovým pásem ze Sibiře do Ameriky už před 20 tisíci lety, druhá a zřejmě poslední vlna před 10000 lety. Z těchto kmenů se pak stali indiáni a eskymáci (dnes už se jim eskymáci nesmí říkat, nechají si řikat inuitové). Podle archeologických nálezů vikingové dokonce nějaký kratší čas na severovýchodě Ameriky žili. Leif, zřejmě aby přitáhnul do Ameriky vikingské kolonizátory, nazval ten kraj "vinland" (země vína) ,ale kolonizace nebyla dlouhodobě úspěšná. Možná i kvůli šarvátkám s indiány. Jinak navigační schopnosti vikingů, v jejich otevřených a relativně malých člunech ještě dnes vzbuzují úžas a vědci ještě stále nemají úplně jasno (teorie existují) jak ti vikingové ty plavby daleko mimo Evropu tehdy dokázali. Libuše, díky za zajímavý článek.:-)

3 0
možnosti
ND

Prvenství je skoro vždycky zpochybnitelné...

Já už jsem si své Ameriky objevila 

0 0
možnosti
Foto

to je dobře paní Naďo-pěkný advent přeju:-)

0 0
možnosti
RE

Taky bych jako prvního jmenoval Erikssona. Ale strašně rád bych si jí chtěl objevit sám, stejně, jako Rusko, abych měl konečně jasno:)

1 0
možnosti
Foto

P53e72t72r 27O72m60e50l49k93a

17. 12. 2018 19:09

Pár takových Kryštofů znám, "Ameriku" objevují neustále. Jedno je dnes ale jisté, Kolumbus ji určitě jako první neobjevil.:-) Díky za článek.R^

1 0
možnosti
Foto

já děkuju za přečtení a komentář:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik