Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

K52a40r93e79l 71B17o13k

20. 1. 2018 19:09

Takže v podstatě jste pro, aby se krádež legalizovala.

4 1
možnosti
Foto

blog je o tom, že oponenti kritiků používají velmi urážlivé argumenty dehonestují každého kdo se odváží poukazovat na církevní chamtivost-tohle jen ukazuje, že kritika často vycházela i z církevních kruhů od lidí vzdělaných takže nevyvozujte z toho něco, co nebylo podstatou blogu to pak vypadá, že se snažíte podsouvt mi něco ve snaze odvrátit pozornost od toho co vám je nepohodlné

4 0
možnosti
Foto

No, tohle je opravdu problém. Já vždycky říkám, že komu se podaří oddělit čisté peníze od špinavých, měl by dostat doživotní nobelovku za ekonomii. Kolik z toho církevního bohatství spadá do které kategorie si netroufám posoudit, ani jak ty prostředky vlastně rozděluje.

Na jedné straně církev z vybraných peněz financuje mnoho bohulibých aktivit, na straně druhé se nebrání okázalosti a přepychu, přestože Ježíš zcela explicitně říká, že dříve se velbloud protáhne ouškem jehly než bohatý vstoupí do království nebeského (nebo tak nějak).

A hlavně se mi nelíbí to strašení oveček prvotním hříchem. Tedy to, že přicházíme na svět obtěžkáni Adamovým dluhem, což jaksi naznačuje, že by bylo hezké, kdyby tu byla nějaká organizace, která nás za menší poplatek tohoto dluhu zbaví.. Takhle si služebníky milosrdného Boha opravdu nepředstavuju.

To mi nepříjemně evokuje takové ty mafiánské praktiky, kdy večer navštíví obchůdek s porcelánem urostlý hromotluk s palicí a druhý den ráno se objeví uhlazený úředníček a zvěstuje: "no my máme takovou malou soukromou ochranku a my bychom vám ten obchůdek za menší poplatek ochránili..."

5 0
možnosti
Foto

přesná analogie;-D to jste vystihl perfektně;-D

dík za komentář a pěkný zbytek víkendu

1 0
možnosti
Foto

já nic to Erasmus;-D

dík za přečtení a pěkný zbytek víkendu:-)

0 0
možnosti
FS

Výborný blog! Dnešní římskokat. církev (a mnohé další velké) není nic jiného než mocenská, ideologická a hospodářská organizace, která na základech starověké a středověké filozofie se snaží dále vládnout. Snaží se nabulíkovat, že silně věřící a praktikující křesťan je nějak lepší, proto musí např. mluvit do výchovy a kultury (kecy, to by v silně katolických státech pak neměla být vůbec zločinnost). Bohužel se jim to daří, díky uchovávání tradic a díky menšímu rozhledu některých skupin lidí. Jo to bejvaly časy, když církev rozhodovala o všem! A setrvání těchto zvrácených časů můžeme vidět třeba v Polsku, kde nikým nevolení fráteři ovládají stát, ideologii, školství, kulturu atd. atd. A toto jim pan Duka silně, ale velmi silně, závidí!

6 2
možnosti
Foto

moc děkuji za komentář, myslím že svobodomyslní a samostatně myslící lidé této země by se měli právem obávat, aby u nás církev nezačala být tak silná jako u sousedních Poláků-stačí vnímat agresivitu diskutujících kteří se k církvi hlásí a přitom místo rozumných argumentů zahrnují oponenty sprostými urážkamí jako třeba tohle:

Reakce od: Jakub Roth (19.1.2018 21:08)

Bože. Jste tupá, nevzdělaná, lžete veřejně a ještě se tím chlubíte, Klidně mne za ta slova udejte.

A aby bylo jasno - lžete v onom "nahrabání si". Prachsprostě. Je mi vás líto.

5 1
možnosti

Tak to hlavně vysvětlete sedlákům, kterým dodnes stát za restituce nedal ani korunu.

9 0
možnosti
Foto

ano stát nepřistupuje ke všem stejně-už jen jak nemravně byly nadhodnocené církevní pozemky - dík za komentář

5 1
možnosti

Co by zbylo z víry kdyby nebylo církví?Kdo potřebuje církev k víře? jen ten kdo nevěří v boha ale věří v lidi kteří ho tady mají zastupovat, k víře nepotřebuji žádné lidské bytosti.Bůh je v každém z nás a ani v jediném z nás není boha víc nebo míň ale víru buď máte nebo nemáte a kdo potřebuje lidské bytosti k víře nemá víry moc a nebo žádnou.Pokud vám váš kat řekne že bůh chce abyste zemřel tak katu nevěřte chce to váš kat a ne bůh.

3 0
možnosti
Foto

souhlas pane Jiří, je to přesně jak říkáte, ke skutečné víře nepotřebujete celou tu hierarchii-ale ona potřebuje poslušné ovečky-dík za rozumný názor a pěkný zbytek víkendu:-)

5 1
možnosti
RK

R11a30d35i54m 93K95a63l58a75s

20. 1. 2018 14:29

Rozklikl jsem blog, příspěvek jen tak prolétával očima a ještě jsem začal uprostřed. A na konci vidím odkaz...

Vůbec by mě bylo nenapadlo, že autorem je Erasmus Rotterdamský. Měl jsem dojem, že jde o současnou kritiku.

Těžko, co k tomu dodat. Věřící samozřejmě budou nespokojení, nevěřící budou říkat, že je v tom hodně pravdy. Řekl bych, že se pohybujeme z extrému do extrému, a že po r. 89 zažíváme pro změnu období adorace církve, ale třeba i šlechty. A tak asi čekáme, než najdeme nějakou přirozenou hladinu, která patrně bude ležet někde mezi nekritickým obdivem a zatvrzelým odmítáním.

Přičemž to zásadní, co bych si z tohoto příspěvku odnesl, je skutečnost, že ony protikatolické a proticírkevní nálady nejsou jen nějakým jasným výsledkem období komunismu. Váš příspěvek dokazuje, že to tak úplně pravda není a tento argument je využíván a především zneužíván.

A poznámka bokem. Nedávno jsem viděl pořad historie.cs o G. Husákovi. Že pocházel z katolické rodiny je známo. V jednom z prostřihů zásadního projevu na sjezdu KSČ zcela vážně říká "Chvala pán boh." A doprovází tím řeč o neoblomnosti pracujícího lidu vzhledem k protisocialistickým náladám.

Myslím si v té souvislosti, že to, co se především církvi nelíbilo, byla skutečnost, že minulý režim jí sebral veškerou zbylou moc. Církev v éře komunismu měla především roli jakéhosi lidového folklóru bez nějakého veřejného vlivu. A o tom je, kromě navracení majetku, aktuální debata. Pro většinu lidí je rostoucí vliv církví spíše nepřijatelný.

3 1
možnosti
Foto

děkuju za komentář-já když to četla také jsem byla překvapena jak aktuálně to znělo-ale neuvedla jsem to jako kritiku církve, ale důkaz že takový pohled na zkorumpovaný klér existoval již před 500 lety a přesto mnozí oponenti tvrdí, že takhle některé církevní nepravosti hodnotí jen komunisté

3 0
možnosti
Foto

Erasmova kniha je satira, pane Baráku:-)

takže hloupost projevují ti kteří na to reagují jak reagují;-)

0 0
možnosti
Foto

Nejlehčí způsob jak církev poznat, je seznámit se s těmi lidmi kteří ji reprezentují, s tím co dělají, co je výsledkem jejích snah. Já měl za mlada přesně takové názory a již dlouho vím, že je to bláhovost. V některých ohledech se mi dnes vzhledem k zdivočelému způsobu žití, zdá církev přímo nezastupitelná.

5 1
možnosti
PV

Nejlehčí způsob jak Českou republiku poznat, je seznámit se s těmi lidmi kteří ji reprezentují, ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik