Diskuse

Zase už řešíme burkiny?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Tyhle a podobné diskuze pomáhají vyvíjet společenskou optiku. Sama jste potvrdila, že dřív byly bikiny nemyslitelné a teď jsou normou. Dnes jsme znovu na rozcestí co akceptovat.

Mě jenom zaráží ten dvojí metr pro provozovatele. Majitel bazénu má právo určit si pravidla,majitel hospody nemá(protikuřácký zákon),ačkoli hospodský u vstupu peníze nevybírá.

A teď do jaké míry má majitel bazénu právo určit si pravidla? Co když jiný provozovatel bazénu povolí nudismus, nebo plavky se svastikou(má na to právo)?Jak dlouho mu takový provozní řád vydrží,než ho nějaký puritán(třeba ortodoxní muslim), nebo antifašista stopne?

Takže to je to vyvíjení společenské optiky. U židovské jarmulky by nebylo tolik emocí, jako u muslimské burky. Na druhou stranu,když si jako provozovatel vyhradíte právo umožnit vstup jen těm,které chcete pustit,dopouštíte se diskriminace a můžou vás pokutovat. Absurdita na entou. Vy si ve vlastním objektu nemůžete určit koho pustíte a koho nikoli,protože ten odmítnutý host to nehodlá akceptovat. Takže pak se vymýšlejí absurdní práva na vstup pro všechny,ačkoli toto právo má jen kontrolor a veřejný činitel.

0 0
možnosti
JS

Zkuste si prosím uvědomit, že nošení takzvaných burkin není otázkou módy, praktičnosti nebo vkusu. Nošení burkin vychází z islámského náboženství. Zahalování žen vychází z fundamentálního chápání islámu. V Koránu je jasně uvedeno, že ženy nejsou rovnoprávnými bytostmi s muži. V islámu je totiž žena doslova podřadnou bytostí a zahalující oděvy tuto skutečnost vyjadřují. Žena se může odhalit pouze před osobami, které spadají do přesně definované speciální kategorie. Zahalení ženy je tedy určitým vyjádřením "vlastnictví", které vůči ženám mají muži v oné kategorii. Islámské zahalování žen tedy v žádném případě není vyjádřením svobody volby oděvu, ale naopak nesvobody. A právě tato skutečnost je tím nejzávažnějším aspektem celého problému. My bychom prostě neměli dovolit, aby kdokoli na našem území vyjadřoval jakýkoli symbol, který směřuje proti lidským právům a svobodám, proti právní a občanské rovnosti pohlaví atd.

Lidé jako Vy se tento problém snaží přetransformovat do té roviny, že chudinky muslimky někdo nutí, aby se svlékaly. Tím ale tento problém úplně stavíte na hlavu. My bychom měli bránit tomu, aby někdo (kdokoli) vyjadřoval podřadné postavení ženy v naší společnosti, protože je to doslova barbarské. Pokud tohle včas nepochopíme, tak naše civilizace končí...

0 0
možnosti
Foto

pokud podle vás nesmíme na našem území dovolit nic co odporuje občanské rovnosti pohlaví, proč u nás stále ženy berou ve stejné pozici nižší plat než jejich mužské protějšky? to mi připadá závažnějí problém než burkiny8-o

0 0
možnosti
DS

Jenže nejde o burkini u rybníka, pod pálícím (nebezpečným) sluncem! Jde o toleranci tohoto - prostorově výrazného - oblečení v bazénu, kde je kvůli vynášení vody zakázáno koupat se v plavkách šortkového typu! Najednou je ještě větší plocha oděvu a tedy ještě větší hypotetické vynesení vody tolerováno, jen proto, že je to náboženský symbol - a kdyby jen tak nějaký, ale navíc náboženský symbol ideologie, která dosud stojí životy tisíců lidí ročně! Životy lidí, kteří s tou ideologií nemají nic společného, na půdě, kde tato ideologie nemá vůbec žádnou historickou oporu! Příslušníka hare-krišna by v jeho hábitu taky nepustili, křesťanského mnicha nebo jeptišku taky ne (v mnišské kutaně to někdo zkoušel), proč tedy ustupovat burkinám? Rybníků tu máme dost, stejně jako pískoven, jezer, řek, potoků - ještě by se dalo pochopit, že se chtějí svlažit (ovšem proč cítí potřebu provokovat zde v dobách truchlení za stovky mrtvých po muslimském řádění fundamentalistickým náboženským oděvem, když tu není ten základní důvod k jeho nošení - tedy neschopnost mužů se ovládat, nebo náboženská policie - je mi záhadou; pokud je mi známo, tak "naše" jeptišky taky nejezdí třeba do Qataru a ani by je tam nečekalo milé přivítání a přizpůsobení jejich náboženským potřebám, nota bene když islám toto zahalování přímo nepřikazuje, což uznávají i někteří imámové a pokrokové muslimky proti zahalování dokonce bojují, i za cenu hrozby vysokými tresty nebo ztráty života), ovšem vstup do krytého bazénu má svá pravidla, která musí respektovat každý, bez ohledu na rasu, původ, náboženské nebo politické přesvědčení - nebo míru introvence...

2 0
možnosti
Foto

s tím vynášením vody máte pravdu ale když porovnáte poměrně nízký počet muslimek u nás a počet mužů v šortkách-měl je skoro každý a mužů je polovička lidstva-tak vám vyjde že těch pár muslimek tolik vody nevynese-chápu že vám jde o princip ale u zákazů žádnou spravedlnost a logiku hledat nelze-kuřáci jsou například také do jednoho vyloučeni z hospod bez ohledu na to, zda za večer vykouří jednu cigaretu nebo celý balíček a tudíž znečišťují prostředí nestejnou měrou-co se náboženských přikázání a zvyků týče-považuju je za zbytečnou buzeraci a co takhle zakázat církvím aby svým věřícím něco přikazovaly?;-D;-D;-Dto by byl na světě klid a mír po němž všichni duchovní volají ale sami ho ničí

0 0
možnosti
JN

Když tak čtu váš výčet, kdo by se neměl na koupališti ukazovat, je mi z vás smutno.

Kdysi jako student jsem strávil týden prázdnin u studeného moře poblíž Rostocku. Po návratu se mě kamarád ptal, jestli jsem chodil taky na nudistickou pláž. Ano chodil, každý den. Projevil závist, kolik krásných mladých bab jsem viděl. Ujistil jsem ho, že ano, dívky naší věkové kategorie tam byly taky, ale kromě nich tam byly taky malé děti a staří lidé. Hubení i tlustí, malí i velcí, zdraví i invalidé na vozíku... Na tuto informaci reagoval výkřikem : "Fuj! , to by mělo být zakázané"

Jak vidíte, nejste sama, kdo tak uvažuje.

1 0
možnosti
MB

V podstatě se dá říci, že ta nahota je základem - základu člověka. Následně zahalování jako výraz kultury - náboženského přesvědčení - módy. I docela zajímavé ... :-)

0 0
možnosti
MB

Zjevení se islámské ženy v burkinách na českém koupališti - považuji za projev lidství. I této je teplo, chce se osvěžovat, vydovádět ... Pak, má reakce - je mi ji líto, ochuzuje se ... Ona to tak jistěže nebere. Zde je krásně vidět střet kultur - kdy my, i nevědomě , vycházíme z řeckého ideálu těla a ducha. Pak ta nahota je zřejmě nejpřirozenějším základem - rodíme se ... Následuje nástup kultur, viz prudérnost našich předků - jejich plavky jsou v podstatě společenský úbor. Zajímavé by bylo, jak by předkové např. posuzovali oblečení žen - Festivalu K. Vary. Jitka Čvančarová všechny umocňuje svým mocným dekoltem . Můj děd, by se křižoval a šustil v Bibli. Mj., on kamkoliv vyrazil - pouze v obleku. Budil tím pozdvižení, např. v zahrádkářské kolonii v parném vedru. Byl tak vychován a ovíval se kloboukem. Naopak, burkiny by bral jako výraz ctnosti a nepodvolení se trendům moderní doby ! Čili, to vše je úhel pohledu, míry tolerance a rozumu ... :-)

1 0
možnosti
Foto

přesně tak pane Bučku, a navíc v době, kdy dermatologové bijí na poplach kvůli raketovému nárustu rakoviny kůže se ukazuje, že to vystavování se sluničku zas tak zdravé není-a nejnovějšívýzkum ohledně ochranných opalovacích krémů tomu dodal-působí prý změny v genové struktuře-možná se brzo budeme koupat v pytlech všichni-jóo je to v pytli;-Ddík za přečtení:-)

2 0
možnosti
PT

P49e69t69r 12T78o68m45e21k

11. 7. 2017 23:50

Tady přece vůbec nejde o burkiny. Tady jde o podvolování se nenávistné islámské ideologii.

2 0
možnosti
Foto

většině diskutujících ale o burkiny jde, jak vyplývá z komentářů, nevím proč do výměny názorů a odlišnosti koupacích ůborů zatahujete nenávist-Evropanky jezdící na dovolenou do arabských zemí také nejsou nuceny koupat se v burkinách tak proč podobně tolerantní nemůžeme být i my? Mě osobně se to teda moc nelíbí ale nutit někoho aby se poloobnažoval když nechce, to mi také přijde divné:-/dík za návštěvu

1 0
možnosti
LB

Stačí se podívat na sto let staré fotografie plaveckých úborů tehdejších dam, které braly slunce a osvěžovaly se v českých rybnících, případně se svezly na lodičce... Plátěné šaty dlouhé až ke kotníkům; módním hitem byl tehdy modrobílý proužek a apartní slamáček.

Moje prababička v těch dlouhých šatech opravdu lezla do vody, jestli i plavala, to z fotky nezjistím :-)

1 0
možnosti
JN

Vaše prababička byla odvážná sportovkyně.

To já si ze svého dětství před 50 lety pamatuji, že jsem u rybníka v rodné vsi mého otce nikdy žádnou ženskou v plavkách neviděl. V té vesnici nějak nebylo zvykem, aby se holky koupaly.

0 0
možnosti
Foto

Já teda burkiny vůbec neřeším, ale řeším to, že v žádném typu plavek nemohu předstírat, že mám štíhlé tělo jako před dvaceti lety. Možná by mé nedostatky decentně zakryly nějaké poloburkiny - bez kapuci a s kratšími rukávy a nohavicemi.;-)

Díky za nadhled v tomto "žhavém" tématu.R^:-):-)

0 0
možnosti
Foto

no vidíte Pavlo, to je svým způsobem také diskriminace-musíte být odhalená ikdyž byste radši něco zakryla-dík za zastavení

0 0
možnosti
EP

Burkini se řeší hlavně z toho důvodu, že mužům v plavkových bermudách není vstup dovolen. Proč? Kromě toho se muslimky v burkinách nemohou odvolávat na nějaké náboženské důvody - viz blog pana Berrezougy - http://berrezouga.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=613330

0 0
možnosti
Foto

J20a13n 58M56a80r85š10á92l

11. 7. 2017 21:58

I já s vámi souhlasím a dávám vám karmu.

0 2
možnosti
Foto

děkuju za přečtení a přeju hezký večer

0 0
možnosti