Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Občas dělám pěkný prasárničky

Přiznám se bez mučení, že i já dělám občas věci, které rozhodně nesouzní s etiketou, bontonem a odporují zásadám slušného chování. Dělám věci neslučitelné s image dámy, nad kterými se někomu může zvedat žaludek a protáčet panenky.

 
Nemůžu si pomoci, jsem prostě jen slabá žena, která občas podlehne nutkání, a některé své vášně ovládat nedokážu. Bez ohledu nato, zda je to estetické a zdravé, zda tím neohrozím svou pověst  decentní a slušně vychované ženy, která ví, co se sluší a patří.
 Tak například , když se dojí guláš a na dně talíře zbyde  trochá té neodolatelně voňavé  omáčky,  nebo šťávy, nebo jak tomu chcete říkat.  Jak odolat a nevytřít to kouskem chleba? Samozřejmě jen v doma v přísném soukromí, v restauraci by to bylo fakt faux pas. Ale v lůně rodinného krbu kde vás nikdo nevidí, proč ne?  Italové tomu  říkají, fare un scarpetta. Když uvážíte, že slovo scarpetta znamená v italštině botička, střevíček, tak tahle italská asociace je určitě  více nechutná, než náš český ekvivalent, kdy talíř vytřeme pečivem, jazykem nebo prstem...
No já vím fůj...ale furt lepší prst než bota...
A co teprve hrnec od guláše nebo svíčkové, ve kterém zbude na dně voňavý škraloup? To opravdu nejde ho nevyškrábnout- lžicí, prstem,  nebo kouskem pečiva.. Nemusí jít vždy jen o rozežranost.

Je to i velice ekologické, a ekologie dnes frčí....

Představte si, že všechny ty dobré zbytky spláchnete do kanalizace. Nejen to zatěžuje životní prostředí, ale krmíte tím krysy, kterými se to v kanalizační síti jen hemží, a které pak musí být likvidovány  jedy.  Takže dvojnásobná zátěž pro přírodu.  Navíc, na takto ošetřený talíř nemusíte už dále při mytí použít tak velké množství odmašťujících prostředků. Takže ekologické chování na třetí. No co by člověk neudělal pro záchranu planety?
Ze stejných ekologických důvodů také nožem nebo lžící vysekávám z pekáčku připečeniny po šunkoflekách nebo francouzských bramborách.  Tam na dně se většinou soustředí všechny ty vůně, koření, omastek spečený s vejci do křupavé krustičky, jak postupně stékají vlivem zemské přitažlivosti, no nebyl by hřích to vyhodit?.  
Kromě hrnců od guláše takhle ekologicky likviduji i hrnce po omáčkách, hlavně po svíčkové. Svíčková s chlebem se může zdát ortodoxnímu Čechovi zvyklému na knedlíky, jako naprostá blasfémie, neboli rouhání,  znevážení a  urážka tohoto typicky českého pokrmu, který by se měl podle tradice snoubit jen s nadýchaným knedlíčkem. Ale jednak je dneska ta globalizace, přinášející pronikání různých vlivů, stylů a zvyků, neboli synkretismus,  a pak, už moje babička, když došly knedlíky, dala na stůl ke svíčkajdě čerstvý voňavý chleba. A nikdy to nikoho  neurazilo. Navíc kdo jako já často stoluje s cizinci, protože jakožto prlvodkyně musím se zahraničními turisty často absolvovat i obědy a večeře,  tak vím, že ke svíčkové je možné si objednat i hranolky nebo smažené bramborové kroketky.

Když jsem viděla Italy takhle hodovat a prznit svíčkovou  poprvé, považovala jsem to za naprostý skandál a znevážení našich národních tradic. Ale už jsem si zvykla, takže když doma tajně vytírám kastrol od svíčkové chlebem, tak si jako tak hrozné čuně vlastně ani nepřipadám. Všechno je jenom otázkou zvyku...
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Palková | pátek 29.3.2019 20:53 | karma článku: 24,77 | přečteno: 2069x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 934x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 215x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik