Občas dělám pěkný prasárničky
Nemůžu si pomoci, jsem prostě jen slabá žena, která občas podlehne nutkání, a některé své vášně ovládat nedokážu. Bez ohledu nato, zda je to estetické a zdravé, zda tím neohrozím svou pověst decentní a slušně vychované ženy, která ví, co se sluší a patří.
Tak například , když se dojí guláš a na dně talíře zbyde trochá té neodolatelně voňavé omáčky, nebo šťávy, nebo jak tomu chcete říkat. Jak odolat a nevytřít to kouskem chleba? Samozřejmě jen v doma v přísném soukromí, v restauraci by to bylo fakt faux pas. Ale v lůně rodinného krbu kde vás nikdo nevidí, proč ne? Italové tomu říkají, fare un scarpetta. Když uvážíte, že slovo scarpetta znamená v italštině botička, střevíček, tak tahle italská asociace je určitě více nechutná, než náš český ekvivalent, kdy talíř vytřeme pečivem, jazykem nebo prstem...
No já vím fůj...ale furt lepší prst než bota...
A co teprve hrnec od guláše nebo svíčkové, ve kterém zbude na dně voňavý škraloup? To opravdu nejde ho nevyškrábnout- lžicí, prstem, nebo kouskem pečiva.. Nemusí jít vždy jen o rozežranost.
Je to i velice ekologické, a ekologie dnes frčí....
Představte si, že všechny ty dobré zbytky spláchnete do kanalizace. Nejen to zatěžuje životní prostředí, ale krmíte tím krysy, kterými se to v kanalizační síti jen hemží, a které pak musí být likvidovány jedy. Takže dvojnásobná zátěž pro přírodu. Navíc, na takto ošetřený talíř nemusíte už dále při mytí použít tak velké množství odmašťujících prostředků. Takže ekologické chování na třetí. No co by člověk neudělal pro záchranu planety?
Ze stejných ekologických důvodů také nožem nebo lžící vysekávám z pekáčku připečeniny po šunkoflekách nebo francouzských bramborách. Tam na dně se většinou soustředí všechny ty vůně, koření, omastek spečený s vejci do křupavé krustičky, jak postupně stékají vlivem zemské přitažlivosti, no nebyl by hřích to vyhodit?.
Kromě hrnců od guláše takhle ekologicky likviduji i hrnce po omáčkách, hlavně po svíčkové. Svíčková s chlebem se může zdát ortodoxnímu Čechovi zvyklému na knedlíky, jako naprostá blasfémie, neboli rouhání, znevážení a urážka tohoto typicky českého pokrmu, který by se měl podle tradice snoubit jen s nadýchaným knedlíčkem. Ale jednak je dneska ta globalizace, přinášející pronikání různých vlivů, stylů a zvyků, neboli synkretismus, a pak, už moje babička, když došly knedlíky, dala na stůl ke svíčkajdě čerstvý voňavý chleba. A nikdy to nikoho neurazilo. Navíc kdo jako já často stoluje s cizinci, protože jakožto prlvodkyně musím se zahraničními turisty často absolvovat i obědy a večeře, tak vím, že ke svíčkové je možné si objednat i hranolky nebo smažené bramborové kroketky.
Když jsem viděla Italy takhle hodovat a prznit svíčkovou poprvé, považovala jsem to za naprostý skandál a znevážení našich národních tradic. Ale už jsem si zvykla, takže když doma tajně vytírám kastrol od svíčkové chlebem, tak si jako tak hrozné čuně vlastně ani nepřipadám. Všechno je jenom otázkou zvyku...
Libuše Palková
Veřejná omluva
Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.
Libuše Palková
Chcete mít vysokou karmu a čtenost?
Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus
Libuše Palková
Jak se zbavit nepohodlného blogera
Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.
Libuše Palková
Libo-li koprolit?
Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal
Libuše Palková
Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?
Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert
Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...
V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun
V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...
Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo
Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...
Inspektor/ka – oblast vigilance zdravotnických prostředků
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 784
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1823x