Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedl Ježíš při Poslední večeři morče?

Možná to zní rouhačsky, a kdybych to neviděla na vlastní oči, taky bych tomu nevěřila. Ale kdo navštívil Cuzco, kdysi hlavní město mocné Incké říše, než tam přišli Evropané, pokud se díval pozorně jako já, nemohlo mu to uniknout.

Na jednom z obrazů v katedrále na hlavním náměstí (vzadu napravo od hlavního oltáře) se skutečně nachází obraz Poslední večeře, kde si Ježíš a dvanáct apoštolů  pochutnávají na morčeti. Morče je  v Peru specialita číslo jedna, něco jako u nás knedlo-vepřo-zélo, nebo v Itálii špagety. Ale neumím si představit, že by si Češi prosadili, aby se v kostelech přemalovaly obrazy a místo chleba a vína  byla na tabuli, u níž sedí Ježíš s  apoštoly,  třeba vepřová pečínka.  Ale v Peru to prošlo, snad ve snaze přimět obyvatele, aby jim nové náboženství bylo co nejbližší  a ochotněji ho přijali za své,  církev přimhouřila oko a dovolila, aby byl Ježíš takto zneuctěn. Anebo duchovním uniklo, jak závažné to je?Možná jen chtěli ukázat svou ochotu přizpůsobit se místním kulinářským zvykům a přehlédli, že to má mnohem to hlubší význam.
Je přece známo, že chléb který nabídl svým učedníkům, a který namáčel do vína, doslovně nazval svým tělem a svou krví Cituji:.

Poslední večeře znamená důležitou událost ze života Ježíše Krista, který den před svým umučením slavil se svými učedníky velikonoční slavnost  Pesach. Při této večeři, která je vylíčena v  evangeliích, jim rozděloval chléb a víno jako „své tělo a svou krev“ a přikázal jim, aby to opakovali na jeho památku. Tak vzniklo křesťanské slavení a svátost eucharistie.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Poslední_večeře

Pokud tedy v Peru Ježiš apoštolům servíruje morče, chtěli ti neznabozi indiáni snad naznačit, že Kristus je pro ně roven morčeti? A co více, Ježíš je syn Boží, podle některých intepretací samotné vtělení Boha, který se tak zjevil lidem. Takže potomci hrdých Inků, ikdyž byli donucenu přijmout křesťanství, pomstili se za to Evropanům  alespoň tímto způsobem? Dnes bychom řekli, že v obraze s morčetem na stole  Poslední večeře je určité sdělení-tedy message. To jsou ale obyvatelé Perui ještě švejkovatější, než náš Švejk. Ten aby mohl říct, že císařpán je vůl, předstíral že je duševně vyšinutý, a nehynoucí obliba tohoto téměř  národního hrdiny možná ukazuje, jaká je naše mentalita i dnes, když je nám to tak blízké. Zatímco indiáni, nad nimiž i dnes nejeden Evropan, Čechy nevyjímaje, ohrnují nos, zcela bez předstírání nebo simulace vlastní debility, v hlavní katedrále Cuzca, kdysi hlavního města jejich říše,než ho bílý muž zničil, vzkazují svým podmanitelům, co si o jejich bohu myslí. A pak že se nemáme od cizích kultur co učit.
 Jisté je, že morče vám v Peru nabídne kdejaká restaurace či rychlé občerstvení. Nehorší je pečínka, kde vám servírují celé morče i s pacičkami. Tak to když jsem viděla, skutečně jsem se zvedla od stolu a odešla. Ostatní ze zájezdu, kteří to ochutnali, se mi pak smáli, že jsem fajnovka a že jsem zaváhala, protože to bylo moc dobré. Nakonec jsem se dala ukecat a v jiné restauraci, kde ho  na jídelníčku nabízeli ve formě  ragú, takže kousky masa jako kousky masa. Tak  jsem ochutnala, ale protože jsem jako malá měla morčátko coby domácího mazlíčka tak jsem si připadala jako barbar. Holt jiný kraj, jiný mrav .Kromě morčat je samozřejmě nepopulárnějším zvířetem této oblasti lama

Lama přede mnou, lama nade mnou, lama kam se podíváš. A tahle krásná bílá lamí princezna napřed moudře hleděla někam do dálky, ale když jsem ji slušně poprosila, otočila se ke mně a hezky zapózovala, jako profesionální modelka. Není jen  krásná, ale zřejmě umí cizíi jazyky, protože jsem ji požádala česky, a přesto pochopila.

A protože nepochybuji, že "někdo" bude pochybovat, jestli jsem si to nevymyslela, jestli takový obraz existuje a jestli jsem v Cuzcu fakt byla, přikládám vstupenku. Po jejím zakoupení můžete navštívit hned celou řadu objektů v tomto úžasném městě, ze kterého je možno vyrazit třeba na Machu  Picchu.

.

a pro jistotu ještě odkaz:
 The cathedral is known for a Cusco School painting of the Last Supper depicting Jesus and the twelve apostles feasting on guinea pig, a traditional Andean delicacy ttps://en.wikipedia.org/wiki/Cusco#Main_sights
foto-archív autorky

Autor: Libuše Palková | sobota 19.5.2018 18:00 | karma článku: 18,16 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik