Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se řekne lora

Lora je papoušek, což vás asi napadne jako první, když to slovo zazní. Ale je to také ženské jméno odvozené z Laury  nebo Eleonory, popřípadě Loredany, může to být i příjmení, jako je třeba Alex Lora, mexický hudebník a skladatel.

Je to také název lokality v severní Itálii poblíž Coma, je to třeba izraelská raketa, jejíž název vznikl jako akronym z anglického výrazu Long Range Attack,. Je ještě spousta jiných významů a možností, co to může  znamenat, ale karbaníci jistě tuší, o co jde. Pokud je tam dlouhé ó, tedy lóra, jedná se o karetní hru. Málokdo  ale asi ví, že lóra je na Kladně přímo fenomén.  Kladeňák Jiří Januš o tom vypráví v knize Zdenka Pospíšila "Průvodce historií kladenských hostinců." Pan Januš se lóru naučil v 60.letech v kladenských strojírnách od starších Poldováků, a s partou kamarádů  pak založil sportovní a recesistní klub Petasites, který se stará o to, aby tato hra nebyla zapomenuta a předávala se z generace na generaci.

V roce 1983 v restauraci SK Kladno proběhlo první mistrovství v lóře, které bylo z recese označeno za národní, ikdyž do turnaje bylo přihlášeno jen osm tehdy pětičlenných týmů. Dvacátý ročník národního mistrovství v lóře se stal dokonce největším karetním turnajem u nás, zúčastnilo se ho rekordních 548 hráčů a pelhřimovská agentura Dobrý den, která registruje rekordy na našem území, ho v roce 2010 označila za český rekord a klub Petasites jako organizátor turnaje získal certifikát, jehož originál můžete vidět v restauraci SK Kladno, kde se tento klub pravidelně schází.

Národní mistrovství v lóře se konají na jaře v kladenském kulturním domě, za účasti zhruba stovky hráčů,  například v roce 2016 jich bylo rovných 110. Ač patří mezi hazardní hry, nejde v ní jen o peníze-má totiž celkem složitá pravidla a hraje se dlouho.  Její příznivci proto říkají, že se hraje hlavně pro radost. A celkem nedávno byla vyvinuta herní aplikace pro Android, takže kdo nechce trénovat v kladenských putykách, může změřit své síly se třemi virtuálními hráči v mobilu.

Ale pokud na Kladno přece jen zabloudíte, a uvidíte u stolu sedět čtveřici s mariášovými kartami, a občas někdo z nich prohodí  tajemné zaklínadlo jako "pr-po, bedrník, červený nebo maturita", tak jste zaručeně narazili na hráče lóry.

Tohle je ta legendární restaurace, kde se každou středu mastí lóra. Někdy tam zajdu a udělám pro vás reportáž. A na závěr vám posílám sluničko. Vlastně hned tři, protože těch není nikdy dost, zejména když se po světě toulá tolik bubáků, a nějak jich je poslední dobou čím dál víc. Snad ty tmavé mraky sluníčko prorazí, a i kdyby ne, není důležité vítězit, ale zůstat sám sebou. I zakryté černými mraky tu sluníčko pořád bude a bude hřát, a je mu jedno, jestli jeho teplo využijeme pro zpříjemnění života nebo si naši planetu znečistíme toxickými odpady a nenávistí, která plodí jen války, takže se nakonec sami zahubíme. Protože zloba a nenávist nejsou nic jiného než toxické odpady  z lidských těl chorých jedinců, kteří ji šíří dál kolem sebe, je nakažlivá jako mor a zahubí vše živá možná rychleji, než toxiny z průmyslové výroby. A sluníčko bude zářit dál, ikdyž my tu nebudem, a jemu bude úplně jedno jestli svítí na krásnou modrou planetu a nebo zčernalé trosky toho, co býval krásný barevný svět..

nevím zda je u selfíček nutno uvádět autora, ale dnes už by mě nic nepřekvapilo a tak pro jistotu

foto-archív autorky

 

 

Autor: Libuše Palková | středa 16.5.2018 19:33 | karma článku: 13,44 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik