Libuše Palková

Váňův kámen

1. 04. 2018 17:45:41
Pokud vás napadlo, že se jedná o močový kámen slavného žokeje Váni, tak jste vedle, jak ta jedle. Váňův kámen je obří buližníkový šutrák s pamětní deskou, který můžete najít na Kladně, a je pomníkem a holdem práci horníků

Je pravda, že nejslavnější dostihový šampión proslulého žokeje Vání se jmenoval Železník, což sice asociuje kladenské hutě, ale skutečně to nemá s Velkou pardubickou nic společného.

Jedná se o připomínku na horníka Jana Váňu, který v roce 1846 po sérii bezvýsledných pokusů narazil na asi dva metry mocnou sloj. Kámen se mnohokrát stěhoval, kvůli rozšiřujícím se železárnám byl napřed umístěn u dolu Kateřina Josefa, později označoval hrob Jana Váni na kladenském hřbitově, a nakonec byl roku 1950 umístěn před kladenským gymnáziem. Roku 1954 k němu přibylo sousoší mladého a starého horníka, kteří si podávají ruce.

Dnes je uložen na soklu, obloženém šedým mramorem. Na jedné straně jsou zkřížená hornická kladívka a po stranách letopočty-jednak datum nalezení kamene, a pak jeho následného stěhování. Autorem postav je akademický sochař Ladislav Novák Starý havíř má v levé ruce kopáč (špičák) a za pasem olejový kahan. Mladý horník má na hlavě přilbu a na levém rameni sbíječku. Ale nejsou to jediní horníci, které můžete při toulkách Kladnem potkat.

Tato dvě reliéfní sousoší zdatovaná do roku 1923 najdete na nároží budovy bývalé revírní rady. Autorem je V.Zeilman a svým dílem se snažil zobrazit duševní i tělesnou práci spojenou s činností havířů. První dva snímky ukazují kopáče a takzvaného vozače, tedy toho, kdo obsluhoval vozy, a druhý reliéf představuje důlního měřiče a jeho pomocníka.

Jednoho pracanta s helmou můžete potkat i v nejmenovaném kladenském obchodním domě, vypadá skoro jak živý, ale zklamu vás. Ten fešák je z umělé hmoty, možná laminátový, nebo co já vím, co je za materiál.

Tak mě napadá, že to by byl ideální manžel-vypadá dobře, nejí nekecá, nezestárne, nechodí do hospody ani za ženskýma, nemusíte na něj prát ani mu vařit, jen ho občas oprášíte. Nikde jsem na něm nenašla cenovku, ale zkusím zjistit, kolik taková sranda stojí, a případným zájemkyním dám vědět. Třeba kdyby tu někdy byla taková ta akce zaplať jedno - odnes si dvě. To už by se vyplatilo!

foto-autorka

Autor: Libuše Palková | karma: 13.61 | přečteno: 1194 ×
Poslední články autora