Půlměsíc jako symbol hrůzy?

Nedávný blog o  náboženských symbolech rozpoutal zajímavou diskuzi, ale místo o uřezaných prsech svaté Agáty, nebo mrtvém Ježíši na kříži, o nichž to primárně bylo, se někteří diskutéři obrátili na kritiku půlměsíce a tudíž islámu.

Nikdo v diskuzi se nezamyslel nad tím, jaké zvrácené představy vedly asi tvůrce křesťanských legend k podrobnému líčení toho, jak dav  uřezával svaté Agátě oba prsy, ani jak diskutabilní se může zdát pozdější zvyk žehnat jejím jménem chlebu na základě podobnosti bochníků a uřezaných ženských ňadrech. Nemluvě  o kostelních obrazech kdy světice svá prsa nabízí na tácu. Místo toho se diskuze obrátila  ke kritice islámského půlměsíce. Tomu se říká já o koze, oni o voze. Kouzlem nechtěného-útlocitní prominou-v tomto případě téměř doslovně. 

Když pomineme, že luna byla vždy symbolem ženského plodivého principu, a že i samotná Marie bývá často zobrazena stojící na měsíčním srpku, co o půlměsíci říká třeba Jan Baleka ve výkladovém slovníku výtvarného umění?

"Půlměsíc, původně astrální symbol, není islámského původu a objevoval se zpočátku jen příležitostně jako ornamentální zdobný prvek. Ojediněle se stal vojenským symbolem až koncem středověku, ale ani tehdy nebyl ještě islámem uznávaný za obecný a závazný symbol, tak jej přijímaly evropské země. Státním symbolem se stal až v 18.století v osmanské říši a tím získal heraldický význam. Teprve pak se postupně stával důležitým prvkem národních znaků jednotlivých islámských států." 

Je ale zajímavé, že třeba na vlajce Saudské Arábie-islámského státu par excellance-. se nenachází.

Jisté je, že jedním z hlavních rozporů mezi křesťanstvím a islámem je trojjedinost, kterou muslimové neuznávají. Ježíš tak pro ně není synem božím ale pouhým prorokem.

O trojjedinosti a Ježíšově božské podstatě vedly dlouhé spory samotné církevní autority a to samo ukazuje jak citlivý bod to je. Pokud se Bůh vtělil do Syna, aby svou obětí vykoupil lidstvo, jak mohl zemřít na kříži když je nesmrtelný?  A jak mohlo dojít k zmrtvýchvstání když jakožto nesmrtelný zemřít ani nemohl? Ostatně oživeným mrtvolám se říká zombie  a to už jsme na  Haiti a od křestanství jsme přešli k voodoo.

Wikipedie říká:? "Zombie (výslovnost [zombí][1]) je v kultu voodoo a populární kultuře druh nadpřirozené bytosti, oživlá mrtvola neboli nemrtvý. Vystupuje především v hororech, připomíná fexty z české lidové slovesnosti.Slovo zombie pochází patrně z afrického zumbi (fetiš v jazyce kikongo) nebo z nzambi (bůh v jazyce kimbundu, jiný výklad: přes luisiansko- nebo haitsko-kreolského zonbi z bantuštiny, podobné s kimbundským nzúmbe duch[2])."

Ostatně když jsme u těch mrtvol, jedno z nejstarších náboženství-zoroastrismus- křesťanské či židovské lpění na těle- na pomíjvé lidské pozemské skořápce naprosto neuznává, takže třeba pohřebnictví v našem slovy smyslu, by jako výdělečný obor nemohlo vzniknout. Zato církev si z toho udělala demonstraci své moci-stačí vzpomenout na pompézní pohřeb Václava Havla.

Každopádně nelze popřít,  bez asociací a spekulací, historických a jiných souvislostí,  že  kříž s lidskou mrtvolou je mnohem méně poetický než třeba srpek luny a že jsou to symboly skutečně velmi rozdílné.

 

 

 

 

Autor: Libuše Palková | neděle 14.1.2018 10:11 | karma článku: 17,45 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53

Libuše Palková

Konec světa

24.4.2019 v 10:43 | Karma: 8,72

Libuše Palková

Sybila s bobkový listem

20.4.2019 v 21:15 | Karma: 18,28

Libuše Palková

Rozkvetlé Kladno

19.4.2019 v 21:11 | Karma: 17,38

Libuše Palková

Hysteron proteron

18.4.2019 v 7:08 | Karma: 18,89

Libuše Palková

Nevěstinec v koncentráku

16.4.2019 v 13:10 | Karma: 22,90

Libuše Palková

Nechceme imigranty

15.4.2019 v 13:37 | Karma: 15,76

Libuše Palková

Pražská náplava na Kladně

13.4.2019 v 19:22 | Karma: 22,18

Libuše Palková

Jack Rozparovač podruhé

10.4.2019 v 9:33 | Karma: 14,42
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik