Zázračné pražské sochy

13. 09. 2017 18:30:39
Sochu svatého Jana Nepomuckého na Karlově mostě znají skoro všichni-nejen našinci, ale i zahraniční turisté, kteří si nezapomenou na sochu sáhnout pro štěstí. Ale to není jedná zázračná socha

Zázračnou není myšleno jen to, že je úžasná, ale že prý koná zázraky. Další soškou, která může plnit tajné sny a přání, je Pražské Jezulátko. To sice není na Karlově mostě ale kousek dál, v Karmelitské ulici. A tak většina turistů poté, co požádají o zázrak Jana Nepomuckého na mostě, spěchají si to posichrovat ještě k Jezulátku. Tam jsou ale občas trochu zklamaní když se dozvědí, že vosková figurka vlastně pochází ze Španělska.

„Tak proč se říká Bambino di Praga a ne Bambino di Spagna?“ ptají se mě s výrazem detektiva, který právě odhalil velký mezinárodní podvod.

Pokud je neuspokojí výklad faktů a stále se cítí podvedeni, připomenu, jim obraz Leonarda da Vinci Dáma s hranostajem, tedy Dama con ermelino který také zcela neodpovídá skutečnosti, protože nedávno nějaký zoolog zjistil, podle tvaru čumáčku a postavení očiček, že se nejspíš o hranostaje vůbec nejedná, ale s největší pravděpodobností je to fretka. Což je podobná mystifikace jako u našeho Jezulátka a obraz by se správně měl jmenovat Dama con furetto . Tím jim taktně naznačím, že než začnou kritizovat, ať si zametou před svým vlastním prahem.

Pokud to nezabere, mám po ruce další argument, a sice že název nemusí nic vypovídat o provenienci daného objektu a jako příklad uvádím vlašský salát, kterému Italové říkají insalata russa, tedy ruský salát, zatímco v Rusku tomu říkají insalata francese tedy francouzský salát. A to je rozhodně ještě větší zmatek, než když se sošce ze Španělska říká Bambino di Praga.

Pokud má někdo o splnění svého přání pochybnosti, pošlu ho pro jistotu ještě na židovský hřbitov, aby tam nechal na hrobě slavného Rabína psaníčko se seznamem svých potřeb a přání. Neříká se snad do třetice všeho dobrého?

A když už jsme u těch sošek tak i zde do třetice všeho dobrého- další slavnou pražskou plastikou je svatá Starosta v Loretě.

Jednou jsem ji ukazovala nějakým Siciliánům a vyprávěla legendu o tom, jak té pobožné dívce narostl přes noc plnovous což jí zachránilo od svatby s nevěrcem, ze kterého ji chtěl provdat otec, který netušil, že dcera se bez jeho vědomí tajně obrátila na křesťanskou víru.

Jeden z turistů prohodil, že na Sicílii fousatá ženská není nic neobvyklého, takže tam by to nikdo za zázrak nepovažoval.

Když jsem po čase byla zase v Loretě s jinou skupinkou a vyprávěla o zázraku s plnovousem nedalo mi to abych nedodala ten přihlouplý vtípek o knírkatých Siciliánkách.

Všichni se tomu smáli, jen vedoucí výpravy se tvářila kysele a později jsem se od kolegyň dozvěděla, že i ona je ze Sicílie a bez depilace obličeje by snad ani nemohla mezi lidi. Takže si nejspíš myslela, že tu nevinnou poznámku prohodila to naschvál, abych jí naštvala.

Jindy zas nějaký turista při pohledu na postavu na kříži, v ženských šatech prohlásil, že je vypadá jako transvestita. Při pohledu na tvář s dívčími jemnými rysy ozdobenou plnovousem jsem sice musela v duchu uznat, že se docela strefil, ale tuhle poznámku jsem do svého repertoáru radši nezařadila.

Autor: Libuše Palková | středa 13.9.2017 18:30 | karma článku: 16.06 | přečteno: 519x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 229 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 395 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 575 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...