Boj o kolébku evropské kultury

Někdo se domnívá, že kulturní kolébkou Evropy je Řecko, jiný je zas přesvědčen, že starověký Řím. Když provázím italské turisty ti v tom mají jasno. Přece Řím .O tom žádná.

Ale o tu kolébku  by se museli pohádat s Řeky.

Jednou mi  jeden Řek vyprávěl, jak barbarsky se někteří italští turisté v Řecku chovají. Vysvětloval to tím, že Italové mají vůči Řekům pocit méněcennosti, protože kdysi celá jižní Itálie a Sicílie patřily pod útvar zvaný Magna Grecia. Pokračoval argumentací,  že celá tolik vychvalovaná římská civilizace byla jen imitací té předchozí řecké, což je vidět nejen v architektuře, ale i na tom, že se Římané ani nenamáhali vymyslet vlastní bohy, převzali ty řecké z Olympu a jen jim změnili jména.

A básník Ugo Foscolo, na kterého jsou Italové tak pyšní, byl vlastně napůl Řek, protože se narodil na Zakyntosu, který si v té době sice přivlastnili dobyvační Benátčané, ale jeho matka byla čistokrevná Řekyně.

Pak mi vyprávěl že Italos, po kterém se celá Itálie jmenuje, byl synem Telegona a jeho ženy Penelopy, která byla původně také manželkou Odyssea, což ale Telegonos nevěděl, protože ho jeho tatík Odysseus tajně zplodil s kouzelnicí Kirké, takže byl vlastně levobočkem. A  že Telegonos Odysea nakonec zabil v nějakém souboji, aniž by tušil, že zabil svého otce, a pak se ještě oženil s jeho ženou, tedy svou nevlastní matkou Penelopou.

Když jsem namítla že nechápu,  proč mi ty mytologické rodinné propletence vykládá, s úsměvem vysvětlil, že známá italská nadávka figlio di puttana (z děvky syn) má možná kořeny v tomto dnes už téměř zapomenutém mýtu, protože ač Penelopa netušila že Telegonos je její nevlastní syn, přece jenom, ženská která se vyspí s podstatně mladším mužem…

A že když po někom, kdo pochází z tak neuspořádaných rodinných poměrů jako Italos, pojmenují celou zemi, tak to nejspíš o něčem vypovídá.

Nakonec vyjádřil svůj podiv nad tím, proč s přijetím Řecka do Unie ostatní země tak otáleli jen kvůli nějakému zanedbatelnému státnímu deficitu, a zdůraznil, že to bylo nevděčné, jako když dítě nechce pustit domů své rodiče, kteří zapomněli klíče, protože Řecko je vlastně kolébkou celé evropské kultury

No a jak by to okomentoval Ital, to si snad umíte představit A jestli ne, tak vám to řeknu, ale zas někdy příště.

Autor: Libuše Palková | pátek 11.8.2017 17:21 | karma článku: 20,27 | přečteno: 1476x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53