Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dovolím si lehounce nesouhlasit. Je to trošku takovéto to ...po boji každý generál. Každopádně byl Sadám nebezpečím nejen pro střední Východ , ale v dnešní globální době prakticky všeobecným.

Revizoři , daňoví kontroloři a policajti byli , jsou a budou nepopulární vždy. Přiznejme si ale , že jsou nutní. OSN s bezzubou RB jako garant světového míru absolutně neplní tuto roli. Buďme rádi za to , že tuto roli plní USA. / to bude mínusů/.

Hypoteticky : kdyby někdy v roce cca 1935 v době , kdy Hitler neskrývaně zbrojil a připravoval se na válku , koalice VB , USA a Francie "lokálním" konfliktem tuto hrozbu odstranila - to by bylo pacifistických protestů. Daladier a Chamberlain by přišli o svou minutu pochybné slávy jako zachránci míru a bylo by zachráněno pár (desítek) miliónů lidí.

0 1
možnosti
Foto

To jako měla v r. 1936 koalice ochotných Hitlera svrhnout? A kdo by pak za ní válčil proti SSSR?

3 1
možnosti

Ono je to o tom, že ať už se kdokoli zaklíná čímkoli(bohem, svobodou, demokracií,, lidskými právy, apod.), vždycky jde primárně o prachy.A je úplně fuk, jestli to je Rusko, Čína, USA, Francie...Prostě, všichni jsou stejní šmejdi, jen někteří to občas dělají chytřeji.

3 0
možnosti
Foto

to máte pravdu pane Václave-dík za komentář a pěkný večer:-)

0 0
možnosti

Prezident Bush říkal, že kam přijdou Američané, ta nastolí demokracii. Měl kus pravdy, viz například Jižní Korea. Tady se však přepočítal. Irák sice zavedl novou ústavu, ale již v preambuli této ústavy se praví, že se ctí právo šaríja.

2 0
možnosti
Foto

otázkou je pane Jílku zda ty národy kam je západní demokracie importována jsou na to zralé a připravené a zda o to vůbec stojí-nejen Irák Lybie a jiné, kde po odchodu Američanů vypukly krvavé občanské války které už stály tisíce životů-mnoho tamních to považuje za zhoršení a ne zlepšení-děkuju za komentář a hezký večer:-)

3 0
možnosti
Foto

děkuji za tipy -mrknu na to-pěkný večer přeji:-)

0 0
možnosti

Tady je pár článků o tom, že Američani v Iráku chemické zbraně našli:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/irak-byly-tam-chemicke-zbrane-dj1-/p_zahranici.aspx?c=A141021_214129_p_zahranici_wag

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/350599-chemicke-zbrane-v-iraku-americti-vojaci-je-nasli-ale-museli-mlcet.html

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/chemicke-zbrane-v-iraku.A120830_141919_zpr_nato_inc

Tady je jednen článek o tom, že to byl sám Saddám, který blufoval že má zbraně, které neměl:

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/172724-saddam-nechal-svet-verit-ze-ma-chemicke-zbrane-bal-se-iranu.html

Ještě jsem četla článek o tom, že Saddám po zatčení přiznal, že těsně před útokem část zbraní odvezl do jiné země a část zničil.

Závěr:

1. Na googlu, nejenom že lze najít potřebné informace, ale dají se najít informace, jaké odpovídají libovolné verzi pravdy.

2. Můj názor: Kdyby Američani chtěli za každou cenu válčit a vymysleli si kvůli tomu že jdou hledat Saddámovy chemické zbraně, tak by je tam potom taky demonstrativně našli, i kdyby je tam měli sami přivést. Považuji za nerealistické, že jdou do války už s plánem že se vrátí jako podvodníci, nebo hlupáci.

6 0
možnosti
Foto

ne oni tam šli aniž by měli důvod a tak verze že šlo o omyl je pro ně přijatelnější než říct:OK zahájili jsme bezdůvodně válku, šlo nám o ropu a ne o pár desítek Kurdů nebo demokracii pro Iráčany

1 5
možnosti

Ale toš paní Palková, to jste si dovolila fakt moc. Někteří mistři Vám zcela určitě vysvětlí že ty staré a už i v Iráku x let nepoužívané chemické dělostřelecké granáty ráže 122mm z 80.let, které se tam jako jediné našli, zcela určitě patří mezi ty ZHN co ohrožovali celý svět. ;-D

2 2
možnosti
Foto

no tak ještě že nás strýček Sam od té pohromy zachránil-ale teď nás zas ohrožuje Irán a Severní Korea-snad bychom si dobrovolně měli zvýšil příspěvky do NATO-za ten pocit jistoty to stojí-co na tom jestli máme na platy lékařů a důchody-hlavně abychom byly v bezpečí pod spravedlivou silnou rukou Doníka

2 2
možnosti
Foto

R^8-oR^Dějiny se stejně ještě budou přepisovat. Dobrý.R^

2 0
možnosti
Foto

děkuji-horší je že v tom opakovaném přepisování nikdo není schopen najít pravdu- co se skutečně dělo nebo i dnes ještě děje se veřejnost těžko dozví-jak jsem psala níže vidím skepticky i to prohlášení, že se jednalo o špatné vyhodnocení a nepřesnou interpretaci snímků- pro USA je tato verze

přijatelnější než připustit že je to všechno lež-a my jakožto spojenec na tom máme v očích tamní populace také podíl

2 1
možnosti
Foto

To prý byly zbytky z Irácko-Íránské války, kdy OSA byly na straně Iráku (probíhala částečně jako zákopová).

Každopádně BOL nemohly být pro USA žádnou vážnou hrozbou.

1 0
možnosti
Foto

R^;-) Jinak onen rozhovor s bývalým pracovníkem CIA by velice ,,výživný", a to nejenom, co se týká Iráku, ale i dalších ,,záležitostí"R^

3 0
možnosti
Foto

ano, bylo to moc zajímavé, vlastně kdybych tn pořad náhodou neshlédla tak bych o Ketnerovi také nic moc nevěděla

1 0
možnosti
Foto

On Sadam Hussein a Irák velmi zlobili. Nejprve jej USA podporovaly v útočné válce pro Iránu. To byl dle nich ten hodný. Pak se však pokazil.

Nejprve napadl Kuvajt, který z národnostních důvodů k Iráku možná i patří. Tak byl z něho vyhnán.

Pak chtěl zvýšit cenu ropy a do země pouštěl francouzské (a myslím i italské) ropné společnosti. To už byl velmi zlobivý. Chemické zbraně však dříve měl a použil je proti Kurdům. Ona ta poslední válka v Iráku, byla vlastně také válka v zájmu amerických ropných firem proti francouzským ropným firmám. Po válce USA dle "zásluh" v této válce pak přidělovaly (přes místní irácké loutky) těžební koncese v Iráku ropným společnostem e zemí, které se té války proti Sadamovi zúčastnily nebo ji alespoň politicky podpořily.

Obdivuji Vás, jak stále bojujete proti dřívějším a dnešním nešvarům na světě.

Pro pozvednutí mysli doporučuji následující video. Tam je svět ještě v pořádku, byť je to spíš jen idealizace a romantizace života v Tyrolech.

https://www.youtube.com/watch?v=0S_mGdkqQsU

2 0
možnosti
Foto

přesně tak pane Chudáčku-máte naprostou pravu- z historického hlediska ten vztah Kuwajt-Irák je opravdu sporný a v každém případě se do toho USA neměly míchat- to by se pak myslící člověk mohl ptát proč stejně razantně nezasáhly ve sporu Rusko-Krym anebo když nás v 68 napadly spřátelené armády- no jde o ropu a kdo to nechápe a věří těm žvástům že jde i ochranu menšin jako byli Kurdové nebo o přinášení západní demokracie tak musí být na hlavu

1 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik