Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Proč se vláda zabývá platy žen?

1. Proto že je to In. Proto, že to ve svém programu mají dva koaliční partneři, pro které je to jedno z nosných témat (ČSSD, KSČM)

2. Protože vycházejí ze špatné premisy, že ženy mají za stejnou práci cca 80 % mzdy. To je ovšem lež. Ženy v ČR v průměru mají nižší příjmy až o 20 % ve srovnání s muži. Ovšem nikoliv za stejnou práci (viz níže). To je podstata lži. Nevěřte, že politici (snad s výjimkou pí. Maláčové) o tom, že je to lež nevědí. Ale nějaký přínos pro voliče předstírat musí.

2 0
možnosti
Foto

no že u nás se dějí takové zvrhlosti jako snaha narovnat platovou nerovnost je normál, ale proč tak blbnou třeba i v Berlíně nebo VB kdy to neexistuje?8-o

BBC i po roce řeší skandál kolem platové nerovnosti, stovky žen dostaly za svoji práci přidáno

Více než 300 zaměstnanců vysílací společnosti BBC dostalo v posledních 14 měsících přidáno na základě stížností podaných prostřednictvím systému, který vznikl v reakci na skandál kolem platové nerovnosti mezi pohlavími v britském veřejnoprávním médiu. Totožnost osob, kterým platy narostly, ani výše přídavků nebyla odhalena, avšak byli mezi nimi i muži, napsal web deníku The Times.Londýn 23:42 11. října 2018 https://www.irozhlas.cz/ekonomika/bbc-plat-zamestnanci-platova-nerovnost-gender-zeny-stiznost_1810112342_pla

0 0
možnosti
VH

Ano. Novináři i politici úmyslně fakta zkreslují. Ano - suma žen má nižší průměr příjmů, než suma mužů. Dotazy:

Mají srovnatelná zaměstnání, respektive, mají stejná zastoupení ve výše placených zaměstnáních (z fyzické práce uvedu hornictví, hutnictví; z duševních letecké dispečery). Je stejný počet mužů a žen v armádě (relativně dobře placené)?

Má stejný počet žen, jako mužů směnný a nepřetržitý provoz?

Mají ženy v průměru stejný počet přesčasů, jako muži?

Pracuje obdobný počet žen, jako mužů v nezdravém prostředí (příplatky) a ve vynucených polohách?

Až někdo udělá takovéto rozbory a porovná jednotlivé profese, bude mít statistický údaj význam i pro posouzení případní diskriminace žen. Celorepublikový průměr neříká vůbec, ale vůbec nic (snad kromě toho, že ženy pracují spíše v méně placených zaměstnáních - ale pak je třeba hledat důvody, kterými vůbec nemusí být diskriminace.

Průměrný plat mužů vs. žen rozumným neříká vůbec nic. Hlupákům umožňuje, aby exhibovali.

1 0
možnosti
VH

U nás je penze alespoň částečně zásluhová. Mimo jiné i podle odpracované doby (za kterou se považuje i zákonná mateřská dovolená). No, a dnešní důchodkyně odcházely do důchodu o cca 5,2 roky dříve, než muži (vycházím z tehdejší porodnosti 2,1 dítě/ženu). Doba důchodového pojištění tedy byla (pokud nebyly jiné "výpadky") pouhých 88 % ve srovnání s dobou mužů. Takže i zásluhová část (v případě shodného platu) je 88 % zásluhové části muže. V celkovém důchodu (kde zásluhová část má podíl cca 0,77) je ten rozdíl více než 10%. Tím je vysvětlena více než polovina rozdílné výše důchodů mužů a žen.

Snaha snížit tento rozdíl tedy znamená jinak ocenit zásluhovost u mužů a jinak u žen. To ovšem znamená genderově rozlišovat, což je, domnívám se, v rozporu s Ústavou a Listinou.

1 0
možnosti
Foto

Pani Libuško, já bych to levnější jízdné pro sebe brala... Vypadá to ale, že nám ženám to neschválí, takže nechme muže nadále platit za nás všude možně a přejme si dostávat od nich různé dárky od kytiček až po auťáky... Jsme přece tou chytřejší polovinou, no ne??

1 0
možnosti
Foto

dárečky a kytičky jsou fajn a nebráním muži ani v potěšení zaplatit mi večeři nebo koupit lístky na koncert-ale jsou ženy, kterým by plně stačilo, kdyby jejich ex alespoň platil alimenty na dítě;-Ddík Jarmilko za nákuk a krásný víkend;-)

1 0
možnosti
PV

Paní Libuše - vaše blogy čtu a považuji za dobré, ale velmi se omlouvám, ale tady melete nesmysly .

Víte - já tak trochu žiju s nohama na zemi a nevěřím všemu co kdo kde uveřejní a o to více si dávám pozor když nějaká čísla vynese neziskovka nebo podobné živly !!

Jde o to, že pokladní v supermarketu mají stějně ať mají bimbase nebo ne - věřte mi, že v montovně u pásu se nezkoumá, jestli někdo má prsa nebo ne - opravdu mi věřte, že ve většině případů je to fakt jedno .

To je jako bych po vás chtěl srovnání platů u pokrývaček, hornic, klempířek atd ...

Naříklad já jsem pracoval na stejné pozici s jednou kolegyní, která měla vyšší plat - byla taková ambiciózní - mladá - aktivní - ona pracovala 12 - 14 hodin denně - já jsem už starší a pochopil jsem že je pro mě lepší trávit čas s rodinou :-/

1 0
možnosti
VS

Je to docela jednoduché... Je jednoduché si to dohledat a ne zas tak obtížné se v tom vyznat.

Ten rozdíl, o kterém se zde mluví (22%) má mnoho příčin. Ty hlavní:

1) "Typicky ženské" profese, jsou méně placené než "typicky mužské" (u tohoto problému se řeší podproblém - profese, ve kterých začaly převažovat ženy, začaly být postupem času hůř placené, ženy by tedy mohly být "příčina"). Sem patří jeden z argumentů - skleněný strop. Vysoký management, kde jsou velké peníze, je doména mužů. Existuje skleněný strop?

2) Ženy pracují méně (méně přesčasů, častěji kratší úvazky)

3) V některých zemích jde i o míru zaměstnanosti žen a mužů (ale některá porovnávání to započítávají stejně jako bod dva)

4) Možnost jakési diskriminace - dáváme jí méně, protože je žena (zase mnoho možných příčin - předskudky? - říkají si ženy o méně? - mají šéfové pocit, že musí víc platit muže, protože "živí rodinu"?). Důležité je, že tady není přesně zmapováno, jak je tohle rozsáhlé (zřejmě by to bylo v každé firmě jiné).

Pozor! Tohle není srovnání stejné práce na stejné pozici, tam jsou rozdíly daleko menší.

Když tedy argumentujete tím, že už to "řeší vláda", tak ona neřeší to, že "ženy berou za stejnou práci méně peněz" - tak jednoduché to totiž není.

3 0
možnosti
VH

Ale jednoduché to bude. Do pěti let budou podniky vykazovat (a dokazovat), že průměrný příjem mužů a žen je shodný. Třeba v dolech či huťích to bude výborný ukazatel. Ale to by v tom byl čert (nebo bába?), abychom té rovnoprávnosti nedosáhli.

0 0
možnosti
MS

Onehdá jsem četla, že nejlepší platy v ČR mají ajťáci z Prahy. Až bude více žen mezi ajťáky z Prahy (neboli až si budou ženy vybírat povolání s nejvyššími nebo alespoň nadprůměrnými platy), bude platový průměr mužů a žen stejný.

Gender pay gap je nesmysl, nádherná ukázka jak manipulovat s daty a stále vděčné téma feministek.

3 0
možnosti
PB

P39e28t37r 25B98u49r94i59a56n

15. 3. 2019 23:11

To že ženy berou v průměru a v globálu méně než muži svědčí pouze o tom, že odvádějí tržně méněhodnotnou, nebo méně kvantitativní práce. Nic víc a nic míň. Diskriminace platů platů podle pohlaví je u nás zakázána a tedy se masově neděje.

Tento uměle vytvořený problém je stejná blbost jako tvrdit, že muži platí za alkohol v průměru víc než ženy a jsou proto diskriminovaní.

3 1
možnosti
VS

"Tento uměle vytvořený problém je stejná blbost..."

To sorry, ale tento "uměle vytvořený problém", že lidi, co přebalují staré lidi v LDNkách, musí místo duševní hygieny řešit, jak zaplatí složenky, některým občanům ČR docela dost vadí;-)

2 0
možnosti
PT

P69e39t35r 50T86o51m35e84k

15. 3. 2019 23:05

Mě by zajímalo, jestli madam Palková jako průvodkyně turistů bere za stejnou práci méně než průvodci muži.

2 0
možnosti
Foto

mnohokrát jsem v podobných diskuzích zde uvedla že v mé profesi tahle nerovnost neplatí-jinak bych při své mentalitě jistě už dávno změnila zaměstnání ;-D

1 0
možnosti
MG

Příčina tzv. platové nerovnosti je podle mne také v tom, že muži častěji vykonávají práce, které ženy vykonávat nechtějí nebo nedovedou, zejména se jedná o fyzicky namáhavé nebo nebezpečné práce a z tohoto důvodu jdou ženy raději vykonávat ty práce, které vykonávat mohou. To jsou ale shodou okolností obory, ve kterých jsou mzdy nižší, protože se jedná o pozice, které nejsou - častěji než v případě mužských profesí - tak absolutně nezbytné zajistit, a nebo se častěji jedná o obory placené ze zdrojů státního rozpočtu či jiných rozpočtů veřejného charakteru. / Pokud jde o to, že je uváděno, že muži mají vyšší platy i na stejné pozici jako ženy: Nejde vždy jen o to, zda jedinec pracuje na stejné pozici, ale i to, jak ji zastane; tady jde o ty známé věci, že je to žena která prostě spíše zůstane doma s dětmi a je to muž, od kterého se spíše očekává že zůstane v práci po práci, když něco hoří - Oboje má pochopitelně vliv na plat. A roli hraje tradice - prostě ve většině rodin se stále očekává, že více peněz přinese muž, a proto je zažité chování, že muž by měl dostat o trochu více, má-li si jej firma v práci udržet.

1 0
možnosti
Foto

Průzkum OECD - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj přinesl kromě potvrzení rozdílného odměňování žen a mužů ještě další zajímavé zjištění. České vysokoškolačky si ve srovnání s muži vysokoškoláky vydělávají mnohem méně, než ženy maturantky v porovnání s muži s maturitou. Rozdíl se dále snižuje u odměňování žen a mužů se základním zvděláním.

Zatímco vysokoškolačky při nástupu do zaměstnání berou pouze 66 % toho co stejně staří muži s vysokoškolským vzděláním, ženy maturantky již pobírají 75 % muži se středoškolským vzděláním.

1 1
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik