Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P22e30t77r 17B80u47r36i83a91n

14. 3. 2019 15:05

Dal jsem karmu za informovanost, i když...

I když by bylo zajímavé se spíše optat, co si kdo, včetně samotných tazatelů v anketě, pod pojmem darwinismus představuje. Ona totiž ta sama práce o evoluci vůbec nic neříká o vzniku samotných živočichů (a člověka), nýbrž jen popisuje vznik jejich druhů a odlišností. Jak už sám název oné teorie napovídá: O původu a vývoji živočišných druhů. Sám Darwin, silně věřící, nepolemizoval o tom, že by život na naší planetě vznikl zásahem Deus ex machine. To si jen zastánci evoluce jeho teorii přivlastnili a notně pokroutili. A sami se tím chytli do pasti, protože zatímco různé vývojové druhy člověka pomocí darwinismu lze doložit lehce, samotný vznik člověka vůbec a dokonce při násilném pokusu napasovat člověka na opici tomu sám darwinismus brání. Nebýt ho, vědci by řekli "člověk byl dříve opicí a basta fidli". Jenže aplikací darwinismu a při postupném srovnávání vývojových aspektů obou druhů (opice a člověka), je tento výrok vyvrácen.

Takže pokud někdo odmítá Darwinovu teorii, nemusí to nutně znamenat, že je hloupý, nebo věřící, či jinak naočkovaný, ale pouze to, že je vzdělanější než sám tazatel v anketě, který je tupý jak opačný konec motyky a věří tomu, že Darwinova teorie vysvětluje vznik člověka.

0 2
možnosti
Foto

dík- právě tak není řečeno že ten kdo věří v Darwina se mýlí

0 0
možnosti
JS

Takový výzkum nabízí dost zkreslený pohled na celou situaci.

Pokud totiž zkusíte porovnat USA a Turecko z hlediska úrovně vědy, počtu vynálezů a technologických inovací, tak zjistíte, že Turecko je na tom značně tragicky. USA jsou oproti tomu z hlediska vědy doslovným světovým gigantem.

USA mají totiž jednu výhodu – pořád tam funguje svobodná pluralita názorů. Tam se totiž klidně na univerzitním pódiu mezi sebou v rámci diskuse střetnou zástupci kreacionismu se zástupci evolucionismu. Někomu to může připadat jako spor pavědy s vědou, ve skutečnosti právě tahle diskuse je zdrojem tlaku, který vede vědce k co nejpreciznější argumentaci a hledání nových indicií. Rodí se nové myšlenky, nová filozofie, nové metody výzkumu, snaha posunout se dál...

Já osobně mám podobný názor jako astronom Jiří Grygar. Vesmír má parametry tvůrčího díla. To samé se dá říci o živé hmotě. A každé tvůrčí dílo má svého tvůrce. Zatím žádný vědecký tým na celém světě nedokázal, jestli vůbec může proběhnout tzv. chemická evoluce – tedy přeměna neživé hmoty v hmotu životou, natož aby někdo potvrdil, že opravdu proběhla. Vědecké výzkumy, včetně výzkumů nositelů Nobelovy ceny (např. Ilja Prigogine), totiž ukázaly, že vznik života z neživé hmoty (z chemické prapolévky) je extrémně nepravděpodobnou událostí. Je daleko pravděpodobnější, že samovolně vznikne funkční dopravní letadlo, než živá hmota. Hypotéza Tvůrce tedy není založena na pouhé fantazii. Také evoluce již existujících organismů je rozpracovávána výhradně na teoretické úrovni. Genom živých organismů totiž obsahuje mechanismy, které se jakékoli změně genomu brání. Změna genomu je většinou spojena s fatálním selháním organismu, nikoli se změnou nebo dokonce vylepšením jeho vlastností.

A tak by se dalo dlouho pokračovat. Není dobré rovnou zavrhovat nějakou teorii jako nevědeckou, když nevíte, co ta teorie vlastně obsahuje.

5 0
možnosti
Foto

Možná by bylo dobré k logice "každé dílo má tvůrce" doplnit, že většina děl v našem dosahu nemá jen jednoho tvůrce, ale má tvůrců celé týmy (jak ukazuje i další část příspěvku).

0 0
možnosti
Foto

to je stejně nebezpečné a odvážné jako kdysi prohlásit: a přece se točí;-D;-)

0 0
možnosti
Foto

To, že někdo nevěří v evoluci meznamená, že je věřící a věří v Bibli. Prostě jsou věci, které nejsou vysvětlitelné.

0 0
možnosti
Foto

ano jako kdysi si lidé neuměli vysvětlit hromy a blesky a tak věřili že je na Zemi metá rozzlobený Bůh- Einstein v USA pobýval dost dlouho na to aby tento národ a jeho úroveň pochopil-od barbarství přešli k dekadenci aniž by zažili skutečnou civilizaci tvrdil o Američanech:-/

0 0
možnosti
Foto

Já se na přednáškách VŠ učil, že evoluční teorii do dnes nikdo neprokázal. I u nás je mnoho vědců, kteří ji popírají. Třeba Jiří Grygar.

0 0
možnosti
Foto

Proč podom spolu se spolkem Sysifos udělil bludný balvan jejímu velkému českému odpůrci, panu Kábrtovi?

1 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik