Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano, tyto hrůzy a hanebnosti novodobé historie, (podobně jako válčení Slovenského štátu po boku hitlerovského Německa a deportace Židů ze Slovenska do vyhlazovacích táborů a mnohé další), je třeba připomínat. Snad, snad se aspoň někdo zarazí a bude ochoten neopakovat cokoliv podobného.

Nedávno vyšla kniha, která zpracovává historii konkordátu katolické církve s Mussoliniovským režimem. Ta kniha je ovšem zajímavá i tím, že popisuje, jak u řady lidí uvnitř církve narůstal odpor proti těm hrůzám a jejich zrání ve víře. Ti lidé potom měli podíl na změnách, až po druhý vatikánský koncil (atd.). Teď si nahonem nevzpomenu název knihy, když tak to dohledám.

0 0
možnosti
Foto

děkuji pane Marku, před časem jsem zde o spolupráci Vatikánu s fašismem napsala blog a nepřejte si vědět, jak so do mě někteří místní věřící pustili

https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=660101

0 0
možnosti
Foto

Díky za připomenutí.R^ Nejsmutnější na tom je, že křesťané zase vraždili křesťany jen v rámci svých mocenských choutek.

0 0
možnosti
Foto

to je pravda pane Petře a ve srovnání s počtem obětí třeba druhé světové války nebo všech předchozích válek náboženských to zas ten necelý milión není číslo tak strašné-spíš je strašný ten způsob provedení-podle knížky ze které cituji například Červený kříž dodal Italům seznam nemocnic, aby se jim vyhnuli, a oni ten seznam naopak zneužili k cílenému bombardování a zničení zdravotnických

zařízení-takže pokud bílí neustále poukazují na krutost islámských radikálů, z druhé strany je to viděno opačně a průměrný Afričan ví o krutosti bělochů své dík za komentář a hezký víkend:-)

0 0
možnosti
Foto

Libu, Tvá témata jsou perfektní a zajímavě zpracována. Mne nikdy "ten nahoře" neoslovil. Má víra vždycky směřovala k člověku. Začínám ale být trochu zmaten, člověk, který pracuje v blízkosti "toho nahoře" by měl být dokonalý. A církevní hodnostář není. Bože...?:-/!!

1 0
možnosti
Foto

Vidím to Marceli stejně-také věřím jen v dobro a sílu které jsou v člověku ale ti co nám kážou o morálce a etice ji sami tak často překračují-dík za přečtení a hezký víkend:-)

2 0
možnosti
VF

Jsem rád, že diskuze k Vašemu včerejšímu článku nebyla zbytečná. Dnes už nadpis ani perex není zavádějící. Tal snad Vám to vydrží.

1 0
možnosti
Foto

děkuji za přečtení-někdy stačí číst pozorněji abychom autora pochopii-hezký večer;-)

1 0
možnosti
Foto

:-)R^Myslím, že je užitečné připomínat, jak snadno se instituce a státy i ve svých novodobých dějinách zachovaly v naprostém rozporu se svými ideály. Je to dobrá a možná i jediná prevence toho, aby se něco podobného neopakovalo. Působení Itálie, ale i Británie (Burské války a pod,) v Africe jsou skutečně černými stránkami jejich novodobých dějin a ani postoj církví k těmto událostem jim ke cti rozhodně neslouží.

5 0
možnosti
Foto

nedělám si iluze, že připomínáním minulých hrůz se předejte těm příštím-po druhé světové a holocaustu lidé asi také věřili, že se nic podobného už nikdy nemůže opakovat a co všechno se od té doby stalo---a děje i dnes-dík a pěkný večer:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik