Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přečetl jsem si to dnes už podruhé a dodatečně: R^

1 0
možnosti
Foto

díky, ty následné Lateránské smlouvy byly dovysvětlením pro ty, kdo o tom moc nevěděli

0 0
možnosti
Foto

Nevím, proč zrovna z kardinála Berana se vyrábí takový symbol boje proti totalitám.

Mně ten mediální cirkus kolem převozu jeho ostatků spíše připomíná, že se mainstream, (tedy ti, kteří jej ovládají) snaží odvést pozornost od velmi špatné pověsti našich církví, kterou získaly kvůli svojí neuvěřitelné chamtivosti při církevních restitucích.

Pokud už vezmeme z historie nějaké představitele církví, tak určitě si větší úctu zaslouží např. biskup Gorazd a kaplan Petřek, kteří ukryli parašutisty a byli za to popraveni. Jenže oba byli pravoslavní a to se naší katolické církvi nehodí do krámu.

A co se týká katolíků, tak si daleko větší úctu zaslouží např. Jan Hus.

3 5
možnosti
Foto

přesně na to jsem se snažila pane Petříku poukázat-dík za komentář se kterým zcela souhlasím-pěkný večer přeju:-)

0 1
možnosti
Foto

Srovnávat Mussoliniho fašismus a Gottwaldův komunismus asi skutečně nelze...

2 0
možnosti
Foto

to byla opět trochu ironická provokace-Vatikán se s Mussoliniho fašismem klidně kompromitoval když šlo o církevní narovnání-kdyby Beran tak netrval na Plojharově exkomunikaci mohl mít jeho osud zcela jiný směr-proto zmínka o desetisících anonymních intelektuálech, kterým bylo také znemožněno vykonávat povolání-ti trpěli víc než pan kardinál a přesto beměli jako on ani tu možnost exilu:-/

0 0
možnosti
Foto

Jan Palach zemřel z vlastní vůle.

Rozhodně bych nechtěla srovnávat jeho utrpení s utrpením komunisty vězněných a mučených. Ani s kardinálem Beranem. A už vůbec ne se smrtí P. Toufara. Pěkný den.

3 1
možnosti
Foto

utrpení Palacha se s Beranovým exilem skutečně srovnat nedá-byla to trochu ironická provokace-i kardinál Beran mohl volit jinak a o Toufarovi zde nebyla řeč přesto děkuji za komentář a přeji hezký večer

0 0
možnosti
JK

Přitom Palach byl paradoxně levičák jako řemen.

1 0
možnosti
Foto

to máte jedno-on pan kardinál taky nebyl svatý ale jak se zdá, brzy z něj světce udělají;-D

0 1
možnosti
LB

Kardinál Beran nebyl intervenován, ale internován (používat cizí termity bývá někdy rizoto).

Je nesmyslné stavět proti sobě Berana a Palacha; oba si zaslouží úctu a respekt!

26 0
možnosti
Foto

Chápu, že jako muslimka nemáte ráda křes ́tany. Jinak.Pražský arcibiskup kardinál Beran ze svého exilu v Římě tehdy řekl, že se sklání před jeho hrdinstvím, i když nemůže schválit jeho zoufalý čin. To však podle něj nemění nic na tom, že ideál, za který Jan Palach položil život, je v jádru šlechetný a dobrý.

Kardinál Beran exkomunikoval a suspendoval kněze Josefa Plojhara (a s ním i několik dalších), který přes jeho přísný zákaz přijal místo v komunistické vládě. Tehdejší ČSR zakázal potraty podle SSSR až do roku 1947. Teprve v roce 1957 byl přijat zákon č. 68/1957 Sb. Interrupce se stala přípustnou nejen ze zdravotních důvodů, ale také z důvodů "zvláštního zřetele hodných" a bylo ji možné provést do ukončeného třetího měsíce těhotenství. Pouhá žádost ženy však nestačila, povolení bylo vázáno na činnost interrupčních komisí.

9 1
možnosti
Foto

nechápu co vás vede k tomu abyste mě nazýval muslimkou-jen proto že se snažím vidět věci objektivně? Nicméně třeba i takový Vatikán svá rozhodnutí konzultuje s vládou zatímco Beran se proti vládě tvrdě postavil -i dnes kdyby se Duka rozhodl jednat proti vůli Zemana nebo Babiše asi by neuspěl:-/

0 0
možnosti
MS

Vám ti křesťané ale leží v žaludku... Co vás žere, že byl Beran na státní útraty přivezen zpět domů? Věděla jsem, že si na toto téma přjdete kopnout, moc dlouho vám to netrvalo, jen jste si načetla pár hesel z internetu a hurá do boje s mrtvým kardinálem. Kdyby se nejednalo o katolického duchovního, také byste byla tak jedovatá? Dost pochybuju.

15 0
možnosti
Foto

není to jedovatost ale ve srovnání s odkazem Palacha a jeho činu byla všechna tak pompa kolem kardinála dost předimenzovaná

objektivní srovnání dvou postav a jejich osudů rozhodně není žádné plivnutí ale pokud to tak vyznělo i vám, tak na tom asi něco bude;-)

0 0
možnosti
Foto

Podle Vás to není oběť, muset vycestovat do ciziny s vědomím, že už se nevrátím? A to ani po smrti? Ano, trpěly tu statisíce lidí pod komunistickou totalitou, ale nezapomeňte, že kardinál Beran měl zodpovědnost za celou Církev, že netrpěl jen sám za svou osobu. Jestli máte rodinu, měla byste to pochopit. Jak by bylo Vám, kdybyste tu musela nechat manžela a děti, bez informací o tom, jak se jim daří, a nuceně vycestovat? A to nemluvím o tom, že to byl vězeň i nacistické diktatury!

8 0
možnosti
Foto

s tím nucením to nebylo tak jednoznačné-přečtěte si o tom více literatury ostatně pokud měl zodpovědnost za své ovečky a přesto odjel tím je horší -je to jako když kapitán opustí potápějící se loďRv

0 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že častokrát používáte výraz: "bojovník proti komunismu" u osob vyloženě socialistického smýšlení, které vůbec netoužily po svobodné společnosti, tedy po kapitalismu, ale jejichž směřování bylo proreformní, nikoli revoluční.

Jejich cílem byla jakási ideální obdoba socialismu, kterou nikdo nikdy nikde nezažil, ale po které Václav Havel a ostatní "revolucionáři" nesmírně toužili. Měli totiž pocit, že nebýt sovětské invaze v srpnu 1968, tak by se u nás tento experiment podařil.

1 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že máme vždy vyvracet sami sebe, tak Hus a Chelčický, které považujeme také za hrdiny, tak se také požadovali toliko nějaký ideální feudalismus.

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik