Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

děkuji za karmu a přečtení pane Jílku a pěkný víkend přeji:-)

0 0
možnosti
Foto

souhlas pane Šímo to jste vystihl zcela přesně dík za přečtení a komentář a pěkný víkend přeji

0 0
možnosti
Foto

tak to je dobře pane Pospíšile že to Skandinávci konečně zaregistrovali a vzali na vědomí:-)dík za komentář

0 0
možnosti
LJ

Pěkné postřehy. Karma.

0 0
možnosti

Vaše články mne utvrzují v přesvědčení, že snahy o sjednocení Evropy "shora", skrze od reality odtržené, a bůhvíkým úkolované politiky, je naprosto kontraproduktivní.Národy mají za sebou tisíciletí vývoje, válek a křivd, a určitý antagonismus stále přetrvává.Pracoval jsem v americké firmě, kde bylo více než dvacet různých národností, a přestože se vesměs jednalo o vzdělané a zcestovalé jedince, téměř každý měl nějaké, často iracionální předsudky.Jediná možnost, jak je překonat, je vzájemně se poznávat, mluvit spolu, vysvětlovat.V případě jednotlivců to trvá několik měsíců, v případě národů i několik století.Změny v myšlení a názorech přicházejí postupně, befél z Bruselu - "odteď se budete mít všichni rádi, jinak s vámi zatočíme" - vyvolá přesně opačné reakce.

1 0
možnosti
DP

Paní Libuše, co se "východní Evropy" týká: Už někdy od poloviny padesátých let se rozčilujeme, že nás "zápaďáci" označovali za východní Evropu - i mě to během mého života v Československu někdy pořádně naštvalo. Vždyť my sme přeci "ve středu Evropy". Za prvé, čistě geograficky, patří ČR i větší část Slovenska na západ Evropy, střed začíná někde u Prešova a končí na Ukrajinsko-Ruských hranicích, východ Evropy je prostor Ruska mezi ukr. hranicí a Uralem. Za druhé, "Východní Evropa" nebyl za studené války pojem zeměpisný, ale čistě politický, po pár letech života mimo "tábor míru" sem to nakonec (i tam mě to ze začátku dráždilo) pochopil. No a teď se východní Evropa stále (hlavně u mimoevropanů) používá coby výraz pro tak zvané postkomunistické země, které mají, ruku na srdce, stále své specifikum. Ale ve Skandinávii už se slovo "východní Evropa" pro ČR, Polsko a Maďarsko nepoužívá, většinou se zmíněné země označují (geograficky ovšem nesprávně, pokud to vezmeme z hnidopišského hlediska) coby střední Evropa.

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik