Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

RvRv Pan Svoboda Vám, paní Palkova, mnohé ze soužití židů a Arabů níže osvětlil.

Já bych jen dodal všeobecnou praxi v chálifátu od 9. stol., kdy na zabraných územích přestalo bezhlavé zabíjení těch, kteří nechtěli přijat islám (neměl by na "udatné bojovníky " kdo pracovat a platit jim), byli využíváni ti chytřejší z původního obyvatelstva ku prospěchu uchvatitelů. Celý t.z. Zlatý věk islámu je protkán mysliteli z řad nemuslimů nebo také násilím vynucených konvertitů.

Ne jinak tomu bylo v Andalusii, kdy chytří židé byli ku prospěchu dobyvatelům. Kritika křesťanských osvoboditelů, že s muslimy byli vyhnáni i židé, je proto jen z části oprávněná, neb tito byli považováni za kolaboranty a jen těžce se vysvětlovalo, že se tak stalo pod nátlakem.

Obecně neštěstí Koránu je, že se tam dá najít vše; radikálové mají své návody k nenávisti a k násilí a umírnění ty své o toleranci a míru. Jedno je však proti jiným náboženstvím hodně z řady; velké množství veršů není věnováno věřícím v Alláha a proroka Mohameda, druhé straně, nevěřícím a jinověrcům. Přičteme-li i výhružné verše vlastním ovečkám, na ty mírové moc prostoru nezbývá.

2 1
možnosti
Foto

takže to co tvrdí Leo Pavlát v dějinách židů, ze které cituji, není pravda? Ono se tam výslovně říká, že za muslimů se židé ve Španělsku měli relativně dobře a teprve katolící je vyhnali...,tvrdíte opak:-/

2 0
možnosti
LJ

Mohamed dělal prvně islám jako jakousi napodobeninu židovského náboženství. Původně se při modlitbě jeho stoupenci obraceli směrem k Jeruzalému. Židé nesouhlasili. Když se Mohamedovi podařilo dobýt Mekku a získat tak starobylé pohanské poutní místo, změnil příslušnou pasáž v Koránu s tím, že šlo o satanské verše, že mu je nadiktoval ďábel. Už tady někde začaly sváry.

1 0
možnosti
VV

Nevim zda vzdycky, ale v bibli se o tom pise.

1 0
možnosti
Foto

Arabský, případně muslimský antisemitismus není primárně náboženské podstaty, islám s judaismu vychází a obě náboženství žila vedle sebe, změnilo se to, když islámský svět, jako součást koloniálního impéria začal kopírovat obecnou vlnu antisemitismu koncem 19. století a vše se vyhrotilo vznikem státu Izrael. Má tedy charakter mocenský a územní.

http://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581643

4 0
možnosti
JS

Problém je právě v tom, že islámský antisemitismus je přímo věroučný. Například v 5. súře (51): "Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Bůh věru nepovede lid nespravedlivý."

Allah tedy přímo žárlí na přátelství mezi lidmi – opravdu podivný bůh. Židé a křesťané jsou věroučně považováni za "nespravedlivý lid", pro který je určeno věčné mučení v pekle. Celkem třikrát Korán označuje Židy za "opice", "opice opovržené"a "opice odporné", označuje je také za "vepře".

Pokud by někdo zpochybňoval, že jde o Židy, tak dochovaný výrok Proroka ze Sunny hovoří naprosto jasně: "Vy budete bojovat proti Židům až do té doby, dokud se neskryjí mezi skálami a kamením! Pak skála a kámen promluví – Otroku Alláhův, skrývá se za mnou Žid, přijď a zabij ho!". Muhammad také označil Židy za "prasata a opice na tváři země". Málokdy tato věta není součástí prakticky každého kázání imámů na Blízkém východě.

Muhammad roku 627 nechal shromáždit všechny Medínské Židy, poručil jim, aby podél centrálního náměstí vykopali obrovský příkop. Na hraně toho příkopu pak byli během 48 hodin všichni setnuti (podle muslimského historika Ibn Ishaka byla hlava useknuta 700 až 900 osobám a jedné ženě). Pozůstalé ženy a děti byli prodáni jako otroci, jejich majetek se stal kořistí muslimské obce. Tato událost se stala vzorem pro nakládání s nepřáteli a především se Židy.

Nemáte pravdu, když říkáte, že "muslimský antisemitismus není primárně náboženské podstaty". Je tomu právě naopak.

7 0
možnosti
JS

Soužití Arabů a Židů bylo po celou historii značně problematické, a to především proto, že islám obsahuje věroučný antisemitismus. Největší masakry Židů před druhou světovou válkou se odehrály právě v arabském (resp. v muslimském) světě. To, že se čas od času objevili umírnění muslimští vládci, kteří Židy nepronásledovali, nic nemění na skutečnosti, že islám všeobecně Židy pronásleduje už od svého vzniku. Pravověrný muslim by měl následovat nejvyšší morální vzor islámu, tedy Proroka Muhammada, a ten, jak známo, Židy systematicky vyvražďoval.

Už v roce 1066 muslimové ve španělské Granadě povraždili několik tisíc Židů, což spadá do onoho období, které Vy označujete jako "příznivá situace". Ale ještě daleko předtím zde docházelo k hromadným vraždám Židů, které se téměř pravidelně opakovaly až do roku 1165, kdy prakticky všichni Židé uprchli do křesťanské části Španělska před hromadným vyvražďováním, které dosáhlo extrémních rozměrů. Do pohody a harmonie mělo soužití Židů a muslimů opravdu hodně daleko. Ohromný počet masakrů proti Židům zaznamenáváme v celém islámském světě. Jedna z největších židovských diaspor se nacházela v Maroku. Židé zde žili o stovky let dříve, než Arabové. Roku 1146 se v marockém Fezu a Marakéši odehrál jeden z největších masakrů, kdy bylo zavražděno přes sto tisíc Židů.

Máte pravdu, že křesťanství je založeno na toleranci a lásce, proto také obecně platí, že země pod vlivem křesťanství fungují a prosperují, kdežto islámský svět se utápí v bídě a je zmítán vnitřními konflikty – tak tomu bylo od jeho samotného počátku.

Například Inkové nebyli vyhlazeni bělochy. Pouhá stovka Španělů nebyla schopna vyhladit celý národ. Ke Španělům se totiž přidaly národy porobené Inky. Svou roli hrála také občanská válka přímo mezi Inky. Jejich vzájemné vraždění nakonec vedlo k jejich zániku. Jihoamerické stejně jako severoamerické národy zničila jejich nejednotnost a válčení každého s každým. Křesťané v tom hráli mnohem menší roli, než která se jim přisuzuje.

12 0
možnosti
Foto

Tak křesťané pod heslem "zabili nám Ježíška" jsou na tom ve vztahu k židům asi tak stejně jako muslimové, co se antisemitismu týče. Viz koneckonců pogromy v Rusku. A nebo u nás spisky pátera Vrby.

3 3
možnosti
Foto

K sebevražedným útokům dochází celkem běžně v Afghánistánu, Pákistánu, Iráku, Sýrii. Tedy mnohem častěji a s více obětmi než v Evropě. Pachateli i oběťmi jsou obvykle muslimové. Autorka píše, že lidé odtamtud tedy mají před čím utíkat.

Výstižně tuto situaci zachycuje jeden vtip. Do pracovny anglického lorda přijde jeho komorník a říká:

- Pane, přišli muslimové.

- Ano? A co chtějí?

- Azyl.

- Před kým prchají?

- Před islámem.

- A co nám přinášejí?

- Islám!

8 0
možnosti
Foto

Neodpustím ale jistou historickou aktualizaci. Nahraďte si slůvka muslímové slůvkem Češi a islám slovem komunismus.

0 9
možnosti
JS

V Andalusii vše fungovalo, než tam přišli křesťané..

2 5
možnosti
Foto

pravda paní Stehlíková alespoň tak se to píše v publikaci o dějinách židů které vydalo Židovské informační a vzdělávací centrum v Praze...jaký by tam měli důvod zkreslovat dějiny?8-o

a ještě vás tady mínusují? Tady někdo překrucuje fakta

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že píšete značně alibisticky.

2 3
možnosti
Foto

Jak to, autorka pouze sdělila obecenstvu, že mírové soužití mezi židy a muslimy v jedné konkrétní oblasti dlouhodobě fungovalo.

A upozorňuji na jednu osobu, jehož díla nemám sice sám přečtené, ale nicméně z českého hlediska dosti významné, arabistu Musila.

2 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik