Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myšlenka vybudovat (přesněji obnovit) židovský stát se nezrodila na prvním sionistickém kongresu, to byl jen první krok v politickém procesu, který k obnově židovského státu měl vést. Všichni Židé v diaspoře se již od hlubokého středověku zdraví pozdravem: "Příští rok v Jeruzalémě", aby sobě i okolním národům připomínali, kde je jejich vlast. Nikdo tedy nemůže tvrdit, že si Židé svůj nárok vymysleli, nebo že odezněl či ztratil platnost. Od přelomu letopočtu až po rok 1948 bylo toto území vždy jen protektorátem nějaké mocnosti, tedy dobytým územím. Také v žádném případě není pravda, že "Židé tam de facto nežili". Židé ve Svaté zemi žili nepřetržitě od starověku až do současnosti, jen jich bylo v minulosti pochopitelně mnohem méně, než dnes. Židovské osídlení je zde kontinuální, o čemž svědčí také skutečnost, že většina místopisných názvů je hebrejských. Arabové se zde nikdy o založení nějakého státu nepokusili, ani o to neprojevili žádný zájem. Slovo "Palestinec" vzniklo uměle až v 60. letech 20. století z politické potřeby definovat zdejší Araby jako speciální národ, jehož územní nároky lze politicky prosazovat. Arabské státy totiž neměly zájem o vznik Palestiny, chtěli si po zničení Izraele toto území rozparcelovat mezi sebou. To, že se Palestinci nevyrovnali se skutečností, že se ocitli na území Izraele, není nespravedlnost. Izrael, narozdíl od svých sousedů, zaručuje všem svým obyvatelům naprosto shodná práva – úřední řečí je hebrejština i arabština. Například v Egyptě platí rasistický zákon, podle kterého každý muž, který si vezme Izraelku, pozbývá egyptské občanství. V současnosti se to týká asi třiceti tisíc lidí.

Ve svém článku píšete: "Izraelská nezávislost byla vyhlášena 1948 ale Palestina to odmítla a oba státy se vojensky střetly". Žádné "oba státy" se nestřetly. To je nesmysl. Proti Izraeli zaútočila koalice pěti okolních arabských zemí.

Máte tam významný počet historických nepřesností a pokoušíte se vytvářet nelogické analogie.

1 0
možnosti
Foto

ano oba státy je samozřejmě chyba, která se vloudila, chtěla jsem napsat obě strany-tedy Izraelci a Arabové. děkuji za upozornění-stejně s tím že snaha o vytvoření řidovského státu tu byla již před vznikem sionismu-nicméně to jsou spíše formální nedostatky které jsem přehlédla, na podstatě to nic nemění-kdyby se nyní na nějakém kongresu rozhodlo o znovuzřízení Habsburské monarchie a někdo argumentoval tím, že když už jsme byli jejich součástí, tak na naše území mají nárok myslím že bychom s tím nesuhlasili stejně jako arabové na území Palestiny

0 0
možnosti

Jen pro přesnost: GB není a nebyla součástí schengenského prostoru (pouze justiční spolupráce).

1 0
možnosti
Foto

ano asi jsem to nepřesně vyjádřila, neměla jsem na mysliuzavření hranic doslovně ale Brexitem získají Britové větší možnost zpřísnit svou imigrační politiku a udělování povolení k pobytu protože nemusí nehledět na různé úmluvy s EU jak se ostatně obávají mnozí naši spoluobčané, kteří tam poracují

0 0
možnosti
Foto

Nemohu si pomoci, ale mám dojem, že píšete o tématu, kde si nejste příliš jistá v kramflecích - byť se snažíte citovat fakta. Zřejmě příliš vycházíte z emocí a snažíte se křečovitě nalézt pro své emoce argumenty.

7 0
možnosti
Foto

vaše dojmy o tom jestli mě k psaní vedou emoce nebo jen snaha porozumět jsou zkrátka jen vaše dojmy a máte na ně plné právo jako já na vyjádření

někdy jen pouhou citací faktů a jejím seřazením se ukáží souvislosti aniž by k ni člověk musel zaujímat nějaký svůj subjektivní postoj děkuji za přečtení a pěkný den:-)

0 0
možnosti

"Myšlenka vybudovat židovské osídlení v tehdejší Palestině-součástí osmanské říše a po 1.světové válce britském mandátním území, se zrodila již na prvním sionistickém kongresu v Basileji na konci srpna roku 1897" - Ne, židovská osídlení byla v místě po celou dobu, počty židů se navyšovaly někdy od 15.stol. Cílem sionizmu byl už přímo židovský stát. ***

"Od zániku hasmonejského židovského státu v prvním století před naším letopočtem tam Židé de facto nežili, přesto cítili, že mají na to území nárok" - Ten nárok nevyplývá ani tak kvůli jejich dávné přítomnosti, ale novodobé a nakonec z rozdělení Britského mandátního území, kde jedním za států byl Izrael. ***

"Spousta dnešních imigrantů pochází z bývalých britských kolonií, ale Británie si odhlasuje Brexit, aby mohla uzavřít hranice..." Migrační vlna vůbec nemá návaznost na koloniální historii příslušných zemí (dál jsem již nečetl)

1 0
možnosti

Osídlení Židů v Palestině se před imigrací po roce 1936 pohybovalo kolem 10 % (různé prameny uvádí od 8 % po 15 %).

Ještě v době vyhlášení státu Izrael byla na jeho území většina obyvatel Arabského původu - a to přes masivní, vítěznými mocnostmi organizovanou, dopravu Židů na toto území.

Nárok vyplývá z rozdělení mandátu na dva státy (rozhodnutí OSN!). Máte na mysli nárok, při kterém část Jeruzaléma byla Židovská a část byla určena jako hlavní město Palestiny? Na to se nemůžete odvolávat - Izrael dávno toto rozdělení zneplatnil? Máte na mysli hranice, při kterých jsou Golanské výšiny Syrské? Ne tento stát neexistuje a sám popírá platnost rozhodnutí OSN, za kterého vznikl. A jen drobný dodatek: Dělba původního mandátního území dala Izraeli právo okupovat zbytek? Obyvatelé okupovaných území všude na světě se chovají k okupantům stejným způsobem.

1 2
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik