Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Především je nutné si uvědomit, že takzvaný "církevní antijudaismus" byl naprostým popřením křesťanských principů. Katolická církev se během svých dějin bohužel opírala mnohem více o svou světskou moc a o pověry, než o Bibli. Proto také většina církví, které vznikly z reformačních snah, antisemitismus odmítala jako naprosto nebiblický. Bylo upozorňováno na to, že Ježíš byl také Židem, a stejně tak jeho dvanáct učedníků, a že první křesťanské církve tvořili Židé. Nakonec i Bible jasně říká, že kdo bojuje proti Židům, bojuje proti samotnému Bohu, aneb jak praví Nový zákon Bible - spása je ze Židů. Proto již v 17. století vznikly v Evropě velmi vážně míněné snahy, které měly pomoci Židům obnovit ve Svaté zemi židovský stát.

V žádném případě tedy není pravda to, co o mně píšete, že "vyzdvihávám jen dobré činy křesťanů a špatné skutky muslimů". Víte jak se dostal antisemitismus do katolické církve? Přes muslimské vládce na Pyrenejském poloostrově. Židé totiž byli považováni za majetek islámských vládců, což se líbilo i katolické církvi, a proto tuto praxi šířila do celé Evropy. Nebylo na tom sice vůbec nic křesťanského, ale ožebračováním Židů se daly výhodně financovat války.

Působení církve se názorně projevilo v době morových epidemií. Řada lidí si všimla, že židovským komunitám se mor často vyhýbal, kdežto křesťané hromadně umírali. Církev vyhlásila (ve shodě s muslimy), že Židé svými kouzly začarovávají studny. Ve skutečnosti Židé byli od dětství zvyklí číst Bibli a dodržovat její karanténní a hygienické předpisy, kdežto křesťany církev udržovala v nevědomosti a tedy ve špíně. Zní to neuvěřitelně, ale církev po značnou část historie čtení Bible zakazovala buď všeobecně nebo alespoň laikům. Česká kralická Bible byla zakázána dvě stě padesát let.

Jak už jsem několikrát řekl - morální základ judaismu (Hospodin) a křesťanství (Kristus) tvoří velmi náročnou a kvalitní etickou normu, Muhammad je proti tomu naprostá morální zrůda. A to je podstata problému.

10 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik