Italské sýry jsou nejlepší na světě
Podobně jako oslava drozda nebo hadrů, popsaná v jednom z předešlých blogů, mě také zmátla například sagra del caciocavallo.Cacio je sýr, cavallo je kůň, tak jsem si to mylně doslovně přeložila jako koňský sýr. Ale protože kůň mléko nedává, tak jsem nakonec vydedukovala, že to bude sýr z kobylího mléka.
Omyl. Caciocavallo se dělá z mléka kravského, nebo ovčího, někdy z obojího, ale s koněm to nemá nic moc společného. Snad pouze podobu, protože jedna teorie týkající se vzniku názvu tohoto sýra říká, že jeho hruškovitý tvar trochu připomíná koňskou hlavu. Podle jiných vypadá jako zvon, nebo velká slza.
Caciocavallo je jedním z nejznámějších tažených sýrů typu zvaného „pasta filata“. Je vyráběn především v jižních regionech Itálie, ale také na Balkáně, kde je známý jako Kaškaval.
O jménu Caciocavallo se stále vedou velké diskuze, neboť podle některých je původním sýrem právě Kaškaval, v jiné hypotéze se zmiňuje způsob zavěšení sýrů během zrání na dvou nosnících- italsky cavalletta neboli sušák, lešení, kláda skřipec,. Když je něco a cavallo tak je to přes, napříč, rozhraní. . Ale protože se dělá i hranolovitý, tak bych se příkláněla k tomu, že je to podle toho jak je zavěšen. Důležitým okamžikem výroby Caciocavalla je tažení sýřeniny, kdy vytahujeme vnější část, která má být v konečném výsledku hladká, ale zároveň stlačujeme těsto palci uvnitř, abychom dosáhli vnitřku sýru bez dutin. Uzavření tvaru dosáhneme ponořením vytvarovaného sýru do horké vody, zatímco prsty horkou sýřeninu definitivně uzavřeme.
Existuje také Caciocavallo Ragusano, známý také jako „Ragusa“ nebo jako „Cosacavaddu Ibleo“ patří vůbec k nejstarším sýrům vyráběným na Sicílii a má velmi aromatickou chuť. Používá se pro přípravu typických sicilských pokrmů, především na strouhání. Různé zdroje se zmiňují o jeho existenci již v 16. století. Carmelo Trasselli se zmiňuje o vzkvétajícím obchodu tohoto sýru již v roce 1515. V roce 1966 získal certifikaci DOP od EU.
Slovo SAGRA má v sobě cosi posvátného, (sacro znamená svatý) a původně to bylo označení pro náboženskou slavnost, což je ve spojení s jídlem obzvláště lákavé. Evokuje jakési zbožtění a povýšení jídla nad obyčejný akt konzumace živin nezbytných k přežití. Spojení tohoto téměř vznešeného slova s nějakým zcela prozaickým druhem zeleniny- například Sagra della cipolla-tedy výše zmíněné cibule, nebo Sagra della radicchio, oslava čekanky, mi to přijde skoro až paradoxní, ale rozhodně vykouzlí úsměv na tváři. Zde se naplno projeví výhoda italštiny a toho, jak krásně poeticky lahodí českému uchu - Sagra della patata zní romantičtěji než Svátek brambory.
Jako by to vše nestačilo, pak jsou vychytávky s vtipnými názvy jako třeba v Padově mají Le notti del salume- Noci salámu, V Ravenně zas Mai stufo del tartuffo, Tedy lanýže nemáte nikdy dost, ve Vicenze poeticky znějící Cileggie in fiore-tedy Rozkvetlé třešňové stromy, v Marinu zas při festivalu vína z fontány na náměstí skutečně po celou dobbu trvání teče místo vody víno... Vtipný je také název Anche un carciofo puo far perdere la testa-tedy I pro artyčok ztratíte hlavu .
Mimochodem o artyčoku se říký, že je osmým králem Říma (Romulus,Tarquinius, Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Marcius, Tullius,Lars Porsenna e Carciofo (artyčok)
Někteří experti na starověký Řím tvrdí, že těch králů bylo osm, takže artyčok by byl až devátý, ale to je vlastně jedno. Kdyby vám někdo tuto bodláku podobnou zeleninu daroval. a vy jste nevěděli co s ním, tak si udělejte směs mletého masa se strouhaným parmezánem, solí, česnekem, sekanou petrželku, trochou strouhanky aby to celé drželo pěkně pohromadě, pokud máte kapary nebo piniové oříšky tak tím nic nezkazíte, stejně jako trochou pepře, a pak tu směs nacpávejte mezi lístky co nejhlouběji ke středu artyčoku, takže se listy rozevřou a celé to vypadá jako čerstvě rozvinutý květ. Opatrně ten výtvor přeneste do hrnce s trochou vody a olivového oleje, přiklopte pokličkou a nechte dusit. Nejméně dvacet minut, ale záleží na velikosti takže tak nějak intuitivně do toho občas šťouchnete. Každopádně by se to nemělo rozpadat, to už byste neměl květ, ale hromadu dušené zeleniny prokládané mletým masem. Vypadá to nádherně, když to nerozvaříte ačkoliv konzumace je dost náročná, protože konce lístků zůstanou tužší zatímco ty uvnitř jsou měkoučké. A pak to pomalu rozebíráte, vyzobáváte masíčko, ocucáváte ty měkčí části lístků a zbytek odhazujete, nejlépe do připravené misky. Je to takové konverzační jídlo ve smyslu, že se u toho hezky povídá jak ten květ či růžici postupně otrháváte. Nejchutnější pak je stvol. Někdo ty tvrdé špičky ještě před vařením seřízne, ale to zas ztratí své kouzlo, protože květ už není tak efektní a nevypadá tak krásně jako plně rozvinutá růže. Tak si vyberte-estetika anebo pohodlí ...A pokud máte malé artyčoky, věřte že naložené v olivovém oleji s troškou octa jsou fakt vynikající...
Tak pokud jste se nad všemi těmi dobrotami zasnili, trocha pěkné hudby k tomu snění
https://www.youtube.com/watch?v=SBkn1_yUInY
https://youtu.be/SBkn1_yUInY
Libuše Palková
Veřejná omluva
Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.
Libuše Palková
Chcete mít vysokou karmu a čtenost?
Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus
Libuše Palková
Jak se zbavit nepohodlného blogera
Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.
Libuše Palková
Libo-li koprolit?
Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal
Libuše Palková
Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?
Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.
Libuše Palková
Konec světa
Nemám na mysli apokalypsu nebo katastrofu, která ukončí existenci naší planety, jak to předpovídali třeba Mayové nebo Nostradamus, ale místo kde končí Evropa.Tedy konec ne ve smyslu časovém ale prostorovém či přesněji geografickém
Libuše Palková
Co vás napadne při pohledu na zlatý déšť?
Zlatý déšť už pomalu odkvétá. V okolí našeho domu je keřů hned několik a pořád jsou ještě krásné. Ráda se u těchto prvních poslů jara zastavím, teda jedněch z prvních a potěším zrak pohledem do syté žluti jejich drobných kvítků. .
Libuše Palková
Tušíte kde se nachází střed Itálie?
S hledáním geografického středu a skutečného centra Apenninského poloostrova je to tak trochu jako s hledáním bodu G. Každý tvrdí že ví, kde to je, ale jejich názory se různí a tak to vypadá, že těch pravých středů je hned několik
Libuše Palková
Sybila s bobkový listem
Zní to možná jako nějaký prapodivný recept, ale kdo četl můj předchozí blog o výletě za Kumskou Sybilou už tuší, že je tu slíbené dokončení popisu mé dávné cesty do jedné z nejzajímavějších částí Itálie.
Libuše Palková
Rozkvetlé Kladno
Jaro dorazilo už i na Kladno a všechno tu kvete a voní. Kdo tu nebyl asi netuší, že Kladno je plné parků, lesoparků a jiných zelených ploch. Vyhrálo dokonce několik soutěží a je nositelem mnoha ocenění za péči o životní prostředí.
Libuše Palková
Poslední večeře jako opulentní hody
Snad nepřekvapí, že právě dnes hodlám psát o Poslední večeři. Miluju výtvarné umění, a tak vám představím tři nejzajímavější, nebo možná nejvíce diskutovaná malířská plátna, jejichž autoři se tomuto náboženskému motivu věnovali.
Libuše Palková
Hysteron proteron
Pokud mě chcete opravit, že se to píše jinak, tak ne, nebojte, nechci psát o histriónech, kteří se v mužské populaci vyskytují poměrně často a pár bych se jich našlo i zde na blogu. Mám na mysli rétorickou či slohovou figuru.
Libuše Palková
Ty letošní nominace to byla ale bída
Nepřipadá vám podobné prohlášení přinejmenším nezdvořilé vůči nominovaným? Zdá se vám, že kdo tohle pronesl, postrádá elementární lidskou slušnost? Umíte si představit že by nějaká žena takto komentovala výběr v mužské kategorii?
Libuše Palková
Nevěstinec v koncentráku
Již Arnošt Lustig kdysi toto ožehavé téma zmínil ve svém vyprávění když líčil, jak někteří vězni si mohli dovolit i prostitutky. Podrobněji o tomto jevu informuje dokument Ty proklaté hodiny večer", který natočila Andrea Osterová.
Libuše Palková
Nechceme imigranty
Je zajímavé kolik lidí tu píše, jak nemají rádi Rusy a imigranty, a pokud jsou to nemakačanové, kteří žijí ze sociálního systému bohatého Západu, tak by je hned poslali pryč .Ale když se jim to hodí, najednou nic z toho nevadí
Libuše Palková
Kam zmizela druhá nejlepší blogerka?
Zdá se vám že jsem už dlouho neslyšeli o loni oceněné blogerce paní Pilloni? Dostala cenu a zmizela...má co chtěla a my svým způsobem také. Nebojte, dělá nám jen samou čest nadále a šíří dobré jméno zdejšího stavu blogerského.....
Libuše Palková
Pražská náplava na Kladně
A co se ti prosím tě stalo? ptají se mě ohromeně Kladeňáci, když jim při seznamování sdělím, že jsem se na Kladno přistěhovala z Prahy. Jak tě proboha napadlo, že chceš bydlet právě tady? diví se moji noví kámoši a kamarádky.
Libuše Palková
Už jste jedli specialitu zvanou hadry?
Jak jsem v předešlých článcích už popsala, v Itálii se pořád někde něco slaví. Nějaká ta sagra nebo festa, se koná prakticky kdekoliv a kdykoliv. Hlavní je vědět přesně o co jde a co se slaví, aby jste se pak nedivili jako já
Libuše Palková
Jack Rozparovač podruhé
Letos v březnu proběhla tiskem zpráva, že je konečně známa identita jednoho z nejsadičtějších masových vrahů: Nejspíš to byl polský žid a emigrant Kosminski. Jenže jak se zdá další z potencionálních podezřelých měli podobný původ
Libuše Palková
Soutěž o nejvtipnější titul
My Češi jsme soutěživý národ, a v dnešní době se soutěží snad ve všem-ve vědomostech, ve vaření, v pojídaní švestkových knedlíků o sportovních kláních ani nemluvě. Co kdybychom si tady na blogu udělali soutěž o nejvtipnější název?
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 784
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1823x