Děti trpící ve válkách

25. 03. 2019 20:09:38
Zabíjet děti je barbarské, kdekoliv na světě se to stane. Je to odsouzeníhodné, jestli tak činí islamističtí teroristé nebo váleční zločinci pocházející ze států civilizované západně-demokratické provenience.

Půl milionu mrtvých dětí za to stojí, aby američtí boys nemuseli do války.

Tato slova pronesla roku 1996 tehdejší ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou na otázku moderátorky americké CBS, stálo-li embargo uvalené Spojenými státy na Irák po válce v Zálivu za půl milionu mrtvých iráckých dětí, jež se staly obětí sankcí

K jinému masakru mladých lidí a dětí došlo v noci 22.5.2017 v britské Manchester Areně plné fanoušků jedné slavné zpěvačky.V době, kdy se v úterý ráno dne 23.5.2017 teprve sčítali mrtví a ranění poté, kdy se v noci, těsně po koncertu americké zpěvačky Arianny Grande odpálil sebevražedný atentátník,.Vedle informací z úst zpravodajů světových médií se k teroristickému činu vyjadřovala vedle britské královny celá řada celebrit.
U nás se na ČT 24 zase řešily praktické věci. Zda jsou na obdobnou událost připraveni pražští hasiči nebo jaký trauma plán má pro takovouto příležitost pražská zdravotní záchranná služba. Bezpečnostní experti v době, kdy ještě nebyl znám konkrétní pachatel zase dumali, jestli atentát zorganizoval Islámský stát nebo byl dílem teroristického sólisty.
O jedné věci se však v souvislosti s teroristickým útokem v Manchesteru nehovořilo. Pomíjela se otázka, v čem všem může mít islamistické násilí příčiny, kdo nebo co ovlivnilo či přispělo k jeho vzniku.
Nejen o teroristech, ale i o jejich sympatizantech nelze mluvit jinak, než s nejhlubším opovržením. Přesto by nebylo vhodné přehlížet v jakém historickém kontextu k odpudivému terorismu dochází.
K zamyšlení nad příčinami teroristického vraždění může inspirovat twitterová zpráva publikovaná 23.5.2017 na Mirror Online. Zněla: "Vypadá to, že bomby, které shazovalo britské letectvo na děti v Mosulu a Rakkce, se právě vrátily do Manchesteru."
Je známo, že zlo plodí zase jen zlo. Lidi jsou náchylní chovat se v duchu toho, co je v biblickém Starém zákoně vyjádřeno známým sloganem „Oko za oko, zub za zub“.
Není pochyb, že vznik islamistického terorismu ovlivnila agresivní politika Spojených států a jejích spojenců zejména po událostech, k nimž došlo v Americe 11.9.2001.
Byl to někdejší britský premiér Tony Blair, jenž vylhanými informacemi o zbraních hromadného ničení v rukou Saddáma Husajna pomohl Spojeným státům roku 2003 před světem „přesvědčivě“ odůvodnit potřebu vojenského zásahu v Iráku. Jak napsal v roce 2003 Daily Mirror, Tony Blair oddaně přispěl k naplnění válečných plánů Spojených států na Blízkém východě. Válku v Iráku od počátku provázely oběti nevinných civilistů včetně žen a dětí. Tato válka přispěla ke vzniku Islámského státu.
Dle studie organizace Lékaři proti jaderné válce zpracované ve spolupráci se sdružením Lékařů za sociální spravedlnost a Lékařů za globální přežití, dosáhl počet obětí vojenských útoků provedených Spojenými státy a jejich spojenci po 11.9.2001 proti Iráku, Afganistánu a Pakistánu výše 1,3 milionu (z toho na Irák připadá 1 milion). Spolu s agresí proti Libyi, Somálsku, Sýrii či Jemenu se faktický počet zabitých odhaduje na dva miliony.

volně zpracováno podle zdroje http://www.prvnizpravy.cz/sloupky/pul-milionu-mrtvych-deti-za-to-stoji-aby-americti-boys-nemuseli-do-valky/

A dnes, jen tak bez komentáře, proběhla na titulkách pod zpravodajstvím zprávička, že v Afganistánu při bombardování USA zemřelo deset dětí. I my jako člen NATO a spojenci USA na tom máme podíl.

Autor: Libuše Palková | pondělí 25.3.2019 20:09 | karma článku: 16.69 | přečteno: 988x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.55 | Přečteno: 284 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 117 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 442 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 116 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...