Claudio Magris

22. 02. 2019 21:33:23
Jméno tohoto italského spisovatele je dnes už známo mnoha českým čtenářům díky tomu, že některé jeho knížky byly konečně přeloženy i do češtiny, ale v době kdy jsem o něm psala diplomovou práci, byl znám jenom nám italštinářům.

Aby ne, když se tehdy ještě do češtiny moc nepřekládal a sehnat jeho knížky, alespoň v originále, které by mi sloužily jako zdroj informací, bylo docela složité, protože ani na fakultě jich ještě moc nebylo. Přesto mě jeho dílo oslovilo natolik že jsem se rozhodla napsat o něm diplomku. s názvem CLAUDIO MAGRIS-STŘEDOEVROPSKÝ ITAL ANEBO ITALSKÝ STŘEDOEVROPAN? Mám ráda výzvy a pouštím se do neprošlapaných cestiček, ačkoliv na druhé straně jsem to měla složitější než spolužáci kteří si vybrali notoricky známé autory o nich existovala spousta diplomek a monografiíí, takže na rozdíl ode mně měli z čeho čerpat.

Sehnala jsem si jeho adresu a oznámila svůj úmysl udělat z něj téma své diplomky, a zároveň mu v dopise položila několik otázek, jejichž zodpovězení by mi při psaní moc pomohlo. Upřímně řečeno, ani jsem moc nedoufala, že se bude vůbec obtěžovat mi odpovědět. Ale potvrdilo se, že opravdu velcí lidé si a nic nehrají. Nejen že mi odepsal, ale poslal mi balíček s některými svými knihami, samozřejmě neopomenul přidat vlastnoruční věnování. Jiné jsem si pak při svých návštěvách Itálie opatřila sama. Když pak měl vyjít český překlad některé z jeho knížek. dal mi vědět kdy a kde, takže jsme se pak několikrát viděli u v Praze. A když jsem si zajela do jeho rodného Terstu, abych lépe pochopila prostředí v němž vyrůstal a tvořil, také jsme se párkrát sešli, třeba ve slavné kavárně San Marco, kterou zmiňuje v jedné z nejoceňovanějších knih Mikrokosmy. I ta byla přeložena do češtiny a všem kdo milují Itálii ji mohu jen doporučit. Ovšem není to čtení jednoduché, jednak je tu obrovské množství
informací, které nám autor předkládá a přináší apropojuje jen náznaky, takže se v tom čtenář bez historických a literárních znalostí může chvílemi ztrácet, a jednak má Magris dost složitou syntax. Jeho komplikovaná souvětí plná odboček, návratů, vzpomínek a vysvětlujících detailů jsou jako košatý strom, nebo ještě přesněji jako delta Dunaje. Proč právě Dunaje? Protože Dunaj je jeho snad nejslavnější kniha. Ale zatímco v Dunaji popisuje střední Evropu, Mikrokosmy jsou věnovány Itálii.

Chodila jsem také pilně do Institutu italské kultury na Italskou ambasádu a ofocovala či opisovala články z různých novin a časopisů, něco mi občas poslali známi z Itálie, kteří o mém studiu věděli.. Jo tehdy ještě internet a snadné shánění informací bylo teprve v plenkách. Jelikož jsem studovala při zaměstnání a již v té době jsem průvodcovala, tak stačilo se jen zmínit, že píšu o Magrisovi a spousta lidí mi pak posílal výstřižky.

Ostatně i dnes, když se o něm někdy před Italy zmíním, zjišťuji, že je v určitých vrstvách nesmírně vážen a obdivován. Mezi jeho osobní přátele patřil třeba Umberto Eco.

Jednou jsem dokonce měla ve skupině jeho bývalou žačku, která se bez okolků přiznala, že do něj byla platonicky zamilovaná, tak jak často studentky do svých profesorů bývají.

A kdo je tedy Claudio Magris? Abych nemusel vše vypisovat, nebo sem kopírovat časti své diplomky, dovolím si citovat z wikiny: ,Italský spisovatel, překladatel, germanista a esejista. Bývá řazen kpostmoderníliteratuře.Ač Ital, jeho velkým tématem je střední a východní Evropa - jeho rodný Terst býval součástí Habsburské monarchie a bývá ke střední Evropě někdy počítán. Proslavil se nejvíce „sentimentálním cestopisem“ Dunaj, románem, který vyšel roku 1986, a v němž postavil do protikladu Dunaj jako symbol hybridní a kosmopolitní středoevropské kultury a Rýn, zosobnění germánské ideje „čistoty rodu“.Jeho dalším velkým tématem je němectví a jeho vztah k Evropě. Přednášel také germanistiku na univerzitě v Turínu, nyní je profesorem německé literatury na univerzitě v Terstu.V letech 1994-1996 byl senátorem.Píše fejetony do italského deníku Corriere della Sera.Je držitelem Rakouské státní ceny za evropskou literaturu, Mírové ceny německých knihkupců, Ceny Strega (1997), Ceny knížete asturského (2004) Ceny Franze Kafky (2016)https://cs.wikipedia.org/wiki/Claudio_Magris

foto archiv autorky

Autor: Libuše Palková | pátek 22.2.2019 21:33 | karma článku: 22.33 | přečteno: 2051x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.20 | Přečteno: 225 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.15 | Přečteno: 83 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.89 | Přečteno: 527 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...