Biafra a my

22. 02. 2019 11:02:21
Nevím kolik z vás tuší kde je Biafra a co to vlastně je. Stručně řečeno, Republika Biafra byl státní útvar existující v letech 1967 -1970 na jihovýchodě Nigérie potlačený federálními jednotkami. A jaké to má spojení s námi Čechy?


V roce 1968, kdy byl hladomor v Biafře živým tématem, použil francouzský spisovatel Louis Aragon výraz či slovní spojení Biafra ducha pro naší zemi po srpnu 1968. Tento termín byl některými intelektuály používán do konce 20. století. a byl pro ně tedy metaforou pro Československo a to, čím jsme tehdy procházeli a co jsme prožívali.

Ale co o Biafře říká wikipedie? Cituji:

Biafra je součást Nigérie. Ta jako bývalá britská kolonie získala v roce 1960 nezávislost a zbavila se nadvlády Velké Británie, tak se ale nehodlala očividně vzdát své moci v této oblasti.
Poté, co se důstojníci jednoho z hlavních nigerijských kmenů Ogbo podíleli na vojenském převratu v lednu1966, stávali se příslušníci kmene terčem pogromů a vyhlazování na základě náboženského vyznání. To byl jeden z důvodů , vedle ekonomických, protože jsou zde obrovská ložiska ropy, aneb možná zástěrka proto to, aby podplukovník Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu30. května1967 vyhlásil samostatnost jihovýchodních oblastí Nigérie, obývaných převážně Igby, pod názvem Republika Biafra (podle přilehlého zálivu) s hlavním městem v Enugu. Nezávislost Biafry uznalo pouze několik vesměs afrických států, nicméně řada dalších poskytla Biafře materiální i vojenskou podporu (Francie,Portugalsko,Jižní Afrika). Naopak Spojené království a Sovětský svaz (se satelity čímž se rozumí i tehdejší Česloslovensko) se angažovaly ve prospěch nigerijské vlády.Následující válka byla vedena neobvykle velmi brutálním způsobem, počet obětí je odhadován až na několik milionů. Velký podíl na tom měl hladomor mezi Igby, vyvolaný odříznutím Biafry od zásobování, který byl světově medializován. Ze strany nigerjské armády bylo naprosto běžné ostřelování a bombardování nemocnic a zvláště křesťanských kostelů. Vojska separatistů kapitulovala 12. ledna 1970, prezident Ojukwu uprchl do Pobřeží slonoviny (vrátil se po amnestii roku 1980). Konec citace.
https://en.wikipedia.org/wiki/Biafra
V mnohém to připomíná scénář Jižního Sudánu, o kterém jsem zde nedávno také psala v souvislosti se zatčením českého misionáře.https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=697563 Jen zde chybí USA (tedy v rámci církevní pomoci tu je také, jen ne přímo) zato se tu hodně angažuje Velká Británie. Mimochodem, jak jsem nedávno zmínila v jiné souvislosti, John Lennon proti britské podpoře tohoto konfliktu veřejně protestoval a vrátil dokonce řád Britského impéria. Co je v obou případech společné, jako jakýsi styčný bod, to je ropa. Jak v Biafře tak v Jižním Sudánu. A také spousta humanitárních organizací které zde operují pod zástěrkou ochrany náboženských skupin.. Zajímavé je, že v české verzi wikipedie o Biafře chybí poznámka o vlivu Vatikánu a Izraele, což je v anglické verzi naopak zdůrazněno.:included Israel,and Vatican City.Biafra also received aid from non-state actors, including Joint Church Aid,Holy Ghost Fathers of Ireland and under their direction Caritas International,]MarkPress and U.S.Catholic Relief Services
https://en.wikipedia.org/wiki/Biafra A jeětě něco o té Nigérii: Nigérie patří mezi státy s největší mírou korupce. Podle zprávy Evropského parlamentu z roku 2016 „přišla Nigérie od roku 1960 v důsledku korupce o přibližně 400 miliard USD z příjmů z ropy a dalších 20 miliard USD pocházejících z ropy zmizelo z nigerijské státní pokladny v posledních dvou letech“.Nigérie viní z korupčního jednání také nadnárodní ropné společnosti a podala mezinárodní žaloby na americký Chevron, britsko-nizozemský Royal Dutch Shella italskou Eni.V Praze se praly peníze z obří korupční kauzy spojené s nákupem zbraní pro nigerijskou armádu.https://cs.wikipedia.org/wiki/Nigérie

A vraťme se ještě k Biafře.Ač Republika Biafra jako taková zanikla, Biafra jako součást Nigerie je stále v centru zájmu některých zemí, Izrael nevyjímaje: Jako by židé neměl dost problémů s Palestinci a Iránem, kteří je neustále ohrožují. V současné době na území bývalé Republiky Biafra operuje nejednotné povstalecké Hnutí za obnovu svrchovaného státu Biafra (Movement for the Actualization of the Sovereign State of Biafra – MASSOB), jehož nejčastějšími aktivitami jsou demonstrace. Hnutí si stěžuje na agresi bezpečnostních složek. V květnu 2008 zveřejnilo seznam 2020 členů, kteří byli údajně zavražděni vládními silami v průběhu devíti let.

V roce 2006 se zformovalo také Biafarské sionistické hnutí (Biafra Zionist Movement – BZM), které se pokouší získat podporu Izraele. V roce 2012 oznámilo, že jeho cílem je v co nejkratší době vytvořit nezávislou Biafru. Stalo se tak nečekaně 5. listopadu během oslav 45. výročí vyhlášení Biafry. Den poté bylo shromáždění napadeno policií a přes 500 členů, včetně předsednictva, zadrženo a obviněno z vlastizrady. Opět konec citace...mimochodem je to jak přes kopírák, jak zmíněný Jižní Sudán, tak blog o bývalých francouzských koloniích,https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=668053

Vypadá to, že evropské země se stále vtírají do záležitostí zemí afrických. Ale o invazi bělochů do Afriky se ani zdaleka nepíše tak často jako o invazi afrických imigrantů do Evropy. Jen jestli to nebude mít všechno nějakou souvislost podle zákonů akce a reakce aneb vše souvisí se vším. Jen o tom trochu něco vědět a nebát se přemýšlet. Tak aby se vám hezky přemýšlelo trochu příjemné hudby na závěr. A kdo umí anglicky může si přečíst velmi zajímavou reportáž zde

Biafra: A People Betrayed - Kurt Vonnegut-www.journeytoforever.org/rrlib/biafra.html

http://www.journeytoforever.org/rrlib/biafra.html

Autor: Libuše Palková | pátek 22.2.2019 11:02 | karma článku: 20.72 | přečteno: 1907x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.80 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 528 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...