Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Istanbulská smlouva-kladivo na pedofilní kněží?

Plamenný projev pana Piťhy, kterým odsoudil Istanbulskou smlouvu a strašil věřící odebíráním dětí, byl motivován snahou odvrátit genderové šílenství. Nejde také o to, že církev už nebude moci tak snadno zametat sexuální skandály?

 Nebude ta smlouva kromě jiného tak trochu jako kladivo na pedofilní duchovní, kteří si různé prohřešky sami mezi sebou vždycky nějak vyřešili, jen aby to nevyšlo najevo a nebyl poškozen obraz církve? Jakou autoritu by mohl mít kněz  hřímající na své ovečky že jsou to hříšníci, kdyby se veřejně vědělo, čeho se sám dopouští? Papež František před pár dny prohlásil, že zneužití nezletilých je ten nejodpornější čin a že se sám zasadí, aby  se tyto aféry vyšetřovaly co nejpřísněji.

O tom, že po celá desetiletí církev tutlala a zametala skandály kolem pedofilie některých duchovních, jsme informováni stále častěji. Námitka, že v Česku zatím podobné případy téměř neexistují má snadné vysvětlení: V televizním pořadu NOE vysílaném 17.prosince zaznělo, že u nás zatím žádná organizace, kde by se oběti pedofilních kněží mohly nějak veřejně bránit  neexistuje, a samostatně se ozývající jedinci nemají většinou šanci, aby jejich hlas někdo vyslyšel. Ve zmíněném pořadu nejedna anonymní zneužívaná oběť vypovídala, že o případu informovala nadřízeného kněze, který ji zneužil, ale její obvinění bylo bagatelizováno a zpochybňováno a kněz potrestán nakonec  nebyl. Pokud si přečtete Istanbulskou smlouvu je zde ochrana obětí primárním objektivem, to co zmiňuje pan Piťha je spíš silně překroucený-úmyslně či nepochopením - a zcela marginální bod a naprosto subjektivní intepretace. Hlavní důraz v tolik diskutované smlouvě je kladen na ochranu obětí, zmíněny jsou třeba věci jako ženská obřízka či vynucená manželství nezletilých, což jsou věci, které každý civilizovaný člověk musí odsoudit. Pokud se tedy někdo brání podepsat zmíněnou smlouvu, sympatizuje tak s těmito primitivními muslimskými zvyky? 

Dalším z mnoha bodů Istanbulské smlouvy je zvýšená ochrana obětí ve válečných konfliktech-stejně jako církev po léta zametala kauzy pedofilie, i znásilňování žen a dětí ve válkách se často na veřejnost ani nedostalo, a armádní velitelé  zvěrstva svých podřízených šetřili po svém, to znamená, nijak. 

Stačí vzpomenout na Balkánský konflikt, během něhož bylo znásilněno  mnoho desítek tisíc, převážně muslimských žen,(20 000-50 000) ale dlouho se to zamlčovalo a vlastně dodnes je to tabu: An estimated 20,000 – 50,000 women, again mostly Bosnian Muslim, were subjected to sexual violence in Bosnia-Herzegovina during the war. Their stories have largely remained untold, due to stigma, shame and the ongoing struggle to rebuild lives devastated by sexual violence

.https://www.newstatesman.com/world/europe/2017/07/gender-and-genocide-breaking-silence-over-rape-srebrenicas-women

Právě v těchto dnech probíhá soud s jedním z nejvýše postavených duchovních ve francouzském Lyonu.  Sice už před časem se před soudem ocitl, ale nějak se to rozplynulo a nejen nebyl odsouzen, ale měl tu drzost veřejně prohlašovat, že jeho může soudit jen Bůh. Snad teď napodruhé se dočká zaslouženého trestu.

Pokud někdo vystupuje proti tomu, aby dětem a ženám byla zaručena větší bezpečnost  a halí to pod pláštík obav z genderové apokalypsy, není to přinejmenším falešné? Ostatně právě v katolické církvi je třeba postavení žen tradičně pošlapáváno po staletí-zatímco nejvyšší úřady zastávají muži, ženám je určena maximálně  role služek pomocnic a ošetřovatelek, které bezplatně slouží a starají se o blaho duchovních. Není divu že právě katolická církev proto vidí ve smlouvě, podporující práva žen a obětí, naprostou apokalypsu. Ani ne tak pro lidstvo jako hlavně to ohrozí výlučné postavení kléru. Mimochodem ikdyby měl pan Piťha pravdu, nebylo by rozumnější vyzvat k diskuzi a úpravě diskutabilního bodu, než kvůli jedné jediné zcela marginální větě zavrhnout celý dokument, který je očividně v ochraně obětí-ať žen či mužů, rozhodně přínosem?

Mimochodem  před pár dny se v italském tisku objevil článek komentující případ z léta loňského roku, kdy otec nechal zabít pedofilního souseda, který opakovaně zneužíval jeho dcerku. Holčina to neunesla a oběsila se. Určitě to co nejdříve přeložím do nějakého příštího blogu. Naznačuje to ale, že pokud lidé začnou brát spravedlnost do svých rukou, místo aby spoléhali na oficiální spravedlnost v níž ztratí víru, pak teprve začne ta pravá apokalypsa a anarchie, před nimiž pan Piťha varoval

blog o bouřících se vatikánských jeptiškách najdete zde:

https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=680265 

a pro italštináře článek o znásilněné 15 leté dívce která se oběsila a jejíž otec se pachateli pomstil tím že si na něj najal vrahy je zde https://www.corriere.it/cronache/18_dicembre_28/papa-15enne-violentata-3b232118-0ae1-11e9-807b-d85edec6e72a.shtml 

A jaké tresty dostávají u nás muži za zabití ženy?

Muž podle soudu ubodal přítelkyni ranami do hlavy a krku, dostal 18 let

Ostravský krajský soud poslal v úterý odpoledne na 18 let do vězení 38letého Pavla Mikuliče obžalovaného z vraždy své 24leté přítelkyně. Podle spisu ženu loni v březnu v bytě její babičky v Suchdole nad Odrou na Novojičínsku pořezal a pobodal, pak se neúspěšně pokusil o sebevraždu skokem pod vlak. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu Mikulič odvolal k vrchnímu soudu.https://www.novinky.cz/krimi/495227-muz-podle-soudu-ubodal-pritelkyni-ranami-do-hlavy-a-krku-dostal-18-let.html

A jak je to jinde? Podle doktorky Waqar Azmi předsedkyně společnost Nezapomeňte na Srebrenici, která zije v U.K, je i v dnešní takzvaně "mírové" společnosti situace nadále vážné, dvě ženy týdně jsou zabité mužem a ročně jich 85 000 zakusí sexuální násilí.

We may live in a relatively peaceful society, but with two women a week killed by men, and 85,000 women per year subjected to sexual violence, it is clear that peacetime does not reap equal dividends between the sexes. We must speak up and clearly name the problem – male violence, and the sexist and misogynist attitudes that underpin it.
https://www.newstatesman.com/world/europe/2017/07/gender-and-genocide-breaking-silence-over-rape-srebrenicas-women

Bod 3 druhého článku Istanbulské úmluvy naznačuje, že i v takových případech jako byla Srebrenice by ženy měly být více chráněny. Proti tomu přece nemůže stát žádný normální člověk. Pokud si vygooglíte nějaký dokument o počtu znásilněných žen během balkánského konfliktu, jejich osobní svědectví o tom co prožili a násilníci si to ještě natáčeli na video,  pak následné pohrdání vlastními lidmi, protože v lůně nosily a pak porodily potomky znepřátelených Srbů a vrahů vlastní rodiny, tak snad pochopíte že ochrana žen není žádnou marginální záležitostí a shazovat to celé povídačkami o tom že nám zakáží velikonoce, je přímo výsměch lidskosti.

3. Tato úmluva bude uplatňována v dobách míru i v případech ozbrojených konfliktů.Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/istanbulska-umluva-nasili-na-zenach-cely-obsah-text-zneni-smlouva-rada-evropy.A181108_094052_domaci_lesa

 

Autor: Libuše Palková | pátek 25.1.2019 19:32 | karma článku: 20,94 | přečteno: 2217x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik