Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hanba Ostravě

Když jsem poprvé uviděla sochu Věry Špinarové, nemohla jsem uvěřit svým očím.  Cítila jsem znechucení a tak trochu i zklamání. Tohle že má být hold jedné z našich největších zpěvaček? To je spíš výsměch té ženě a ostuda Ostravy.

Věra Špinarová byla bezpochyby krásná žena.  Ne takovou tou klasickou krásou jako barbínka nebo tuctová vyumělkovaná modelka, ale měla svou vlastní krásu. Mírně sešikmělé oči připomínaly lištičku a nebo nějakého smíška, co se pořád a rád směje, zašpičatělý lehce nahoru mířící nosík z ní zas dělal rozpustilou a roztomilou holčičku,  a to i ve zralém věku. Ale hlavně měla charisma, nějako těžko definovatelnou vnitřní sílu a nádherný, opravdu nádherný hlas.

Je pravda že stáří a určitý životní styl na kráse nikomu nepřidá, kila navíc byla znát. Ale uměla se obléknout tak aby to nebylo vidět. Když jsem viděla tu sochu, pžehnaně vystrčené bříško a povadlá ňadra, napadlo mě že se autor naopak snažil podtrhnout to nejhorší, co stárnutí se ženou udělá. Jako nějak zapšklý stárnoucí mysogyn,  kterému činí radost zdůrazni nedostatky uvadajícího ženského těla. O obličeji, podle něhož bych ji  nepoznala, a vyhaslých prázdných očích, ani nemluvě.

Přitom právě ty její živé oči se mi na ní líbily asi nejvíc. 

Třeba takový Václav Havel v posledních měsících svého života také nevypadal dobře, přesto jeho sochy, busty, obrázky, které nám ho připomínají, nebo fotografie, které doprovázejí uvedení jeho her, pochází většinou z doby, kdy byl mladší a kdy vypadal svěže.. Proč se stejnou citlivostí, úctou, taktem a ohleduplností nemohlo být přistoupeno také k tvorbě památníku Věry Špinarové?

Zatímco Havla si připomínáme v co možná nejlichotivější a nejpříznivější podobě, u jedné z našich neoblíbenějších zpěvaček je to přesně naopak. Ta socha nejen že není lichotivá, ta vypadá jak do soutěže "jak udělat ženu co nejméně atraktivní."  Ale protože jsem viděla i jiná díla autora vím že umí zpodobnit krásu lidského těla, znovu se ptám, proč se právě na paní Špinarové tak vyřádil?

Ale konec konců není to jen jeho zodpovědnost, někdo to musel povolit, proč teda radní nebo kdo je zodpovědný za tyto záležitosti  neodmítl,  ale naopak schválil, aby jedna z nejslavnějších obyvatelek města byla takto zneuctěna a zesměšněna? Proč Ostraváci neprotestují proti tomu že jedna z největších Ostravaček, ač se narodila jinde, ale žila tam a má čestné občanství, a pro většinu z nás je prostě a neoddiskutovatelně představitelkou toho regionu, na kterou by měli být hrdi a pyšní, je ukázána světu v mnohem horší podobě, než skutečně vypadala?

Když Ježíš znásilňuje  muslimku, je z toho obrovská aféra, když někdo takto, ač symbolicky, zneuctí památku ženy, která nám celý život přinášela radost svými písněmi, nikdo ani nemukne.

Hanba Ostravě a Ostravákům, že to dovolili.

Kromě těch, a snad jich nebylo málo, které to nazvedlo stejně jako mě. Pokud se někde sepisuje proti soše nějaká petice, a mně to uniklo, dejte mi vědět, ráda připojím svůj podpis.
 

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 15.11.2018 14:50 | karma článku: 25,84 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik