Náboženská matice

14. 10. 2018 18:20:03
Slyšeli jste už někdy tento termín? Přemýšleli jste co se asi stalo s majetkem církve poté, kdy Josef II. na konci osmnáctého století zrušil mnohé kláštery a kostely? Ukradl tak církvi obrovské jmění anebo to všechno bylo jinak?

Náboženská matice je veřejným fondem s právní subjektivitou. Není organizační součástí římskokatolické církve, ani státním fondem. Jde o zvláštní samostatný subjekt, jehož účelem je správa části majetku římskokatolické církve a výnosů z něho, a to pro potřeby římskokatolické církve. Náboženská matice byla vytvořena za vlády Josefa II., kdy ze jmění zrušených klášterů žebravých a rozjímavých řádů byl zřízen náboženský fond (fundus religionis) neboli náboženská matice. Součástí náboženské matice se stala i takzvaná solní pokladna a jiné jmění církve. Josefinský stát převzal nad matičním jměním hospodaření a závazek doplňovat tento majetek podle potřeby z majetku státního, poněvadž duchovní byl považován za státního zaměstnance a církev za státní instituci. Náboženský fond byl zřízen v každé zemi monarchie a byl spravován zvláštní komisí za účasti katolické církve. V Čechách vznikl český na Moravě a Slezsku moravskoslezský náboženský fond. Ze strany Svatého stolce byly náboženské matice uznány až roku 1855.

Státní úřad pro věci církevní sloučil roku 1950 původní zemské fondy český a moravskoslezský a náboženskou základninu na Slovensku v náboženský fond, jenž se nadále označoval jako Náboženská matice a jenž byl spravován Státním úřadem pro věci církevní. Tento fond převzal správu majetku zrušených řádů a kongregací. Výnosy z majetkových podstat matice měly nadále sloužit výlučně k náboženským účelům římskokatolické církve. Rozhodnutím ministra kultury ze dne 19.února 2002 byla Náboženské matice zrušena a následně vstoupila do likvidace. Zanikla k datu 21.února 2003. Rozsudkem ze dne 2.listopadu 2006 Nejvyšší správní soud rozhodl, že rozhodnutí ministra kultury o zrušení Náboženské matice je neplatné, neboť Ministerstvo kultury ani ministr k vydání tohoto rozhodnutí neměli potřebnou pravomoc. Náboženská matice následně obnovila svou činnost.

Od 1.ledna 2013 vykonává práva a povinnosti zakladatele Náboženské matice Církev římskokatolická.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Náboženská_matice

Takže co přesně bylo církvi ukradeno, pokud i za nenáviděného režimu měla fond, který spravoval majetek že zrušených řádů a který ji od roku 2013 opět patří? Samozřejmě lze namítnout, že co církev získala tvrdou prací svých členů jí právem, ale opravdu dřeli jen oni anebo se občas chovali jako otrokáři, kteří těžili z bezplatné práce jiných? Tak například na Kladně byli poddaní již v první polovině sedmnáctého století svým pánem od roboty částečně osvobozeni. Byl to Florián Jetřich Žďárský ze Žďáru, který ve snaze, aby se městečko zpustošené třicetiletou válkou zas postavilo na nohy a zalidnily se místní grunty, se zřekl práva odúmrtě, odpustil část daní a zakázal vyžadovat další robotní povinnosti, přidal další trh a potvrdil předválečné výsady. Na počátku osmnáctého století se ale Kladno dostalo do rukou břevnovsko-broumovského benediktinského opatství. Bylo rozhodnuto, že lesy západně od Kladna budou vymýceny a přemění se na obdělávaná pole. Problém ale byl, že výše zmíněný rod Žďárských obyvatele Kladna od roboty osvobodil a tak si benediktini museli sehnat čeleď ze svého panství v Broumově. Opat Štěpán Rautenstrauch proto roku 1783 slíbil poddaným, že kdo se z Broumova přestěhuje do Kladna dostane kus pole. Proto se jedna z částí Kladna dnes jmenuje Rozdělov od toho, že si přesídlenci mezi sebou rozdělili pole. Jiným slovy to ale ukazuje, že ač někteří feudálové sami od přísného vyžadování roboty ustoupili v zájmu rozkvětu svého panství a blahobytu jeho obyvatel již v polovině sedmnáctého století, církev ještě celých sto padesát let po tomto osvíceneckém kroku pana Floriána Jetřich ze Žďáru práce poddaných bezostyšně využívala. Ostatně ještě dnes si některé jeptišky ve Vatikánu stěžují na své podřadné postavení a to, že jako řádové sestry pracují bez patřičného ohodnocení a úcty.
https://zpravy.idnes.cz/vatikan-rimskokatolicka-cirkev-radove-sestry-papez-diskriminace-feminismus-1wu-/zahranicni.aspx?c=A180303_120154_zahranicni_amu

Autor: Libuše Palková | neděle 14.10.2018 18:20 | karma článku: 22.97 | přečteno: 5843x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 8.92 | Přečteno: 212 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 7.72 | Přečteno: 82 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 9.72 | Přečteno: 359 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 99 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.46 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...