Chudoba cti netratí, ale prachy jsou prachy

2. 09. 2018 12:01:07
Předchozí blog o finančních skandálech církve mnohé čtenáře zaujal natolik, že jsem se rozhodla uvést další- jsou z Německa, protože jak jsem si všimla, pokud zmíním něco z našich končin, někteří diskutéři se cítí velmi dotčeni.

Takže opakuji , že tohle je případ z Německa, u nás se jistě nic podobného stát nemůže:

Tento skandál se odehrál v nových spolkových zemích a skončil předčasně v prosinci 2007 církvi příznivých výrokem soudu. Na počátku stál Kolpingwerk, katolický sociální spolek, který se stará o vzdělávání znevýhodněných osob. Diecézní sdružení Kolpingova spolku v nových spolkových zemích založila roku 1990 Kolping-Bildungswerk Sachsen a postupně se aktivity společnosti rozšiřovaly natolik, až fungovala jako čistý holding. Spolek mě 25 dceřiných společností a nástupných organizací.

Byly to vzdělávací ústavy, náhradní pokračovací školy, domovy pro učně a mládež, ubytovací servis, cestovní kancelář, zařízení denní péče, call centrum, reklamní agentura a zámek u Lipska. V roce 2000 přišel úpadek, celková škoda věřitelů dosáhla částky 200 miliónů marek. Klasický příklad raketového vzestupu skupiny podniků, možná jen pod nálepkou církevní sociální spolek, jinak by tito "podnikatelé" těžko dostali tak snadno půjčky které jim umožnily koupit celkem 70 různých lokalit a nemovitostí. Oblíbeným heslem jednatele Stephana Michalka bylo: Za námi stojí nejstarší koncern světa." Církevní status společnosti se rozplynul jakmile se začala vyšetřovat jeho činnost-finanční dozor a odpovědnost. Nepřipadá vám jméno Michalek víc české než německé?
A nepřipomíná celý případ klasické české tunelování?

Nutno dodat, že původní Kolpingwerk vznikl mnohem dříve:

Kolpingovo dílo je katolický sociální svaz založený v roce 1850 Adolphem Kolpingem. Vznikl za účelem sociální podpory tovaryšů, kteří se nacházeli v nouzi, jakož i za účelem jejich vzdělávání. Členy Kolpingova díla jsou především laici, kteří se aktivně účastní společenského dění včetně politiky a šíří tak nauku katolické církve.Dnes má Kolpingovo dílo své národní svazy ve více než 40 státech a celkem působí zhruba v 60 zemích. Základní organizační jednotkou je Kolpingova rodina, ty se ve státech s větším počtem Kolpingových rodin ještě sdružují do diecézních nebo oblastních svazů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolpingovo_dílo

Dalším případem nejen finančního skandálu,ale i sexuálního zneužívání dětí je Walter Mixa. Do jara 2000 byl biskupem v Augsburku. Pro faru ve Schrobenhausenu nakoupil v roce 1975 - starožitnosti za 70 000 marek. Peníze nevzal z farní nadace, ale z pokladny sirotčince. Ta určitě nebyla založeno za účelem financovat "pěkné bydlení na faře". Poté co se stal Mixa biskupem, církev se snažila vše ututlat. Nejvíce se ale "proslavil" v roce 2001, krátce před zavedením eura v Makedonii. Tamní biskup ve Skopje Joakim Herburt se ocitl v úzkých-nevyužité platby církevních organizací využil pro budování "šedé pokladny", jejíž obsah tvoříly převážně marky. Biskup Mixa byl náhodou na místě, jako vojenský biskup navštívil jednotku bundeswehru nasazenou v rámci jednotek KFOR, a tak nabídl pomoc, 400 000 marek osobně vyzvedl u svého kolegy v úřadě, peníze však v jeho příručním zavazadle "vyhmátla" celní kontrola při výjezdu ze země. Přesto že si při vysvětlování hodně protiřečil, byla mu i tato aféra odpuštěna. Co mu ale mohlo zlámat vaz byla následující epizodka. Teprve pár let poté totiž, se najednou začalo hovořit o jeho prohřešcích jako zmíněné sexuální zneužívání dětí.

V březnu 2007 během návštěvy při příležitosti episkopální konference v Izraeli ohodnotil situaci Palestinců "podobné situaci v ghettu a o Izraeli hovořil o jako téměř rasistickém." Tento příměr vzbudil rozhořčení jak v Německu tak samotném Izraeli.
Im März 2007, während des Besuchs des Ständigen Rats derDeutschen Bischofskonferenzin Israel, sprach er von einer „ghettoartigenSituation“ in den vonIsraelbesetztenpalästinensischenGebieten, die „fast schonRassismus“ sei. Dieser Vergleich löste in Deutschland und Israel Empörung aus.[31]

Nel marzo del2007, in occasione della visita del Consiglio permanente delle Conferenza episcopale tedesca inIsraeleha parlato di una "situazione simile a un ghetto" nei territori palestinesi occupati daIsraeleche secondo lui è "quasi razzista". Questo paragone ha scatenato indignazione inGermaniae inIsraele

https://it.wikipedia.org/wiki/Walter_Mixa

Autor: Libuše Palková | neděle 2.9.2018 12:01 | karma článku: 22.02 | přečteno: 2345x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 169 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.69 | Přečteno: 311 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 550 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...