Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francie nás kritizuje kvůli odmítání imigrantů?

Francie měla ještě nedávno kolonie, ze kterých po staletí čerpala nerostné bohatství a pracovní sílu, což přispělo k její dnešní prosperitě. A nyní odmítá svou zodpovědnost na dnešní uprchlické krizi a odvolává se na solidaritu.

A dokonce bude nutit jiné mnohem chudší státy, aby přijímaly imigranty, kteří k nám navíc ani nechtějí? Často se tvrdí, že západní Evropa zbohatla jen díky tvrdé práci svých občanů, ale následný přehled naznačuje, že nebýt kolonií a práce otroků, mnohé země by neměly tak vysokou životní úroveň. O některých věcech se zkrátka jaksi nemluví. Francie například donutila Haiti zaplatit v letech 1804 až 1947 částku rovnající  z se 21 miliardám dnešních dolarů, za ztráty které byly způsobeny obchodníkům s otroky zákazem otroctví, a osvobozením haitských otroků. To zní dost absurdně, místo aby Francie potomkům otroků zaplatila odškodné za zničené životy, naopak peníze požaduje?
http://www.linterferenza.info/contributi/2893/

Novinář  Mawuna Remarque Koutonin, z jeho zprávy částečně čerpám, stručně shrnul informace o tom, jak  Francie zasahuje do dění zemí, které musela opustit. Kromě jiného z toho vyplývá, že 14 afrických států muselo platit Francii takzvanou koloniální daň, a některé ji platí dodnes.:Když  prezident státu GuineaSékou Touré v roce 1958 rozhodl odpojit se od francouzské koloniální říše,  a zvolil nezávislost své země, francouská administrace zuřila. Zemi muselo opustit 3000 Francouzů, kteří kromě toho, že odnesli co se dalo, zničili  to, co se odnést nedalo. Školy, nemocnice, administrativní budovy, dopravní prostředky, ale i vědecké instituce, hospodářská zvířata zabili a potraviny v obchodech spálili nebo otrávili. Cílem těchto nedůstojných činů bylo jen vydat jasné poselství ostatním koloniálním zemím, co je bude stát, pokud odmítnout být nadále pod správou Francie.Po těchto událostech v Guinei se mezi  africkými politiky šířil strach a jen málokdo našel odvahu následoval odkaz Sékoua Touré, jehož heslo bylo: Preferujeme svobodu v chudobě. než otroctví v blahobytu. Prefiamo la liberta in poverta all’opulenza nella schiavitu.

Až Sylvanus Olympus, první prezident republiky Togo, malé země v západní Africe, našel odvahu a snažil se najít kompromis s Francouzi v tom smyslu, že odmítl návrh De Gaulla  podepsat dokument o pokračování francouzské koloniální nadvlády, ale zavázal se, že jeho země bude každoročně splácet dluh za takzvané koloniální výhody, které Togo díky kolonializaci získalo. Podmínkou bylo, že Francouzi při svém odhodu nic nezničí. Finanční požadavky Francie však byly poněkud nadhodnocené, takže  v roce 1963 takzvaný koloniální dluh dosáhl 40% státní dluhu země. Ekonomická situace nově zrozeného státu Togo byla velmi nejistá, a tak prezident rozhodl odmítnout  takzvaný Frank afrických francouzských kolonií a začal razit vlastní měnu. Třináctého ledna 1963, tři dny potom, co se začalo s ražbou vlastní měny, ho zavraždila četa analfabetů z řad vojáků podporovaných Francií. Osobně prezidenta Olympa zavraždil bývalý seržant francouzských cizineckých legií Etienne Gnassinbeche, který za to od místní francouzské  ambasády dostal odměnu ve výši 612 US dolarů.Třicátého června 1962 se Modiba Keita, první prezident republiky Mali, také rozhodl opustit francouzskou koloniální měnu, která byla vnucena dvanácti nově zrozeným nezávislým africkým státům, a zároveň odmítal dohodu o pokračování francouzské kolonializace. V listopadu 1868 se i on stal obětí státního převratu, který stejně jako předtím v Togu vedl bývalý příslušník francouzské cizinecké legie Moussa Traoré. Nelze přehlédnout, že v období, kdy vznikaly nové africké státy, Francie opakovaně využila bývalých legionářů, k odstranění legitimně zvolených prezidentů. Prvního ledna 1966Jean Bédel Bokassa, bývalý francouzský voják cizineckých legií vedl státní převrat který měl za úkol odstranit Davida  Dacka, prvního prezidenta Středoafrické republiky. Třetího ledna 1966  se stal obětí státního převratu Maurice Yaméongo  první prezident Horní  Volty dnešní Burkina  Faso, převrat vedl Abouacar Sangoulé Lamizana, bývalý francouzský legionář který bojoval v Alžíru a Indonézii na straně Francie ve snaze zabránit nezávislosti těchto dvou zemí. Dvacátého šestého října 1972 Mathieu Kérékou  z osobní stráže  Huberta Maga, prvního prezidental republiky  Benin, provedl státní převrat, také on navštěvoval francouzskou vojenskou školu v letech 1968 až 1970.. Náhoda?  Za posledních padesát let došlo ve 26 afrických státech k celkem 67 politickým převratům, 16 zemí byly francouzské kolonie což znamená že 61% převratů bylo uskutečněno právě ve frankofonní části Afriky.

Negli ultimi 50 anni un totale di 67 colpi di stato si sono susseguiti in 26 paesi africani, 16 di quest’ultimi sono ex colonie francesi, il che significa che il 61% dei colpi di stato si sono verificati nell’Africa francofona.

http://www.linterferenza.info/contributi/2893/

další zajímavé ihfo o tom kdo připívá zhoršování situace v Africe a tedy zvýšení uprchlické vlny jsou zde:https://vimeopro.com/user33891116/this-is-congo
https://www.internazionale.it/opinione/vijay-prashad/2018/04/06/israele-profughi-eritrea-sudan

A ještě k těm koloniím Francie, která se pokoušela o zámořskou expanzi už od 16. století, v  Americe, kde ale narážela na houževnatý odpor v této oblasti již etablovaných Španělů a Portugalců, Současně s expanzí na severoamerickém kontinentu začala Francie budovat menší, ale výnosnější kolonie v Karibiku, 1604  získala území dnešní Francouzské Guyany, pak Svatý Krištof, Guadeloup, a Martinik Svatou Lucii. Tyto kolonie byly postaveny a udržovány především díky otrokům přivezeným z Afriky. Nejvýnosnější byla tehdejší Saint-Dominique, dnešní Haiti,  kde Francouzi profitovali hlavně díky obchodu s  třiinovým cukrem. Zakládali také obchodní střediska na pobřeží  Senegalu a v roce 1664 byla založena francouzská východoindická společnost, která pomáhala zakládat kolonie na  v Indii, dále to byly  kolinie v Indické oceánu- Réunion, Mauricius a Seychely..Pravý začátek nového francouzského impéria se datuje k roku 1830, kdy začala krvavá invaze do  Alžírska, součásti Osmanské říše, pokoušeli se i o Mexiku, ale tam neuspěli a nakonec získali ještě  území v Kambodži a Vietnamu. Později dobyli celý Vietnam a přidali Laos, pokračovala také v Africe, v roce 1881 byl v Tunisku ustanoven prottektorát, pod francouzský vliv se dále dostaly rozsáhlá území v severozápadní Africe na území dnešní Mauretánie, Senegalu, Guineje, Mali, Pobřeží slonoviny, Benunu, Nigeru, Burkiny Faso, Čadu, Středoafrické  republiky a Konga. Malá francouzská kolonie existovala i na východním pobřeží Afriky:  Džibuti.. V roce  1912 se francouzským protektorátem stalo také Maoko.Francouzi také zakládali kolonie v Pacifiku: Nová Kaledonie, Francouzská Polynésie a Nové Hebridy. (společná vláda s Británií). Největšího územního rozmachu dosáhla francouzská koloniální říše po skončení  první světové války, rozrostla se o bývalé německé kolonie Togoland a Kamerun a de facto k ní připadly také bývalé osmanské provincie Sýrie a Libanon, jako mandátní území. Ve všech koloniích probíhala europeizace a prosazování francouzské kultury.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Francouzská_koloniální_říše

Na závěr na odlehčení, jak to je s tou pracovitostí jednotlivých národů

KŘESŤANSTVÍISLÁMSOCIALISMUSKOMUNISMUS

 

 

Autor: Libuše Palková | pondělí 25.6.2018 17:43 | karma článku: 45,09 | přečteno: 10661x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Konec světa

Nemám na mysli apokalypsu nebo katastrofu, která ukončí existenci naší planety, jak to předpovídali třeba Mayové nebo Nostradamus, ale místo kde končí Evropa.Tedy konec ne ve smyslu časovém ale prostorovém či přesněji geografickém

24.4.2019 v 10:43 | Karma: 8,72 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Co vás napadne při pohledu na zlatý déšť?

Zlatý déšť už pomalu odkvétá. V okolí našeho domu je keřů hned několik a pořád jsou ještě krásné. Ráda se u těchto prvních poslů jara zastavím, teda jedněch z prvních a potěším zrak pohledem do syté žluti jejich drobných kvítků. .

23.4.2019 v 17:41 | Karma: 13,74 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Tušíte kde se nachází střed Itálie?

S hledáním geografického středu a skutečného centra Apenninského poloostrova je to tak trochu jako s hledáním bodu G. Každý tvrdí že ví, kde to je, ale jejich názory se různí a tak to vypadá, že těch pravých středů je hned několik

22.4.2019 v 13:30 | Karma: 15,11 | Přečteno: 1720x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sybila s bobkový listem

Zní to možná jako nějaký prapodivný recept, ale kdo četl můj předchozí blog o výletě za Kumskou Sybilou už tuší, že je tu slíbené dokončení popisu mé dávné cesty do jedné z nejzajímavějších částí Itálie.

20.4.2019 v 21:15 | Karma: 18,28 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Rozkvetlé Kladno

Jaro dorazilo už i na Kladno a všechno tu kvete a voní. Kdo tu nebyl asi netuší, že Kladno je plné parků, lesoparků a jiných zelených ploch. Vyhrálo dokonce několik soutěží a je nositelem mnoha ocenění za péči o životní prostředí.

19.4.2019 v 21:11 | Karma: 17,38 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Poslední večeře jako opulentní hody

Snad nepřekvapí, že právě dnes hodlám psát o Poslední večeři. Miluju výtvarné umění, a tak vám představím tři nejzajímavější, nebo možná nejvíce diskutovaná malířská plátna, jejichž autoři se tomuto náboženskému motivu věnovali.

18.4.2019 v 21:58 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Hysteron proteron

Pokud mě chcete opravit, že se to píše jinak, tak ne, nebojte, nechci psát o histriónech, kteří se v mužské populaci vyskytují poměrně často a pár bych se jich našlo i zde na blogu. Mám na mysli rétorickou či slohovou figuru.

18.4.2019 v 7:08 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1618x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Ty letošní nominace to byla ale bída

Nepřipadá vám podobné prohlášení přinejmenším nezdvořilé vůči nominovaným? Zdá se vám, že kdo tohle pronesl, postrádá elementární lidskou slušnost? Umíte si představit že by nějaká žena takto komentovala výběr v mužské kategorii?

17.4.2019 v 12:49 | Karma: 18,08 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nevěstinec v koncentráku

Již Arnošt Lustig kdysi toto ožehavé téma zmínil ve svém vyprávění když líčil, jak někteří vězni si mohli dovolit i prostitutky. Podrobněji o tomto jevu informuje dokument Ty proklaté hodiny večer", který natočila Andrea Osterová.

16.4.2019 v 13:10 | Karma: 22,90 | Přečteno: 3120x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nechceme imigranty

Je zajímavé kolik lidí tu píše, jak nemají rádi Rusy a imigranty, a pokud jsou to nemakačanové, kteří žijí ze sociálního systému bohatého Západu, tak by je hned poslali pryč .Ale když se jim to hodí, najednou nic z toho nevadí

15.4.2019 v 13:37 | Karma: 15,76 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Kam zmizela druhá nejlepší blogerka?

Zdá se vám že jsem už dlouho neslyšeli o loni oceněné blogerce paní Pilloni? Dostala cenu a zmizela...má co chtěla a my svým způsobem také. Nebojte, dělá nám jen samou čest nadále a šíří dobré jméno zdejšího stavu blogerského.....

14.4.2019 v 14:39 | Karma: 16,26 | Přečteno: 2998x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Pražská náplava na Kladně

A co se ti prosím tě stalo? ptají se mě ohromeně Kladeňáci, když jim při seznamování sdělím, že jsem se na Kladno přistěhovala z Prahy. Jak tě proboha napadlo, že chceš bydlet právě tady? diví se moji noví kámoši a kamarádky.

13.4.2019 v 19:22 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Italské sýry jsou nejlepší na světě

Ikdyž italštinu ovládáte poměrně slušně, některé italské svátky mají těžko přeložitelný a bez znalosti reálií nepochopitelný název, takže dokud se nevrhnete do víru dění a slavení, netušíte o co jde a co vás čeká...nebo se zeptáte

12.4.2019 v 11:02 | Karma: 14,36 | Přečteno: 2333x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Už jste jedli specialitu zvanou hadry?

Jak jsem v předešlých článcích už popsala, v Itálii se pořád někde něco slaví. Nějaká ta sagra nebo festa, se koná prakticky kdekoliv a kdykoliv. Hlavní je vědět přesně o co jde a co se slaví, aby jste se pak nedivili jako já

11.4.2019 v 18:13 | Karma: 17,17 | Přečteno: 2133x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač podruhé

Letos v březnu proběhla tiskem zpráva, že je konečně známa identita jednoho z nejsadičtějších masových vrahů: Nejspíš to byl polský žid a emigrant Kosminski. Jenže jak se zdá další z potencionálních podezřelých měli podobný původ

10.4.2019 v 9:33 | Karma: 14,42 | Přečteno: 3255x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik