Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pracující imigranti

Příliv imigrantů do Itálie trvá téměř půl století, nejdříve byli vítanou pracovní silou a nikdo to příliš neřešil. Pak za nimi postupně začali přijíždět rodinní příslušníci a jako vždy se politici  činí, až když je vlastně pozdě. 

Už v sedmdesátých letech minulého století do Itálie začali jezdit za prací cizinci-hlavně ze střední a východní Evropy, aby vykonávali práce, které Italům nevoněly. Povolení na půl roku, pak stačilo jet domů na krátkou návštěvu rodiny a při následném vycestování opět dostali půlroční povolení. To co vydělali, ač mnohem méně než by za stejnou práci bral Ital, jim v přepočtu bohatě stačilo, aby si za pár let vydělali na barák a auto, na což by třeba takový Rumun, Polák nebo Ukrajinec tehdy ve své zemi vydělával půlku života, a v některých případech se na to nezmohl vůbec. Pak Italové zjistili, že Pákistánci, Indové,Tunisané nebo Alžířané pracují ještě za méně  a tak se národnostní složení migrantů začalo měnit. Jenže ti, kteří se tam vypracovali a usadili, si samozřejmě po čase přivezli i své rodiny. S tím asi nikdo jaksi nepočítal, anebo to bylo všem jedno a jelo se dál ve smyslu-po nás potopa, hlavně že teď to funguje.

http://www.repubblica.it/2009/05/sezioni/cronaca/immigrati-8/rapporto-
 

Každopádně se dá chápat, že třeba pro naše krajany, kteří jsou tam vlastně také jako imigrati, tato levná pracovní síla představuje konkurenci, která je převálcovala a vytlačuje z jejich míst. Proto je tito dřívější imigranti dokáží často nenávidět ještě víc než samotní Italové.

Po pádu režimů v Iráku a Lybii se migrační vlna rozrostla do nebývalých rozměrů a teprve teď, se politici snaží věc nějak řešit. Jen předloni například téměř polovina nových příchozích byli rodinní příslušníci, přesněji 45%, dalších 34% lidí utíká z humanitárních důvodů.

Dei 227 mila nuovi ingressi la maggior parte (il 45%) e avvenutaper motivi familiari, segno di una stabilizzazione di persone arrivate in Italia anni fa per motivi di lavoro. In grande crescita gli ingressi per motivi umanitari (34%) mentre sono ormai molto poche le persone che entrano in Italia per motivi di lavoro, solo 13 mila nel 2016, il minimo storico.
https://www.lenius.it/quanti-sono-gli-immigrati-in-italia-e-in-europa/

Mnozí ale v Itálii ani zůstat nechtějí a snaží se dostat za rodinami na západ a sever Evropy. Na úpatí Alp na ně čekají převaděči, kteří vyinkasují 200 až 300 euro za přechod hranice do Francie. Kdo nechce zaplatit, snaží se přejít sám, ale lidé, kteří nikdy neviděli sníh si těžko umí představit, jak krutá zima je čeká,  vydávají se na cestu jen v letním oblečení a sandálech. Pokaždé na jaře, když v Alpách odtává sníh, kněz David Rostan z Porta  Nuova, který spravuje kostel v Claviere se obává, kolik mrtvých umrzlých imigrantů najde.  Ti lidé netuší jak krutá je zima v Alpách a snaží se část jen velmi nalehko překonat hory aby dorazili do Francie, kde na ně čeká rodina. Na italské straně hor proto pracují dobrovolníci. Každý rok se jim podaří zachránit 30 až 40 lidí, často žen s dětmi, kteří by jistě přechod velehor nepřežily. David Rostan jejich záchranu organizuje a kromě jídla a teplého oblečení poskytuje i právní poradnu. Naposled zachránil nigerskou těhotnou ženu a chlapce s omrzlými končetinami.
I timori del pastore valdese: «Con la neve sciolta sulle Alpi potrebbero riaffiorare i corpi dei migranti»

https://torino.corriere.it/cronaca/18_aprile_03/i-timori-religioso...

Davide Rostan: «I passeur contattano gli stranieri a Porta Nuova, occupare la chiesetta di Claviere e stata una scelta di necessita per salvare vite»«Temiamo il disgelo, temiamo che possa riaffiorare il corpo di qualche migrante disperso in montagna mentre cercava di varcare il confine. 

Na závěr nutno dodat, že dostat povolení k pobytu a vyřídit dokumenty trvá v Itálii někdy dost dlouho a po tu dobu dostávají ti, kteří imigranty ubytují přibližně 35-37 euro na jednu osobu. Téměř polovinu této částky dává EU-je to zřejmě dobrý byznis a mnozí Italové tak počty imigrantů nadhodnocují a dobře na tom vydělávají. A vydělávají i  neziskovky. Přesto se hněv obyčejných lidí ale vybíjí právě na imigrantech, místo aby se snažili pochopit, kdo je pravým viníkem současné krize. Jistě mezi nimi najdete i spousta kriminálníků a zločinců, ale většina z nich se snaží poctivě pracovat. Pokud by totiž skutečně každý imigrant byl jen terorista a vrah, tak vzhledem  k jejich obrovskému počtu by byl v Evropě už pořádný masakr. 

A proč lidé z Afriky utíkají? Zde dva z tisíce důvodů:

Kmen Suri musí opustit svá dávná území. Místo krav nakupuje více AK-47 a z ozdoby muže se stává aktivní zbraň na obranu kmene. Přes 20 000 členů klanu je i pro Etiopskou armádu tvrdý oříšek. Bohužel tlak těžařů z USA a Evropy je silný, a tak tu zřejmě proběhne taková malá nenápadná genocida. Pokrytectví Evropy bije do očí. Snad se nakonec někdo silný kmene Suri zastane dřív, než kmen zanikne
V celé Východní Africe je kráva výrazem mužské důstojnosti. Čím víc krav má muž, rodina nebo kmen ve svém stádu, tím váženější je. Divoký kmen Suri si mohl krávy opatřovat i díky zlatu, které nacházel na svém území. Jenže zlato přilákalo těžaře a vláda podlehla jejich vábení. Vlády už jsou prostě takové. Velmi snadno podléhají zahraničním investorům. Někdy za úplatu, někdy v dobré víře, že prospívají společnosti.
https://www.novinky.cz/cestovani/afrika-asie/325286-kdyz-potkate-v-etiopii-chlapika-s-utocnou-puskou-nelekejte-se.html

V poslední době také řádí více a více islamistické bojůvky Boko Haram, takže obyčejní Nigerijci začínají tvrdit, že za vojenského režimu (ten poslední generála Sani Abachy skončil v roce 1998) bylo skoro lépe než za demokracie. Z hlediska osobní bezpečnosti určitě ano.Zdroj: https://cestovani.lidovky.cz/nigerie-to-jsou-chatrce-odpadky-a-sileny-strach-z-psu-rika-cech-pbi-/aktuality.aspx?c=A140616_094041_aktuality_ape

Autor: Libuše Palková | neděle 17.6.2018 11:03 | karma článku: 22,49 | přečteno: 1983x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik