První Kladeňák ve vesmíru

26. 04. 2018 15:56:53
Možná si říkáte, že tahle zpráva vám nějak unikla, ale ono se to stalo již v roce 2011 a určitě jste o tom slyšeli. Jen jste tehdy netušili, že dotyčný je Kladeňák. On to vlastně nevěděl nikdo, ale já mám důkaz, že to tak asi je.

Dosud se tradovalo, že Miler postavičku krtečka vymyslel náhodou, když zakopl o krtinec. A snad také proto, že to bylo jedno z mála zvířátek, které ještě v animovaných filmech nevystupovalo. Ale já si myslím, že krtek se nějakým způsobem dostal do Milerova podvědomí a zapracovalo něco jako genius loci, protože jak víte, Zdeněk Miler se narodil právě na Kladně. A krtek má s uhlím společného víc, než si umíte představit.

Nedávno jsem pročítala různé knížky o dějinách Kladenska a historii hornictví, a narazila jsem na zajímavou zprávu. Podle ní totiž v roce 1775 jistý Václav Burgr a Jakub Oplt z Buckova našli na úbočí vrchu Vysoký u Vrapic větší množství uhlí díky němuž objevili schod do uhelných slojí. Kousky uhlí měl na denní světlo spolu s hlínou vynést na denní světlo údajně krtek. Podle záznamů buštěhradského panství dostali oba pánové za odměnu slib, že budou doživotně dostávat deputát uhlí. Krtek ovšem odešel s prázdnou.

Kdoví jestli Zdeněk Miler v dětství tuto legendu neslyšel a nezůstala uložena v jeho podvědomí, možná si jako malý chlapec tehdy říkal, že to nebylo spravedlivé, že chudák krteček za svou dřinu nic nedostal a vyšel naprázdno. A tak ho později, ač možná nevědomky, odměnil a svým dílem proslavil.

Kromě této řekněme historické a místní souvislosti, je tu i podobnost vizuální-krtek je stejně jako horník černý, spoustu času tráví v podzemí, kde hloubí chodby a chodbičky. Takže nejen vzhledově, ale i činností Krteček do Kladna zapadá perfektně. Kdo si nepamatuje, jak to bylo s jeho letem do vesmíru, tady máte malé doplnění:

​ Plyšová figurka Krtečka se stala symbolem poslední vesmírné mise raketoplánu Endeavour, která propaguje vědu a vesmírný výzkum všech dětí světa. Start se a uskutečnil se 16.Května 2011. Krteček letěl do vesmíru na návrh astronauta A.J Feustela, jehož manželka má české předky.

A ještě zajímavost ohledně těch dvou pánů, co krtkovi vyfoukli slávu coby objeviteli uhlí na Kladensku: Poznámka o doživotním užívání uhelného deputátu byla nějak přehlédnuta či se vytratila, protože i po smrti obou pánů uhlí dostávali ještě i potomci, chyba byla objevena až po sto letech, kdy byl uhelný deputát zastaven. Inu jak je vidět, úředníci byli nepořádní už tehdy. A zatímco aktéři této události jsou už dávno zapomenuti, Krtečka zná celý svět a dostal se až do vesmíru.

A pokud se vám to všechno pořád nezdá dost důkazné, tak ještě jeden argument: Zdeněk Miler je Krtečkův duchovní otec-tak se přece říká tvůrcům pohádkových postaviček. Takže po otcovi je Krteček skutečně Kladeňák, což ho spolu s Jaromírem Jágrem a Antonem Čermákem řadí mezi tři nejznámější Kladeňáky, kteří dobyli svět.

Ale jen Krteček dobyl i vesmír.

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 26.4.2018 15:56 | karma článku: 14.12 | přečteno: 1037x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 188 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 322 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...