Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já na to mám

Včerejší blog o dluzích, půjčkách a finanční negramotnosti našeho národa, která se projevuje vysokou zadlužeností českých domácností a faktem, že spousta lidí je v exekuci, by mohla pokračovat úvahou o lidské svobodě.

K tomu, aby si lidé bezstarostně půjčovali, je ze všech stran vybízí reklama, a té, jak známo, někteří lidé a slabší jedinci těžko odolávají. Každý je svobodný se rozhodnout, ale pokud se celá společnost chová určitým způsobem, má jedinec málo šancí nejít s proudem. Ostatně bezdomovci jsou toho důkazem-člověk který osobní svobodu  povýší nad hon za materiálními statky je společenským vyvrhelem. Přitom třeba mnozí antičtí filozofové žili podobným stylem-odešli někam do poustevny meditovat a lidé je obdivovali a chodili za nimi s žádostí o radu jak správně žít. A mnozí budhisté či členové žebravých řádů také tráví meditací většinu času a o zaopatření klidně požádají ty, kteří místo meditace pracují. Jaký by měl být správný poměr mezi pracovitostí a právem na volnost je asi těžké rozhodnout, je to hodně subjektivní, ale je to i o společnosti, ve které žijeme. Podle ekonomů naše země prožívá růst, ale roste i počet chudých lidí, roste výška důchodového věku, tedy věku kdy by si člověk zasloužil odejít na zasloužený odpočinek, roste počet duševních chorob a zvyšuje se spotřeba uklidňujících léků a lidí závislých na alkoholu a drogách. Je tohle ukazatelem růstu svobodné společnosti?

Velký italský politik a myslitel Sandro Pertini prohlásil: Podle vás člověk bez práce, který trpí hladem a žije v chudobě, který je ponížen tím že nedokáže uživit vlastní děti, tohle je podle vás svobodný člověk? Není-získal svobodu nadávat, ale tohle není svoboda jakou mám na mysli. Svoboda bez sociální spravedlnosti je prázdná výhra

.zdrojhttps://www.facebook.com/ilbrigantecomunista

Není tajemstvím, že naše země se stává levnou montovnou, kterou pro své obohacení získávají nadnárodní společnosti (třeba vodárny) a zahraniční investoři a banky.

 

Nikdo by jistě nechtěl, aby se vrátila špatná doba nadvlády jedné strany, jakou jsme si protrpěli, ale stále častěji se sami sebe ptáme, jestli současný stav je přesně to, co jsme si představovali, když jsme na Václaváku zvonili klíči. Konečně jsme svobodní, říkali jsme si hned po Sametovce, ale rostoucí počet zákazů a regulací včetně útoků na svobodu slova ukazuje, že nám tu svobodu zas někdo postupně ukrajuje.  Italský komentář u druhého obrázku říká: Když bohatí okrádají chudé, říká se tomu kapitalismus.  Když chudí protestují, nazve se to násilím.

zdroj  https://www.facebook.com/ilbrigantecomunista

Jestliže naše země údajně bohatne, ale většina lidé ne, tak  je asi na čase se zamyslet: Kde je chyba? 

"Já na to mám," tvrdí nám reklama a lidé si bezstarostně půjčují dál. Ale kdo to jednou zaplatí? A tak zatímco nás zde někteří blogeři varují před hrozbou islámu, přestože muslimů je zde jen pár, armáda 200 000 bezdomovců ukazuje, že nám hrozí jiná nebezpečí. Nikdo nechce zlehčovat islámský terorismus, ale ten finanční má na kontě zatím mnohem více obětí, než se může zdát a aniž by se nad tím někdo pozastavoval.

 

Autor: Libuše Palková | úterý 20.3.2018 17:01 | karma článku: 21,59 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik