Prezident a korupce

23. 11. 2017 11:18:33
Nový prezident je nadějí, že se země konečně zbaví korupce, nezaměstnanosti a chudoby, která je naším současným největším problémem. Tak nějak zní hesla v Zimbabwe vítající nového politika.

Při čtení nadpisu jste možná měli dojem, že se vyjadřuji s nadcházejícím prezidentským volbám v Česku, ale takto je vítám v jedné z afrických zemích budoucí prezident Mnangagwe, který slibuje nastolení demokracie a svobody.

Je zajímavé, že my, kteří máme demokracii a svobodu už více než čtvrt století, máme obdobné problémy-nezaměstnanost, korupce a chudoba. Společné je i to, že Mnangagwe není úplně nový politik-spíš staronový. I u nás se některé tváře vrací na politickou scénu a slibují, že vše bude jinak a líp niž by vysvětlili, proč to neudělali líp a jinak když už v politice před časem působili. Často dokonce kritizují ty věci, na jejich přípravě a zavedení měli sami velký podíl. Někdy se nevrací oni sami, ale často někdo z rodiny, třeba syn nebo tak...

Ale zpět do Zimbabwe-je třeba poznamenat, že současný-nebo teď už vlastně ex-prezident, neodešel dobrovolně, ale pod tlakem-dokonce i armáda se zapojila. Tamní lid věří, že teď bude všechno OK, budou se mít dobře a vše bude konečně v pořádku-asi jako my když jsme na Václaváku zvonili klíči- a nadšeně nového politika oslavují. Pokud někdo namítne, že chudoba Afričanů se nedá srovnat s chudobou v Evropě, ráda bych jen připomněla, že nikdy jsem u nás neviděla tolik žebráků a bezdomovců, jako za poslední léta, tedy zhruba od doby, kdy jsme zavedli demokracii a svobodu.

Je možné, že v Africe je to opačně?

Tedy že zavedením svobody demokracie žebráci a bezdomovci naopak zmizí?

Tím lépe pro nás všechny, konečně se třeba zmenší příliv imigrantů-pokud příklad Zimbabwe budou následovat i ostatní africké země. Takže bychom se měli radovat i my Evropané, a někteří se můžou radovat a těšit ještě víc-kromě prosperity pro svůj lid pan Mnangagwe také slíbil restituce majetku bílým farmářům, kteří byli před čase vyhnáni. Jak Evropané legálně přišli k majetku v Africké zemi je jedno a určitě nijak novému prezidentovi s návratem do země nijak nepomáhali. Každopádně kromě víry lidu v lepší zítřek je tu další analogie se změnami u nás-jak si nepřipomenout nedávné církevní restituce. Koneckonců i do Zimbabwe Britové kdysi kromě angličtiny přinesly i křesťanství.

Zkrátka vše se pořád opakuje jen pokaždé trochu jinak. A lidé potřebují mít víru-ve světlé zítřky nebo spravedlnost Boží, hlavně že se vždy najde někdo, kdo jim tuto iluzi a naději poskytne

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 23.11.2017 11:18 | karma článku: 17.58 | přečteno: 1738x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 80 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 520 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...