Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diktatura krásy

Ženská krása je nesporně velká hodnota obohacující lidský život, a myslím, že povinností každé ženy je vypadat upraveně. Když se z toho ale stane posedlost, místo aby to život obohatilo, spíš ho to ochudí.

Co se vzhledu týče, jsou ženy over fifty jsou vystavené obrovskému tlaku. Ve světě přesyceném nahými štíhlými modelkami s umělými vnadami je opravdu těžké si udržet pojem o tom, co je normální tělo, neztrácet sebeúctu a být spokojené a vyrovnané s tím, jak s ženskou krásou naloží zub času.

Podle psychologů člověk, který se snaží o dosažení nějakého nerealistického cíle, vynakládá nesmírnou fyzickou i psychickou energii, což působí neustálý stres vedoucí k depresím a následnému syndromu vyhoření. Jako když se někdo rozhodne, že se během měsíce naučí deset světových jazyků, vymyslí jak zajistit celosvětový mír, vlastnoručně postaví sídliště, popřípadě vysází stromky na ploše rovnající se rozloze brazilského deštného pralesa. Pokud vám poslední dvě jmenované činnosti připadají jako nenápadná narážka na to, že správný chlap má postavit dům a zasadit strom, tak jste se trefili. Nikdo by přece po běžném chlapovi nechtěl, aby sám postavil několik desetipatrových bytových komplexů nebo zalesnil celou Šumavu poničenou kůrovcem. Ale běžná žena je dnes a denně konfrontována s nereálným ideálem vyumělkované krásy, kterého nelze dosáhnout.

Všechny ty dokonale vyretušované krásky, které se na nás valí ze stránek časopisů, televize a jiných médií, jsou pro normální ženy vysoce rizikovým faktorem a ti kdo vyumělkovaných nahých ženských těl využívají v rámci zvýšení prodejního obratu svého produktu, by měli být trestáni stejně jako ti, kdo používají klamavou reklamu, Vždyť postupují stejně jako takzvaní “šmejdi“, kteří lákají důvěřivce na podvodné prodejní akce. Proti nim se už zvedla vlna odporu a existují organizace na ochranu podvedených spotřebitelů.  V Anglii pod tlakem veřejného mínění jistý slavný deník odstranil nahotinky, které se pravidelně objevovaly na jeho stránkách, proč se stejnou rychlostí nepřejímáme ze Západu tyto tendence, když jiné přejímáme téměř okamžitě? Jakto že nám nevadí, že na produktech, které s ženskou krásou nemající pranic společného, se vyskytují nahá ženská těla v proporcích, jakých normální žena nedosáhne, ani kdyby se usportovala k smrti?  UNESCO každoročně vyhlašuje určité lidské výtvory a přírodní pozoruhodnosti, které mají být chráněny, aby nevymizely ze zemského povrchu, Takto by se měl někdo starat o ženy s přirozeným tělem, které odmítají podstupovat plastické operace, aby udržely krok s dobou. Normální ženy s běžnými tělesnými proporcemi by snad měly být zapsány do knihy ohrožených živočišných druhů.

Ale i pro muže může být tato diktatura krásy občas deprimující. Nejen že se i oni se musí vyrovnat s konkurencí elegantních svalovců, protože dnešní mladí muži na sebe mnohem více dbají, chodí do posilovny, solária a navštěvují i kosmetické salóny, stejně jako něžná polovička lidstva. Navíc na ně musí působit negativně až depresivně právě zmíněný ideál umělé ženské krásy, protože v nich vzbuzuje nerealistická očekávání. Muž-lovec nechápe, proč právě jemu se nedaří mít něco takového doma a musí tím být nutně frustrovaný. Může se tak stát, že sám o sobě začne pochybovat a říkat si, jak je možné že právě on si nezaslouží mladičkou krasotinku jako onen bohatý politik nebo ten notoricky slavný zpěvák, kteří v médiích prohlašují, že krásná mladá manželka je pro muže něco jako vizitka jeho kvality. Muž totiž ještě více než žena nechápe, že ženská krása je často jen iluze, a on pak zákonitě nemůže být nikdy spokojen se svou skutečnou partnerkou a nutí ho to stále hledat.

A pokud konečně uloví nějakou nádhernou krasavici, ze které se mu tají dech, je pak strašně zklamaný, když si dotyčná doma večer odepne umělé vlasy (takzvané clip extension, jsou dnes rozšířenější, než si umí běžný chlap představit), sundá umělé řasy a smyje make-up, svlékne brazilské kalhotky, které díky vycpávkám dělají zadeček svůdnější a plnější než ve skutečnosti je, odloží stahující elastické punčochy, které bezpečně maskovaly měkkost jejích celulitidou pokrytých stehen a vytvářely dojem pevných vypracovaných svalů. A nakonec ten podvedený chudák zjistí, že i ten její úžasný výstřih, od kterého on při prvním pohledu nedokázal odlepit oči, byl tak sexy jenom díky dokonale střižené push-up podprsence. No není vám těch oklamaných lovců ženské krásy tak trochu líto? Mě ano, ale dělají si to tak trochu sami tím, že jsou nepoučitelní.

K ženské kráse patří tajemství a tak je logické, že běžný chlap nechce nic vědět o tom, jak bylo toho dokonalého zevnějšku dosaženo. A ženy zase nerady mluví o tom, jaké fígle k té dokonalosti jsou zapotřebí. Taková žena je schopna zrušit rande jen proto, že jí na zádech vyrašil pupínek, nebo si nestihla aplikovat samoopalovací krém. To ale muž nepochopí a cítí se být odmítán. Pak je ale celkem pochopitelné, že stále více mužů radši žije jako singl a masturbují před počítačem s dokonalými krasavicemi, než aby se dívali na tu svoji neupravenou cuchtu doma, a nejedna žena ve strachu, aby ji její milovaný neviděl v žalostném původním stavu(tj.bez líčení a úprav), dává přednost životu o samotě, kde si v klidu a soukromí mohou dávat výživné masky na obličej, dělat si vlasové zábaly a provádět jiné zkrášlovací procedury estetické kosmetiky, při kterých moc esteticky nevypadají.

Přitom jak muži, tak ženy, bytostně touží po fyzickém kontaktu a vzájemném sblížení. Přesto se z výše uvedených, v podstatě nicotných důvodů, stále častěji izolují a žijí jako singl. Vzájemná frustrace obou pohlaví tak narůstá a odborníci bijí na poplach, že tradiční model soužití v páru vymírá. Většinou se za tento negativní vývoj společnosti dává vina samozřejmě ženám s tím, že jak jsou finančně soběstačné, stávají se sobeckými a proto se prý klasická rodina jako instituce přežívá. Ale nikdo zatím nezkoumá, jak velký podíl na tom může mít právě tento nekriticky uctívaný, a nedosažitelný ideál ženské krásy.

úryvek z připravované knížky Nadace pro ženy over fifty.aneb ženy přes padesát

Autor: Libuše Palková | pátek 13.10.2017 14:06 | karma článku: 26,94 | přečteno: 2153x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik