Turci a Řekové-islám a kříže

Je 400 let hodně nebo málo? Nedávná diskuze o vyretušování křížů na řeckých kostelících byla prezentována hlavně jako islám versus Evropa. Ale ono je to spíš Turci versus Řekové.

Je to samozřejmě jen jiná nuance, protože Turci představují islám a Řecko zas ortodoxní východořeckou církev, tedy křesťanství. Je to analogické jako za Třicetileté války, kdy stáli Češi proti Habsburkům, ale byl to v podstatě boj protestantů s katolíky. V obou zmíněných případech se jedná o přibližně stejně dlouhé období nadvlády jednoho nad druhým, tedy dobu zhruba 400 let.

Turci skutečně na 400 let připojili Řecko ke svému sultanátu, jako Habsburkové nás do své monarchie. A podobně tak dlouhá doba uplynula od chvíle, kdy Evropané začali kolonizovat americký kontinent a zabrali ho původním obyvatelům-Indiánům. A přesto, kdyby se teď Indiáni vzbouřili, že chtějí svá území zpět, nikdo by to nebral vážně. Za těch 400 let jsou tam Američané přece doma a mají na teritorium nezpochybnitelné právo. Turci byli v Řecku také 400 let, kdy území spadalo dootomanské říše, takže by vůči Řekům mohli mít postoj jako Američané vůči Indiánům, nebo Habsburkové vůči nám a Maďarům. Nám připadalo naprostospravedlivé a  přirozené, že jsme po čtyřista letech, kdy jsme úpěli od jařmem habsburským, konečně osvobodili a osamostatnili. A to se nedá popřít že tu Habsburská monarchie zanechala i mnoho pozitivního, třeba školství a industrializaci. Nemluvě o tom, že nám protestantům vnutili katolictví, které jsme si již ponechali a nevrátili se k odkazu Husitů, ač se na ně rádi odvoláváme. A přestože tedy katolické církvi dnes ochotně navracíme vše, co si kdysi přivlastnila, zároveň, když nás papež-tedy hlava katolické církve, vyzve k soucitu s imigranty, okamžitě otočíme a remcáme, že my ho poslouchat nemusíme, a zaštítíme se naší slavnou protestantskou minulostí. Schíza nebo syndrom chameleona?  To už vůbec nezmiňuji, jak s láskou vzpomínáme, že z řecké Soluně přišli Cyril a Metoděj a přinesli nám víru a písmo, ale oni to nedělali z lásky k nám, byla to jen součást  soupeření a boje mezi východořeckou a západořímskou církví.

Stejně rozporuplné je naše hodnocení toho, že 400 let existence Evropanů na americkém kontinentě jim dává na tuto zemi právo, ale odmítáme připustit, že i Turci mohou mít v otázce Řeků jiný úhel pohledu, než ostatní. Přestože je Turků v Německu spousta, a Turecko je pro Němce silný obchodní partner, odmítáme vidět, že je to pro Angelu, potažmo pro Lidl, mnohem citlivější  a ožehavější téma, než jak to jsme schopni vnímat my.

A protože je tu právě problém s imigranty, tak se ta tolik kritizovaná, ze strany Lidlu jistě velmi hloupá a necitlivá záležitost s kříži, automaticky zjednoduší na boj islámu a Evropy, bez přihlédnutí k historickým souvislostem. Nemluvě o tom, že ne všichni imigranti jsou muslimové.

 

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 14.9.2017 17:51 | karma článku: 16,20 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53