Libuše Palková

Půjčka kam se podíváš

10. 09. 2017 17:12:01
Možná tento titul tochu připomíná blog s názvem Zadek kam se podíváš, který jsem tu nedávno publikovala. Ale kromě podobnosti titulu je tu i věcná souvislost.

V blogu o zadcích jsem se totiž pozastavovala nad zvykem některých žen, vystavoval na sociálních sítích selfíčko své poloobnažené (v některých případech úplně obnažené) zadnice. A holý zadek vlastně synonymum pro chudobu. Jeden americký bankéř řekl, že dluh je ten nejhorší druh chudoby. A být zadlužený je jen jiným vyjádřením pro fakt, že někdo má půjčky. Nelze si nevšimnout, že média jsou doslova nacpaná nabídkami na výhodnou půjčku. Otázkou je, zda je to výhodné pro toho kdo půjčuje, nebo komu je půjčováno. Asi taková slovní hříčka jako výherní či herní automaty, kde vyhrává jen málokdo. Zdá se, že hra s chudobou-tedy poskytování půjček a jejich následné vymáhání, je skutečně dobrý kšeft. Zejména když jen letos nárůst exekucí dosáhl oproti loňsku deset procent. Jsou to jen čísla, ale kolik zničených lidských osudů se za tím skrývá?

Kam se podíváš, tam je nějaká reklama na půjčku, bude to náhoda, že s růstem exekucí roste i nabídka půjček? A pokud by člověk odolávat, hned u reklamy na půjčky máte i návod, na co by se prachy mohly hodit-nové auto, nová kuchyně, dovolená, vánoční dárky-hned na ruku, na co byste čekali. Hudební doprovod těchto reklam bývá někdy tak vtíravý, že vám buší mozkem celý den, nemluvě o protagonistech, kteří se také hned tak zapomenout nedají. Maně si vybavuji mladé lidí křepčící v aute takovým stylem, jako by byli pod vlivem. Já tedy odolávám, patřím k těm staromódním zaostalcům, co si radši napřed ušetří, když na to nemám, tak se bez toho obejdu. Ale chápu, že třeba mladí lidé, chtějí všechno a hned, zejména když v reklamě na půjčku jim rozesmátí cool komparzisté ukazují, jak báječně se můžou mít už dneska. A když to nejde jinak, udělají psí oči na babičku, a tak jim s půjčkou pomůže-protože právě mladí a staří lidé jsou díky své důvěřivosti tou nejsnadnější cílovou skupinou. Nemluvě o tom, že pokud ztratíte občanku, při dnešní rychlosti a snadnosti půjček vás do dluhu může dostat někdo jiný, aniž byste to věděli, dokud vám nepřijde oznámení, že máte dluh, ztučnělý o úroky z prodlení a poplatek advokátovi vymahačské kanceláře.

A tak když jdu kolem nějakého bezdomovce, napadá mě, jestli i on třeba v nějaké slabé chvilce nepodlehl té mediální smršti a verbální masáži, a nechtěl nějakou tou výhodnou půjčkou jen někomu udělat radost. A tak když jsme tu teď řešili tu šílenou krizi s kříži na reklamě Lidlu a odvolávali se na křesťanské kořeny, není tohle také dost závažný problém?

Autor: Libuše Palková | karma: 21.28 | přečteno: 1087 ×
Poslední články autora