Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvodce ten těžkej život má

Spousta známých mi říká, že mám skvělou práci-celej den se jen tak procházím s turistama po památkách a krásných místech, povídám si s nima, procvičím jazyky a poznám spoustu nových lidí

Někdy  to ale vůbec není taková brnkačka. Občas se vyskytnou ale věci, které průvodce ovlivnit nemůže a přesto pak vypadá jako blb. Například neohlášené uzavírky, třeba když v noci někde praskne potrubí a chodník, kudy chodíte odjakživa, je kvůli havarijnímu stavu dočasně uzavřen a nějaký vtipálek ukradne značku. Není nic horšího, když dorazíte k nějaké takové záludné překážce a turistům, kteří se za vámi vyčerpaně plazí ze zbytku posledních sil, musíte oznámit, že dál cesta nevede a že se musíme vrátit. Nedají si vysvětlit, že ještě včera jste tudy prošla bez problémů a vy pak musíte poslouchat poznámky o tom, že průvodce který ani nezná trasu a bloudí ve svém rodném městě musí být naprostý trouba.

Jedním z kritických míst je například cesta od Lorety dolů k Hradu, kde se každý průvodce snaží načasovat vše tak, aby stihl střídání prezidentských stráží.  Není příjemná situace, když skupina dojde  k hlavní bráně právě v okamžiku, kdy ceremonie skončila, čumilové se rozcházejí a  navzájem si sdělují dojmy o tom, jak pěkné to bylo. To se pak na mě skupina vyčítavě dívá, jako že je to moje vina, že jsem je připravila o kdovíjakou podívanou a nepřipustí, že kdyby se po cestě nezastavovali kvůli focení každé blbosti, tak bychom tam byli včas. Když to naopak stihneme, najdou se tací kteří brmlají, že to nestálo za ten spěch, že jsem je zbytečně hnala a oni by si radši bývali v klidu koupili pohlednice tam u toho stánku, kde stály a halíř méně, než na jiných místech. Člověk se zkrátka nikdy nezavděčí. 

Někdy mi ale štěstí naopak přeje a podaří se mi turisty potěšit aniž bych se o to zasloužila. Jednou jsem měla dívčí školu z Puglie, jejíž žákyně byly obzvláště líné, tedy  i na italské poměry, takže to vypadalo, že je z Pohořelce na Hrad nedostanu ani do večera. Když jsem přemýšlela čím je motivovat k tomu, aby z toho nemožného loudání přešly k pohybu alespoň přibližně připomínajícím chůzi,  vzpomněla jsem si, že v právě těch dnech na Hradě natáčí americký filmový štáb s Tomem Cruisem. Jak jsem holkám tuto informaci sdělila, přidaly do kroku, ze spících pannen se okamžikem proměnily ve svižné laně a zrychlily takovým tempem, že jsem jim sotva stačila. Právě ve chvíli kdy jsme dorazily na první nádvoří, já výjimečně ne v čele ale na konci řítící se skupiny, Tom se objevil na schodišti vedoucím do Španělského sálu.

Holky byly najednou jak v extázi, začaly pištět nadšením, některé blahem omdlívaly, pohotovější se k němu vrhaly s nadějí, že ukořistí fotku s podpisem. Nechtělo se jim věřit, že vidí svého idola na vlastní oči. Z prohlídky hradu samotného pak nic nebylo, žákyně po zbytek dne diskutovaly jen o tom, na kterou se víc usmál a jak skvěle vypadal. Přesto jsem věděla, že si z Prahy odvážely nezapomenutelný zážitek za který mi děkovaly, jako by to byla moje zásluha, jako bych Toma pozvala já osobně.

Autor: Libuše Palková | pondělí 4.9.2017 17:07 | karma článku: 23,99 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik