Nesmět na pláž v bikinách je skutečně tak ponižující?

14. 07. 2017 10:13:13
Poslední dobou často slýchám, že zahalování žen je barbarským ponižováním, už jen proto, že je diktováno muži. A že u nás něco takového nesmíme povolit, protože u nás si žen vážíme

Podle mě mnohem větším ponížením, než přehnané zahalování žen, je třeba to, že vzdělaná žena jako zdravotní sestřička nebo učitelka si vydělá nesrovnatelně míň než barová tanečnice u tyče, nebo že po celoživotní dřině a péči o rodinu mají některé ženy tak nízký důchod, že si musí bez ohledu na svou kvalifikaci přivydělávat jako hajzlbabky uklizečky nebo vrátné, aby zaplatily činži a léky, místo aby si užívaly zaslouženého odpočinku. Ponižující je, když samoživitelky volají po zlepšení podmínek, ale vláda jim místo řešení jejich problémů vzkáže, ať si najdou chlapa, který je bude živit. A jako občance tohoto státu, tedy nejen jako ženě, mi připadá například ponižující, když Brit, který nedávno zabil Čecha, dostal tak nízký trest, jakoby nezabil lidskou bytost ale domácího mazlíčka. Jako bychom byli lidé druhé kategorie. Když jsme u těch Britů, ponižující –opět jako ženě- mi připadá, třeba když se dozvím, že mnohé britské cestovní kanceláře nabízí naši zemi jako jednu z destinací sexuální turistiky.

To vše mi připadá jako závažnější problém, který bychom měli řešit, než to, co si oblékají lidé jiné kultury a náboženství. Indové se svými turbany a jejich ženy zabalené v sárí se od nás také hodně liší, stejně jako Skoti ve svých kiltech, ale mě právě tato různorodost a pestrost světa připadá zajímavá a nevidím důvod proč někomu vnucovat, aby se oblékal jako my.

Ovšem jestliže nesmět na pláž v bikinách nebo rovnou bez nich je skutečně ponižujícím omezením svobody, tak vlasně ani u nás nejsme tak benevolentní. Jak z komentářů vyplývá, mladá štíhlá holka jo, ale starší silnější ženská? No fuj? Sodoma gomora, běs a děs. Tyto komentáře pronáší hlavně muži, takže i v naší svobodné společnosti jsou to opět muži, kdo určuje, kdo by měl a neměl co nosit.... přímo to nezakazují, to mají už zakázáno, částečně i díky zatracovaným feministkám a jejich snaze o emancipaci žen, ale kecají nám do toho pořád. Např. většina módních návrhářů jsou také muži a prostřednictví médií, veřejného mínění a módní policie tak nepřímo vnucují ženám jak se oblékat. Ale zpět k bikinám. Protože ne všechny ženy jsou dokonalé, tak svoboda nosit bikiny je vlastně jen pro hrstku, a ty ostatní? Drží diety, aby si bikiny také mohly dovolit, končí v psychiatrických léčebnách kvůli anorexii a bulimii, některé skončí na hřbitově, protože svůj boj s kilíčky navíc nezvládnou To muslimky, které v burkinách skryjí nejeden faldík, řešit rozhodně nemusí,takže možná naopak ony můžou zpochybnit to, kdo je v konečném důsledku svobodnější. Ostatně urážlivé poznámky na adresu ne právě dokonalých žen jsou také dost ponižující, a přesto se u nás běžně tolerují aniž by se nad tím někdo pozastavil. Takže dost diktatuře mužských požadavků na to, co ženy smí a nesmí nosit, tlusté hubené, staré mladé, holky, budem si chodit v čem chceme!

Autor: Libuše Palková | pátek 14.7.2017 10:13 | karma článku: 35.87 | přečteno: 7203x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 249 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 8.53 | Přečteno: 98 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 10.15 | Přečteno: 378 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 106 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 575 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...