Přechod

Přechod odkud kam? Od žádoucího půvabného stvoření k nežádoucímu věčně ubrečenému uzlíčku nervů bičovaného hormony a emocemi? Od atraktivní ženy k asexuální biomase?

Přechod je choulostivá věc. Třeba na silnici je přechod místem, kde pod koly aut zahyne spousta chodců, když je převálcuje neohleduplný a nepozorný řidič. Kdoví kolik žen, které v tom delikátním věku spáchaly sebevraždu, bylo prostě jen převálcováno neohleduplností nechápavého okolí.

Tak jako jsou přechody na silnici značeny bílými pruhy, které jsou výstrahou a varováním: pozor, do vozovky vstupuje zranitelný tvor, stejně tak možná i průvodní jevy menopauzy mají být takovým varováním pro okolí: pozor, tvor, kterého máte před sebou, je oslaben hormonálními výkyvy, a je proto velmi zranitelný. Bílým pruhům na silnici se nikdo nesměje, proč právě návaly a všechno to ostatní, co menopauzu doprovází, by mělo být považováno za téma vhodné pro vtipkování?

Nestyďme se proto holky za to, co se s námi v tomto období děje. Zkusme si radši vsugerovat, že od jedné formy ženství, zatížené rodičovskými povinnostmi, starostmi o manžela, domov, kariéru a vlastní atraktivitu, přecházíme k jiné formě ženství, vyrovnanější, klidnější, svobodnější. Podobně jako v pubertě, kdy jsme se těšily, že konečně začne ten pravý život, kdy si budeme moci dělat jen to, co chceme.

Jenže tentokrát je to skutečně pravda.

Samozřejmě i muži mají svůj přechod, takzvanou andropauzu. Při vší úctě k chlapským problémům ta jejich mužská forma přechodu často vypadá jen jako přechod od staré použité manželky k nějaké nové mladé. Je to fenomén tak častý, že by se měla měnit i některá rčení, jako třeba následující:

Chlap má tři povinnosti:

ZASAĎ  STROM - POSTAV DŮM - ZPLOĎ SYNA

Ženská variace těchto zásad zní:

POSTAV MU HO - POROĎ MU SYNA - A AŽ TI BUDE PADESÁT, TAK SE OBĚS NA TOM STROMĚ, CO ZASADIL PŘED BARÁKEM, ABYS MU NEPŘEKÁŽELA V CESTĚ ZA NOVÝM ŽIVOTEM      

Ale ne, nevěšte se, oni všichni chlapi nejsou stejní…

Autor: Libuše Palková | pondělí 13.2.2017 12:00 | karma článku: 22,68 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53