Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za všechno může chlap

Holčičí pindy o holčičích problémech se většinou stočí k mužům-tak nějak ženská varianta rčení-za vším hledej ženu-tedy za vším hledej chlapa?

MENstruation

MENopauza

MENtal disorders

seems all women´s problems start with MEN.

Tato půvabná anglická slovní hříčka se dá těžko přeložit do češtiny, aniž by ztratila na svém kouzlu, ale je tak jednoduchá, že ji snad musí pochopit i velmi zarputilý anti-anglicista - všechno ženské trápení začíná muži…(men=muži). Ačkoliv třetí zmíněný problém - mental disorders - neboli duševní poruchy, se rozhodně netýká jen žen. Ale který chlap si připustí, že kdyby se občas nechoval jako debil, byla by jeho žena v pohodě, a že hlavním zdrojem jejích psychických problémů je on sám?

Výše zmíněná slovní hříčka se tedy dá shrnout slovy: za všechny ženské problémy můžou chlapi.

 Člověk se nad určitými věcmi začne zamýšlet, až když se ho začnou bezprostředně dotýkat. Ochranou životního prostředí se lidé taky začali intenzívněji zabývat, až když výkyvy počasí ukázaly, že se s přírodou se skutečně něco děje, a že změna klimatu nás jako lidstvo začíná ohrožovat. Podobně tak v mládí člověk nad problémy starších mávne rukou. I já jsem v adolescentní naivitě mládí tvrdila, že nikdy nebudu protivná ježibaba, jako ta starší pokladní u nás v obchoďáku, nechápala jsem, proč moje maminka, dříve tak energická a veselá žena, se v určitém věku stala ubrečenou, apatickou a rezignovanou troskou. Inteligentní ženská jako já přece zvládne pitomé hormony, myslela jsem si vždycky. Nějaký přechod mě absolutně nemůže rozházet.

Ale pak to přišlo a já začínala chápat.

A v duchu jsem se omlouvala všem těm starším ženám, o kterých jsem kdysi v pubertální aroganci prohlašovala, že jsou bláznivé, nevyrovnaté, praštěné…

Menopausa je totiž snad ta nejhorší hormonální vichřice, jaká se v životě ženy vyskytuje. Pravda, netýká se to všech, některé tím obdobím proplují jakoby nic. Ale tím hůř pro ty chudinky, kterých matka příroda nešetřila, protože tím více mají pocit nedostatečnosti, že právě ony to nezvládají, když jiné to zvládly. A okolí si ještě přisadí: prosím tě, ty s tím naděláš, podívej Hanka to má za sebou a nikdo si ničeho ani nevšiml. Podobně je to s menstruací – některé ženy zatíží minimálně  jiné na pár dní zcela vyřadí z provozu.

Proč tedy právě menopauza je tak kritická?

Puberta, těhotenství, menstruace, to všechno je sice také pěkný „záhul“ způsobený hormony, ale přece jenom se to dá ustát. Jednak proto, že mladá žena má více životní energie, která jí umožní těmto záludnostem přírody čelit, ale hlavně proto, že je to všechno dočasné. Je to tedy svým způsobem také „přechod“, ale většinou, alespoň jak se nám tvrdí, přechod k lepšímu.

Puberta s vámi sice mlátí od zdi ke zdi, trápí vás akné a první lásky, ale těšíte se, že budete konečně dospělé, budete si moci dělat, co chcete, (malovat se, randit, flámovat, kouřit) a že pravý život teprve začne. Negativní projevy rozbouřených hormonů jsou tedy zmírněny radostným očekáváním světlých zítřků.

V těhotenství s námi hormony také pěkně zacloumají, ale zvětší se nám alespoň prsa a zlepší pleť, a kompenzací všeho utrpení je těšení se na miminko. A také vědomí, že tím, alespoň podle pravidel společnosti, splníte svůj pravý ženský úděl. Takže podobně jako v pubertě jsou tu opět radostné zítřky, ikdyž…no však víte samy. Všechny ty pokakané pleny, noční vstávání ke řvoucímu kojenci, vytahaná kůže na břiše a prsa zničená kojením…

Další ze zmíněných problémů je menstruace. Ta je nepříjemná hlavně tím, jak pravidelně se každý měsíc opakuje, a že kromě bolesti a psychické lability nás mírně omezuje v některých činnostech (sex, sport atd.). Ale konec konců je to jen pár dní a vy víte, že po černých uplakaných dnech zase vysvitne sluníčko.

Jaké radostné očekávání však přináší menopauza ve společnosti, která tak nekriticky oslavuje mládí, a která vám tvrdí, že se „potom“ stanete starým, neužitečným a neatraktivním biologickým odpadem? Ono to sice není pravda, ale mnohé tomu přesto podléháme, protože když se nějaký nesmysl vytrvale opakuje pořád dokola, začnou mu lidi věřit (princip reklamy například či politických sloganů).

Navíc menopauza může trvat i několik let!

A to je fakt síla.

Hlavně proto, že životní síla vám v tom období začne ubývat a nejbližší nechápou, proč už nezvládáte to, co pro vás předtím bylo hračkou. Odborné příručky sice tvrdí, že žena v tomto období potřebuje hlavně podporu a pochopení rodiny, realita je ale taková, že rodina vás naopak deptá tím, jak vám vytrvale vyčítá, že nejste už tak výkonná jako kdysi, a nejste schopna poskytovat všem pohodlí, na které byli zvyklí. Okolí vám pak sadisticky předhazuje všechny ty mladé úžasné ženské, které toho zvládnou víc než vy, a které vám najednou, bůhvíproč, začnou lézt na nervy. Ale vydržte, pokud to přežijete, přijde  období klidu, konečně bez menstruací, děti vyletí z hnízda, možná i muž odletí za jinou a mladší, a vy na sebe a své koníčky budete mít konečně víc času.

Autor: Libuše Palková | neděle 12.2.2017 9:00 | karma článku: 21,61 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 932x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik