Santa versus Ježíšek

6. 12. 2016 0:00:00
Všimla jsem si, že s blížícími se svátky hodně lidí řeší problém, jestli k nim přijde Ježíšek nebo Santa Klaus

SANTA VERSUS JEŽÍŠEK

Někteří Santu tvrdě kritizují jako importovaný symbol konzumu, zatímco Ježíšek jim připadá tak nějak hezky poeticky náš...ale jakejpak náš? Narodil se přece v Betlémě v dnešním Izraeli, takže je z daleké ciziny stejně jako Santa a není zcela jasné, proč by tu měl mít větší domovské právo.

Mně tyhle diskuze nechávají celkem chladnou a Santa mi zase až tak nevadí, možná proto, že jako malá jsem byla zvyklá na dědu Mráze, což byl také import, jen z jiné strany, ale Santovi se s tím bílým plnovousem hodně podobal.

Věta copak nám Ježíšek letos nadělí pod stromeček zní sice poeticky, ale upřímně řečeno, co nám může nadělit čerstvý novorozenec? Tak leda něco do plenek.

Mám s tím Ježíškem prostě menší technický problém: neumím si představit mimino s pytlem dárků na zádech. To statný Santa nebo děda Mráz mi dávají větší jistotu, že na svých mocných bedrech unesou pořádnou hromadu vánočních překvapení. Ježíšek by určitě nějakou tu hromádku zvládl taky, ale jak bylo naznačeno výše, až tak poetické by to jeho vánoční překvapení zase nebylo. A určitě by nevonělo purpurou ani jehličím.

Pokud mám volit mezi dědou Mrázem a Santa Klausem, tak radši toho druhého. Ne že bych byla tak protirusky orientovaná, ale on děda Mráz celkem automaticky asociuje ruskou vodku a takový namazaný starý pán může spoustu věcí poztrácet, nebo někde po cestě usnou, to Santa s lahví coca-coly vypadá jakožto abstinent přece jen trochu solidněji a důvěryhodněji.

A pak je tu to jeho jméno...pár dní před vánocemi přece u nás chodí nadělovat dárky Mikuláš... Mikuláš - Nikolaus- Claus-Santa Klaus s trochou fantazie by to mohl být jeden a ten samý. Já vím, Mikuláš má bílý hábit, na hlavě špičatou mitru a v ruce berlu, ale ty bílé dlouhé vousy a vrásčitá tvář...nechci si hrát na detektiva Colomba, ale jistá podoba by tu byla. Mikuláš by klidně po splnění mikulášské nadílky mohl odhodit mitru a ty bílé hadry, a vklouznout do praktičtějších červených kalhot, nasadit čapku s bambulí a jako melouch si pak ještě udělat vánoční nadílku, při níž by udal i to, co mu zbylo v pytli ze začátku prosince.

A kdoví jestli pak ti tři králové, co chodí v lednu, nejsou jen převlečení Mikuláš s Klausem a Mrázem. Já vím, že jeden by měl být mouřenín, ale v dnešní době samoopalovacích krémů by to nebyl problém. Jednou jsem trávila vánoce u známých na Floridě a tam běhalo snědých Santů habaděj.

A když už jsme u toho cestování, v poslední době stále víc lidí tráví svátky v zahraničí a tak má Santa šanci, že si lidé v cizině zvyknout i na jiné vánoční zvyky a už jim nepřijde divné nic...holt globalizace. V Itálii například místo tří králů naděluje v lednu dárky babka zvaná Befana. (Kdybych byla urputilá feministka, mohla bych to hned interpretovat jako skrytou symbolickou narážku nato, že jedna stará ženská zastane práci tří chlapů)

Ale zpět k Mikuláši, když byl letos u nás s čerty a anděly, běžela v médiích reklama na lék Clavin, který potenciálním klientům nabízel roztomilý čert a hned také vysvětlovat jak to funguje. Trnula jsem hrůzou, aby se pětiletý syn nezačal vyptávat, proč mu čert doprovázející Mikuláše také nenadělil Clavin a co že to je ta erekce. A napadlo mě, že spíše než před Santou bychom měli naše děti chránit před příliš vtíravou reklamou, která jim může uškodit, víc než ten starý bambula s bambulí na hlavě.

Když bývalý prezidenzem Klaus navazoval vztah s ruským prezidentem, vypadalo to, že maličkou šanci má i ten děda Mráz. Ve všech médiích se hovořilo o demonstracích a problémech, doprovázejících právě probíhající volby v Rusku, ale náš tehdejší prezident Klaus jakoby o tom nevěděl. Nejspíš měl moc práce s předvánočními přípravami, takže to neslyšel, protože když se něco takového stane kdekoliv jinde na světě, hned hovoří o porušování lidských práv a hrozí embargem...ale tady se naopak kontrakty uzavíraly. Takže děda Moroz možná zase přichází do kurzu. Navíc současný prezident Zeman jde ještě dál na východ a kamarádí se s Čínou-i v tomto případě porušování lidských práv jde stranou a naše rezolutnost ohledně Tibetu taje jako sníh.

Takže kdoví, kdo nám bude nadělovat k příštím vánocům. Třeba žlutý sněhulák se šikmýma očima...Sněhulák je na rozdíl od Santa Klause a dědy Moroza politicky neutrální, takže by ho případné geopolitické výkyvy neměly ohrozit. Ačkoliv vzhledem ke globálnímu oteplování se obávám, že se nemůžeme spolehnout už ani na toho sněhuláka. Ani kdyby měl úzké oči jako štěrbinky a místo mrkve představzující nos třeba čínské zelí.

Autor: Libuše Palková | úterý 6.12.2016 0:00 | karma článku: 14.84 | přečteno: 521x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.97 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 784 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1819

Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...